14 Haziran 2026, Pazar
Gece Modu Gece Modu Gündüz Modu Gündüz Modu
Haber Giriş: 13.06.2026 22:38 | Son Güncelleme: 14.06.2026 00:07

Özşen Madencilik işçileri açlık grevine başladı

Ücret ve tazminat haklarını alamadıkları gerekçesiyle 25 gündür eylemlerini sürdüren Özşen Madencilik işçileri yerin 1200 metre altında açlık grevine başladı. Yeraltındaki madencilerle iletişim kurulan telefon hattı ve internet bağlantısının şirket yönetimi tarafından kesildiği öne sürüldü
Özşen Madencilik işçileri açlık grevine başladı
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

Edirne’de Kiremitçiler Grubu’na ait Özşen Madencilik’te ücret ve tazminat haklarını alamadıklarını belirten işçiler madene kapandı ve açlık grevine başladı. Eylemlerine 24 gün boyunca yer üstünde devam ettiklerini ancak bir gelişme olmadığını belirten bir madenci şunları söyledi:

"Bugün direnişimizin 25. günündeyiz. 24 gündür yerin üstünde sesimizi duyurmak için her yola başvurduk. Hiçbir şekilde hiçbir yerden anlaşma ya da herhangi bir gelişme olmadı. Bugün itibariyle yeraltında arkadaşlarla beraber açlık grevine başladık. Hiç kimse bizi dışarı çıkarmak için çabalamasın. Biz bu davamızda kararlıyız. Yer üstünden, kendi arkadaşlarımızdan, sendika avukatlarından bilgi almadan hiçbir şekilde yer üstüne çıkmayacağız. Ya öleceğiz ya hakkımızı alacağız. Söyleyeceğimiz son söz budur."

Açlık grevindeki işçilerden biri, "Yer üstünde hiçbir çözüm bulamadık. Buradan ancak bizim cenazemiz çıkar. Açız, sadece suyla duruyoruz" dedi.

Başka bir madenci ise, "25 gündür herkes ailesini bıraktı, çoluğunu çocuğunu bıraktı. Burada hakkımızı arıyoruz. Madencinin hakkı yer üstünde aranamıyor, yeraltında aranıyor. Sonucu ne olursa olsun bu şekilde arayacağız. Karanlıkta yaşayanlar karanlıkta ölür. Bunu tüm Türkiye görsün. Herkes bu işin ciddiyetinin farkına varsın" diye konuştu.

Bağımsız Maden İş'ten yapılan açıklamada, şirket yönetiminin yeraltındaki internet ve sabit telefon hattını kestiği, hattın açılması talebini de reddettiği savunularak, "Suç işleniyor. Madencilerin başına gelebilecek en ufak olumsuzluğun sorumlusu Kiremitçiler Grup’tur" denildi.

Özel: İlgili bakanları uyarıyorum, madencilerin can güvenliği sağlanmalı

CHP lideri Özgür Özel de Lüleburgaz'da düzenlenen halk buluşmasında yaptığı konuşmada, "Bugün madenciler yeraltında açlık grevine başladılar. Vicdansız patron telefonları kesti, haberleşmeyi, elektriği kesti. Onlarla yukarıdaki arkadaşlarını irtibatsız bırakıyor. Buradan ilgili bakanları uyarıyorum: Maden şirketine derhal müdahale edilmesi, irtibat kesilen madencilerin can güvenliğinin sağlanması lazım. Bir tek madencinin burnu kanarsa bunun hesabını sizden soracağım" ifadelerini kullandı.

Madene inen gazeteci Umut Taştan'a soruşturma

Açlık grevindeki işçilerle röportaj yapmak için madene inen Halk TV muhabiri Umut Taştan hakkında soruşturma başlatıldı. Taştan, hakkındaki soruşturmayla ilgili, "Kimlik bilgilerimi isteyen jandarmanın bana ve madencilere anlattığına göre, Kiremitçiler şikayetçi olmuş, savcılık da soruşturma başlatmış. Nedeni ise yukarıyla bütün iletişimini kestiği, yerin 1200 metre altında açlık grevinde olan madencilerin yanına inip onların sesini yukarı taşımamız. Bilmiyorlarsa öğretelim yapmış olduğumuz gazeteciliktir ve gazetecilik suç değildir. Yukarıya duyurmaya çalıştıkları ses olduk, o kadar" açıklamasını yaptı.

Edirne’nin Uzunköprü ilçesinde faaliyet gösteren Özşen Madencilik işçileri 22 Mayıs'ta eyleme başlamıştı. İşçiler, üç aydır ödenmeyen maaşlarının, bir yıldır ödenmeyen mesai ücretlerinin ve emekli olan işçilerin tazminat haklarının ödenmesini, işten çıkarılan işçilerin geri alınmasını ve çalışma koşullarının iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uygun hale getirilmesini talep ediyor.

Kaynak: Gazete Oksijen