18 Nisan 2024, Perşembe
Haber Giriş: 13.05.2022 00:07 | Son Güncelleme: 13.05.2022 00:35

Pınar Abay, ING Belçika’nın 150 yıllık tarihindeki ilk kadın Yönetim Kurulu Başkanı oldu

Pınar Abay, ING Belçika’nın 150 yıllık tarihindeki ilk kadın Yönetim Kurulu Başkanı oldu

Kıta Avrupa’sının en önemli finans kurumlarından ING Group’ta genç Türk bankacı Pınar Abay’ın başarıları sürüyor. 

2011-2019 arasında ING Bank Türkiye CEO’luğu ve Yönetim Kurulu Üyeliği görevini yapan Pınar Abay, Ocak 2020’de ING Group’un Belçika, Lüksemburg ve Hollanda operasyonlarından sorumlu Bankacılık Yönetim Komitesi Üyeliği görevine getirilmişti.

Bu tarihten itibaren kariyerine ING Group’un Amsterdam’daki merkezinde devam eden Abay, üstlendiği görevlere ek olarak ING Belçika’nın Yönetim Kurulu Başkanlığı’na getirildi.

Yaş haddinden emekli olan Diego du Monceau’dan görevi devralan Abay, bankanın 150 yıllık tarihindeki ilk kadın Yönetim Kurulu Başkanı ünvanını da kazandı.

Bir başka ilginç not da, ING Belçika’nın 19 kişilik Yönetim Kurulu’nun 9 üyesinin kadınlardan oluşması.

Abay atama kararının duyurulmasının ardından yaptığı açıklamada “Yönetim Kurulu’nun yarıdan fazlasını kadınların oluşturduğu ING Belçika’nın Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine getirildiğim için gururluyum” dedi. 

Belçika’nın etkili gazetesi L’Echo, konuya ilişkin haberinde “ING Belçika’nın başında bir kadın başkan: Pınar Abay” başlığını kullandı.

Yine büyük gazetelerden La Libre Belgique de haberi “Pınar Abay ING Belçika’nın ilk kadın başkanı oldu” başlığıyla verdi.

Avrupa'nın en büyük finans kuruluşları arasında bulunan ING Group'un toplam aktifleri Türk bankacılık sektörünün tamamının neredeyse iki katı. 2022 mart sonu itibariyle Türk Bankacılık sektörünün toplam aktif büyüklüğü 10 trilyon 150 milyar TL (635 milyar Euro) seviyesinde. ING Group'un aktif büyüklüğü ise 2021 yıl sonu itibariyle 1 trilyon 70 milyar Euro.

Kadınlara hep destek oldu

1977’de Ankara’da doğan Pınar Abay, Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nden 1998’de mezun oldu, yüksek lisans derecesini Harvard Üniversitesi Business School’dan aldı.

Kariyerine küresel danışmanlık firmalarında başlayan Abay, McKinsey & Company’nin İstanbul, San Francisco ve New York’taki ofislerinde çalıştı.

McKinsey & Company’nin Türkiye’de bankacılık sektöründen sorumlu yönetici ortağı görevinin ardından, 2011’de ING Bank Türkiye’nin yönetim kurulu üyeliği ve genel müdürlüğünü üstlendi.

Abay, ING Türkiye CEO’luğu döneminde, kadınların çalışma hayatına katılımını destekleyen ve cinsiyet eşitsizliği sorununa işaret eden kampanyalarla takdir toplamıştı.