11 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.08.2023 11:35 | Son Güncelleme: 29.08.2023 16:27

Pınarbaşı köylüleri Edremit'teki mücadelelerini kazandı: Zeytinlik ihalesi iptal edildi

Balıkesir, Edremit ilçesindeki Pınarbaşı köyünde zeytinliklerini korumak için mücadele eden köylüler, mutlu sona ulaştı. Edremit Belediye Başkanı Hasan Selman Arslan sosyal medya hesabından ihalenin iptal edildiğini duyurdu
Pınarbaşı köylüleri Edremit'teki mücadelelerini kazandı: Zeytinlik ihalesi iptal edildi

Balıkesir‘in Edremit ilçesinde yer alan Pınarbaşı Köyü‘nde zeytinliklerin satılarak alanın imara açılması planına tepki gösteren köylülerin mücadelesi sonuç verdi. Edremit Belediye Başkanı Hasan Selman Arslan, yapılan köylüler tarafından yapılar itirazlar sonucu X (Twitter) hesabından yaptığı paylaşımla ihalelerin iptal edildiğini duyurdu.

Ne olmuştu?

Çanakkale’ye bağlı Pınarbaşı Mahallesi’nin mülkiyeti olan zeytinliklerin Büyükşehir Yasası’dan sonra Edremit Belediyesi’ne geçmesinin ardından belediyenin bu alanları konut amaçlı arsa satış ihalesi ile satışa çıkaracağı ortaya çıkmıştı. 

Bunun üzerine Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Pınarbaşı köylüleri, siyasi parti temsilcileri ile çok sayıda yurttaşın katıldığı eylem Edremit Belediyesi önünde protesto gerçekleştirmişti. Eylemde ‘Zeytinime dokunma’ yazılı pankart taşınırken sık sık “Havama, suyuma, zeytinime dokunma” “Müşterek alanlar satılamaz, zeytinlikler imara açılamaz” sloganları atılmıştı. Belediyenin önünde basın açıklaması da yapılmış, bunu köy muhtarı Serap Ergül gerçekleştirmişti.

Köy muhtarı Serap Ergül'ün açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

"Belediye mülkiyetine geçmiş alanlar satılıyor"

"Büyükşehir yasasının uygulanmaya başlanmasından sonra Edremit Belediyesi’ne devredilen zeytinlik vasfında olan 141 ada 2, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 No’lu parseller için Belediye Meclisi’nin 16 ağustos ve 695 sayılı kararı uyarınca satış kararı alındı. Balıkesir İlimizin tüm ilçelerinde kamuya ait alanlar, müştereklerimiz sürekli satılmakta ve imara açılmakta ve leblebi çerez dağıtır gibi inşaat ruhsatı dağıtılmaktadır. Tek bir köy, yayla, ova, vadi, dere yatağı yok ki imara açılmasın. Edremit İlçemizde de kamusal alanlar, belediye mülkiyetine geçmiş alanlar sürekli satılmakta. Ne yazık ki Meclis kararlarının çoğu imar ve arsa satışı ile ilgili”

 "Betonlaşma kırsalda da gerçekleşecek"

"Köylülerden habersiz, rızaları alınmadan satılmak istenen zeytinliklerin Pınarbaşı Mahallesi’nin yıllardır kullandığı müşterek alanlar. Satılması durumunda zeytinlerin kesilerek yerine konutlar yapılacağını dikkat çekti. Serap “Pınarbaşı Mahallesi’nde betonlaşma artacak, köylüler daha da yoksullaşacak Sahil kesimlerinde tanık olduğumuz betonlaşma, köyümüzde de, kırsalda da meydana gelecek, havamız, suyumuz toprağımız kirlenecektir”

"Zeytincilik kanununa aykırı karar alınmak isteniyor"

"3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun’un 20’inci maddesinin 2’inci fıkrasına göre, zeytincilik sahalarının daraltılamaz, bu sahalardaki zeytin ağaçlarının sökülmesinin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın fenni gerekçeye dayalı iznine tabi. Bu iznin verilmesinde, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’na bağlı araştırma enstitülerinin ve mahallinde varsa ziraat odasının uygun görüşü alınır. Bu hâlde dahi kesin zaruret görülmeyen zeytin ağacı kesilemez ve sökülemez. Bu yasa hala yürürlüktedir. İmar planları yapılırken bu izinlerin alınıp, alınmadığını bilmiyoruz. Görüyoruz ki madencilerin, enerji şirketlerinin, inşaat şirketlerinin gözü zeytinliklerdedir”

"Tek bir ağaç bile kesilmemeli"

"İklim değişikliğinin ve küresel ısınmanın sonuçları artarken tek bir ağacın bile kesilmemesi gerek. Kamu kurumlarının, belediyelerin, karar vericilerin, müştereklerimize göz koymasını, doğamızın dengesini bozmalarını ve insanımızın sağlığını bozmalarını istemiyoruz. Halkçı devletçilik ve belediyecilik anlayışı bu olmasa gerekir.  Pınarbaşı köylüleri olarak, bu satışı, zeytinliklerimizin idam fermanı olarak görüyoruz. Köyümüzün rant uğruna yapılaşmaya açılmasını istemiyoruz”