29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 24.05.2023 16:01 | Son Güncelleme: 24.05.2023 16:02

Reuters ikinci tur öncesi olan montaj gerilimini yazdı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Kemal Kılıçdaroğlu için kullandığı "Kandil'dekilerle bu şekilde ama montaj ama şu ama bu, video çekimlerini yaptılar" sözleri tartışılmaya devam ediyor. Reuters seçimler öncesi siyasi gerilime neden olan montaj tartışmalarını yazdı
Reuters ikinci tur öncesi olan montaj gerilimini yazdı

Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, pazar günü yapılacak ikinci tur seçimleri öncesinde, bir video kullanarak muhalefeti PKK ile bağlantılı olmakla suçlayan Recep Tayyip Erdoğan'ı montajcı olmakla itham ediyor. Tartışmalar devam ederken Erdoğan pazartesi günü devlet kanalı TRT'ye verdiği röportajda bu iddiayı tekrarladı ve Kemal Kılıçdaroğlu ile teröristlerin görüntülerinin birleştirildiği montajlı videoya atıfta bulundu. Bunun üzerine sosyal medyadan paylaşımda bulunan Kılıçdaroğlu "Ben iftiraya uğramaktan yoruldum ama o bana iftira atmaktan yorulmadı" dedi. (Videonun kaynağı bilinmiyor) 

Muhalefet bu suçlamaları; on yıllık dönüşümün, gazetecilerin hapse atılmasının ve muhalif yayın organlarının kapatılmasının ardından Erdoğan'ın medya üzerindeki gücünün bir belirtisi olarak gösteriyor. Hatta medya üzerindeki gücünü seçmenleri yönlendirmek için kullanıldığını savunuyorlar. 

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Türkiye'yi basın özgürlüğü açısından 180 ülke arasında 165. sırada gösteriyor.

Siyasi gerilimi artırdı

Erdoğan'ın iddiaları, iktidarını üçüncü bir on yıla uzatmaya çalışan cumhurbaşkanı için şimdiye kadarki en zorlu sınav olarak görülen seçimde, ikinci tur öncesinde siyasi gerilimi artırdı. Ülkede hayat pahalılığı krizi etkili olsa da ilk turda Erdoğan, Kılıçdaroğlu'nun önünde yer aldı. 

Milliyetçi duygulara hitap etmeye çalışan Erdoğan, defalarca PKK ile muhalefet arasında bağlantılar olduğunu öne sürdü. Erdoğan'ın 7 Mayıs'taki bir mitingde izlettiği üzerinde oynanmış video, Kılıçdaroğlu'nun kampanya videosundan alınan görüntüler ile 10 ay önce internette yayınlanan ve terörist Murat Karayılan'ın yer aldığı bir videodaki PKK görüntülerinden oluşuyor.

Twitter'da trend oldu

Pazartesi günü verdiği röportajda bu videoya atıfta bulunan Erdoğan, Kılıçdaroğlu'nu bir kez daha Türkiye ve Batılı müttefikleri tarafından terör örgütü olarak kabul edilen ve 1984'ten bu yana 40 binden fazla insanın ölmesine neden olan PKK ile işbirliği yapmakla suçladı. Erdoğan, "Kılıçdaroğlu Kandil'de teröristlerle video çekti. Montajlanmış ya da montajlanmamış, Kandil'dekilerle videolar çektiler ve PKK üyeleri Kılıçdaroğlu'na desteklerini videolarla gösterdiler" dedi. Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden verdiği yanıtta Erdoğan'ı "Montajcı sahtekar" ilan etti. Çok sayıda sosyal medya kullanıcısı da öfkelerini dile getirdi ve Salı günü öğleden sonra Türkiye'de Twitter'da montaj  4. sırada trend oldu. 

"Organize bir dezenformasyon"

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, attığı bir tweet'le Kılıçdaroğlu'na yanıt vererek onu cumhurbaşkanına hakaret etmekle suçladı. Erdoğan'a hakaret edenlere halkın dersini vereceğini söyledi. Viyana merkezli Uluslararası Basın Enstitüsü'nün (IPI) Türkiye Ulusal Komitesi Başkanı Emre Kızılkaya, Türkiye'nin son seçim kampanyası boyunca benzersiz düzeyde organize bir dezenformasyona maruz kaldığını söyledi. Kızılkaya, "Gerçekler ve gerçeklere dayalı bilgiler, Erdoğan'ın çeşitli kanallar aracılığıyla muhalefeti karalamaya yönelik taktiklerinin de gösterdiği gibi, hükümetin bu rahatsız edici olguda merkezi bir rol oynamasıyla birlikte, birden fazla kaynaktan koordineli bir saldırıya uğradı" dedi.