25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.05.2023 09:58 | Son Güncelleme: 17.05.2023 10:26

Reuters yazdı: Seçim sonuçları Erdoğan'ın deprem bölgesine hakim olduğunu gösteriyor

14 Mayıs'ta yapılan seçimlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti 6 Şubat depremlerinden etkilenen 10 ili önde tamamladı. Analistler bunun nedenini seçmenlerin Erdoğan'ın yeniden inşa vaatlerine güvenmeleri olarak yorumladı
Reuters yazdı: Seçim sonuçları Erdoğan'ın deprem bölgesine hakim olduğunu gösteriyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Parti'si Pazar günü yapılan seçimlerde Şubat ayında meydana gelen depremlerin vurduğu 11 ilin 10'unda birinci parti oldu. Analistler Erdoğan'ın yıkılan şehirleri yeniden inşa etme vaadinin çoğunlukla AK Parti'nin kalesi olan bölgelerdeki seçmenlere güven verdiğini söyledi. 

Depremlerin iktidar partisinin desteğine zarar vereceği yönündeki ilk beklentilere meydan okuyan performansında, muhalefetin seçmenlerin beklentilerini karşılama kabiliyetine ilişkin şüpheler de etkili oldu. Ülke genelinde AK Parti ittifak ortaklarıyla birlikte yeni bir parlamento çoğunluğu kazanırken, 69 yaşındaki Erdoğan, 28 Mayıs'ta ana rakibiyle yapacağı ikinci tur öncesinde cumhurbaşkanlığı oylamasında rahat bir şekilde önde bitirdi. 

6 Şubat'ta meydana gelen şiddetli depremler 50 binden fazla insanın ölümüne ve milyonlarca insanın evsiz kalmasına neden olurken, Akdeniz kıyısındaki Adana'dan Kürtlerin çoğunlukta olduğu güneydoğudaki Diyarbakır'a kadar 11 ilde yıkıma yol açtı. Çok sayıda ölü ve yaralıya ve sonrasında yaşanan kitlesel göçe rağmen, 11 ilin çoğunda yüzde 85-89 arasında, diğerlerinde ise yüzde 80'in üzerinde olmak üzere bölgede seçime katılım oranı çok yüksekti. Ülke genelindeki ortalama ise yüzde 88,9'du. Bölgeden ayrılan birçok vatandaş oy kullanmak için geri döndü.

Bölgedeki Kürt seçmenler cumhurbaşkanlığı yarışında Erdoğan'ın başlıca rakibi Kemal Kılıçdaroğlu'nu güçlü bir şekilde destekledi ancak cumhurbaşkanı etkilenen illerin sekizinde oylama önde. 74 yaşındaki Kılıçdaroğlu iki ilde açık ara öndeyken, en çok etkilenen il olan Hatay'da her ikisi de yüzde 48 destek aldı ve muhalefet lideri az farkla öndeydi. 

Eleştirmenler ve depremden sağ kurtulmayı başaranlar, Erdoğan hükümetinin depreme ilk müdahalesinin yavaş olması ve inşaat kurallarının gevşek uygulanması nedeniyle öfkelerini dile getirmişlerdi. Ancak Reuters'ın depremden hemen sonra konuştuğu onlarca kişi, hükümet ve güvenlik güçlerinin yardımları için müteşekkir olduklarını söylerken, yardımların geç ulaşmasından da şikayet ediyorlardı. O zamandan bu yana yapılan görüşmeler, konunun insanların oy verme şeklini değiştireceğine dair çok az kanıt sundu.

Depremde kızını ve torunlarını kaybeden İbrahim Kadir Demir, hükümet hizmetlerinden memnun olduğunu söyledi ve Keşke başkanımız ilk turda açık ara kazansaydı" diye ekledi. Muhalefet destekçilerinden Aslıhan Cengiz, depremden en çok etkilenen Hatay'da AK Parti'ye karşı daha büyük bir tepki beklediğini, ancak daha dindar olan seçmen tabanının muhtemelen AK Parti'ye yardımcı olduğunu söyledi. "AK Parti seçmenleri depremin Allah'ın bir lütfu olduğunu söylüyorlar" diyen Cengiz, Hatay'ın AK Parti'ye oy veren ilçelerinin muhalefeti destekleyen bölgelere kıyasla daha az yıkım gördüğünü belirtti.

"Bunu tek Erdoğan'ın yapabileceğini düşünüyorlar"

Erdoğan'ın AK Parti'si 20 yıllık iktidarı boyunca inşaata öncelik verdi ve bu da ekonomik büyümeye yardımcı oldu. Anketör Mehmet Ali Kulat, muhalefet ittifakının yeterince seçmen kazanamadığını ve seçmenlerin durumlarını iyileştirmek için hükümete güvendiklerini söyledi. Kulat, "Depremzedeler anketlerde hükümetin tepkisini ciddi şekilde eleştirmiş ve onlara oy vermeyeceklerini söylemişlerdi. Ancak bu insanlar aynı zamanda 'evimi kim yeniden inşa edecek, işyerimi kim yeniden inşa edecek' sorusuna da yanıt arıyorlardı. Bunu yapabilecek olanın Erdoğan olduğunu görüyorlar. Bu en önemli faktörlerden biri" diye konuştu.