05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.03.2022 21:40 | Son Güncelleme: 23.03.2022 12:38

Robert Kolej’de girişimcilik festivali

Robert Kolej öğrencileri 19-20 Mart tarihleri arasında girişimcilik üzerine çevrim içi etkinlik düzenledi. “Sosyal Girişimcilik Festivali”nde girişimcilikleri ve yaratıcılıklarıyla gençlere ilham olacak isimler yer aldı
Robert Kolej’de girişimcilik festivali

Robert Kolej Sosyal Girişimcilik Kulübü tarafından 19-20 Mart tarihlerinde Sosyal Girişimcilik Festivali düzenlendi. Tamamen öğrencilerce hazırlanan programda 4 sosyal girişimci konuşma yaptı ve katılımcıların sorularını cevapladı.

Vuslat Doğan Sabancı

Festivalde Vuslat Foundation kurucusu Vuslat Doğan Sabancı, Ashoka Türkiye Ülke Direktörü Hilal Baykara, Biolive kurucusu Duygu Yılmaz ve Yuvam Dünya kurucusu Kıvılcım Kocabıyık kendi girişimcilik ve başarı hikayelerini paylaştılar.

Kıvılcım Kocabıyık

“Her şirket sürdürülebilirlik adına yaptıklarını göstermeli, aksi halde yaptırım uygulanmalı”

Vuslat Doğan Sabancı sosyal girişimcilik ve sürdürülebilirlik üzerine şunları söyledi: “Vuslat, ‘hakiki bağlar kurmak’ demek. Vakfın ismi buradan geliyor, benim ismimden değil. Çevrenizde gerçekten bağlantı kurduğunuz insanları düşünün, tanıdıklarınızı, sosyal medyada takip ettiklerinizi değil. Gerçekten dinlediklerinizi. Aklın çözdüğünü herkes çözebiliyor. Ama seziler sıra dışı. Sezilerini devreye katmamış kimsenin sıra dışı şeyler yapabileceğine inanmıyorum. Sezileri dinlemek önemli, can dostunu dinler gibi kendini dinlemek. Yaşadığımız dünyada her bir şirketin sürdürülebilirlik adına ne yaptığını açıkça belgelemesi, göstermesi gerekiyor. Sadece kar amaçlı iş yapan girişimlere yatırım yapılmamalı, hatta gerekiyorsa yaptırımı olmalı.”

“‘Kız çocuksun, yapamazsın’lar mücadele becerilerimi geliştirdi”

Hilal Baykara, kendi fark yaratma yolculuğunu anlattığı, bir Japon şiir türü olan ‘haiku’ya benzettiği kısa şiiri ile dikkat çekti. Baykara “‘Kız çocuksun, yapamazsın’ gibi sözler mücadele becerilerimi geliştirdi” ifadelerini kullandı. Konuşmacılardan Duygu Yılmaz ise genç yaşında bir girişimci olarak karşılaştığı zorlukları katılımcılarla paylaştı ve dünyadaki plastik kirliliği sorununa dikkat çekti. Kıvılcım Kocabıyık ise girişimcilik serüveniyle ilgili şunları söyledi: “Şu an bir iklim krizi var ve bunun jargonu çok ağır. Dolayısıyla basitleştirerek, hikaye anlatıcılığı ile topluma anlatmak lazım bunu. Bilim insanları, sanatçı, sporcu, öğretmenlerle anlatmak…”

Etkileşimli Oturumlar

‘Etkileşimli Oturumlar’ bölümünde ise Robert Kolej Sosyal Girişimcilik, Yenilikçilik ve Yaratıcılık Ofisi’nin düzenlediği atölyelerle, katılımcılar tartışıp öğrendikleri, interaktif bir ortam deneyimlediler. Düzenlenen atölyeler ise şöyle:

  • Can Kulağıyla Dinleme - Vuslat Foundation direktörü Merve Çağlar
  • İklim Kriziyle Etki Girişimciliği - imece program koordinatörü Alper Güven
  • Daha İyi Bir Dünya İçin Sosyal Girişimcilik - Kale Grubu Kurumsal İletişim Müdürü Zeynep Özler
  • Robert Kolej Sosyal Girişimcilik ve İnovasyon Ofisi (RCSEIC)’nin Dört Ana Odak Noktası - RCSEIC görevlisi Robert öğrencileri
  • Su Krizi - imece proje koordinatörü Selin Taşdelen
  • Sosyal Etki İçin Teknoloji - Kodluyoruz ekibinden Tutku Bingöl ve Mehmet Şarbak
  • Sosyal Etki İçin Hikaye Anlatıcılığı - imece içerik ve iletişim yöneticisi Can Pürüzsüz
  • Çözüm Gazeteciliği (Solutions Journalism) - Robert Kolej 11. sınıf öğrencisi Ecem Yıldırım