03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.07.2023 08:50 | Son Güncelleme: 29.07.2023 09:22

Sabah beş buçukta Akbelen Ormanı'na girildi: Tarihin en sıcak günlerinde ağaçlar kesiliyor

Muğla'da bu sabah 05.45 itibariyle jandarma kuvvetleri ve 4 adet TOMA Akbelen Ormanı'na girdi. 2019'dan beri ağaçların kesilmemesi için bölgede nöbet tutan İkizköylüler bölgeye girmek istediklerini ancak jandarmanın biber gazı sıktığını paylaştı
Sabah beş buçukta Akbelen Ormanı'na girildi: Tarihin en sıcak günlerinde ağaçlar kesiliyor

İkizköylülerMuğla'nın Milas ilçesine bağlı Akbelen Ormanı'nda, Limak Holding ve İÇTAŞ ortaklığındaki Yeniköy-Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. (YK Enerji) tarafından yapılan termik santrallere linyit sağlayan açık maden ocağına karşı 2019 yılından beri direniyor. Ancak Tarım ve Orman Bakanlığı'nın inisiyatifiyle bu sabah 05.45'te jandarma kuvvetleri ve 4 adet TOMA Akbelen Ormanı'na girdi. 

2 yıl önce kaldıkları yerden başladılar

Tarihin en sıcak günleri yaşanırken ve Kanada, Yunanistan gibi ülkelerde orman yangınlarıyla mücadele edilirken yetkililerden destek isteyen köylüler, ağaçların kesilmeye başlandığını söyledi. Bölge sakinlerinin verdiği bilgilere göre İkizköy ve  daha önce maden sahası ilan edilerek 105 ağacın kesildiği bölümden başlandı. İkizköylüler her yerin jandarma tarafından kapatıldığını ve hiçbir şekilde ormana giremediklerini söylediler. Bu bölgedeki ağaçlar Ağustos 2021'de kesilmişti. Ancak İkizköylülerin mücadelesi sonrasında kesim durdurulmuştu. 

Mahkemeye başvuruldu

Konuya dair İkizköylüler yaptıkları basın açıklamasında bugün 11.30'da Ankara'da Tarım ve Orman Bakanlığı binası önünde toplandılar ve ağaç kesiminin durması için çağrıda bulundular. Basın açıklamasında, "İkizköylülerin 4 yıldır sürdürdüğü haklı yaşam mücadelesine rağmen bu sabah saat 06.00'da Akbelen Ormanına kesim ekipleri girdi. Orman yangınlarının, sellerin peşimizi bırakmadığı, sıcak dalgaları ile boğuştuğumuz iklim krizinin ortasında kömür için orman kesmek büyük bir hatadır. BUGÜN (24 Temmuz 2023 Pazartesi) Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'ya Akbelen Ormanı'ndaki kesimi durdurması ve ormanın kömür madenine tahsisi iznini geri çekmesi için çağrı yapmak üzere, saat 11.30'da Ankara'da Tarım ve Orman Bakanlığı binası önünde milletvekilleri ve yaşam savunucuları olarak buluşuyoruz. #AkbeleneDokunma!" ifadeleri kullanıldı. 

Ayrıca İkizköylülerin avukatları yürütmenin durdurulması için Muğla 1.İdare Mahkemesi Başkanlığı'na dilekçe vererek başvuruda bulundu. Dava dilekçesinde,"Bu sabah saat 05.30'da Jandarma ekipleri korumasında kesim ekibi Akbelen Ormanı'na girip kesime başladığından, eldeki davada verilecek İPTAL kararını etkisiz hale getirme girişimini durdurmak, başlayan ekokırım suçunun önüne geçmek için dava konusu işlemin yürütülmesinin durdurulmasına karar verilmesi istemidir. Davamızın amacı, Milas-İkizköy bölgesinin yaşamsal bir ekosistemi olan Akbelen Ormanını korumaktır. Dava konusu işlemin uygulanması halinde bu ekosistem geri dönüşü olmayacak şekilde yok olacaktır. Kısacası davamız, hazırlığı yapılan bir ekokırım suçuna engel olma davasıdır. Davanın açıldığından bu yana müvekkillerimizin ve onlara destek veren yaşam savunucularının meşru, demokratik çabaları ve sayın Mahkemenizin vermiş olduğu yürütmeyi durdurma kararları sayesinde Akbelen Ormanı bugüne kadar korunabilmiştir" ifadelerine yer verildi.

"Her yer Akbelen her yer direniş"

İkizköy direniyor adlı Twitter hesabından yapılan paylaşımda bugün saat 15.00'de İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü önünde toplanılacağı duyuruldu. Paylaşımda, "Her yer Akbelen her yer direniş İstanbul'daki Akbelen Dostları bugün saat 15:00'de İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü önünde #AkbeleneDokunma demek içim toplanacaklar. Dayanışma yaşatır" ifadelerine yer verildi. 

İkizköylüler bölgeden yaptıkları çağrılarda, "Aynı şeyleri yaşıyoruz. İki yıl önce yaşananların aynısını yaşıyoruz. Bütün kendi ülkemizde, kendi vatanımızda kendi askerlerimizle karşı karşıyayız. Ormanlar hepimiz için önemliyken, ormanlar yanarken bu vicdansızlıktır" diyerek duruma isyan ettiler.

Bölge halkından Hasan Yorulmaz da Akbelen Ormanı için yaptığı çağrıda, "Sabah beş buçukta bir sürü askeri araç bir sürü jandarma ve kesim motorlarıyla Akbelen Ormanı'na girildi. Ve çamları kesmeye başladılar. Bizleri de ormana sokmamak için ellerinden gelenleri yaptılar. Ben herkesten, bütün doğaseverlerden buraya destek bekliyorum" dedi. 

Akbelen'de kesimin durması için jandarmalara çağrıda bulunan bir vatandaş, "Ne doğru ne yanlış, size verilen emir hukuklu mu hukuksuz mu öğrenin. Komutanlarınız şefleriniz bile ağaç gölgesinde oturuyor. Burası Milas, burası Akbelen, burası vatanımız. Biz korumazsak kim koruyacak?" ifadelerini kullandı. 

İkizkoydireniyo adlı Twitter hesabından bölgedeki ilk kesim görüntüleri paylaşılarak "Bu zulmü bir an önce durdurun" çağrısı yapıldı. 

#AkbeleneDokunma

Ağaç kesiminin durması için destek çağrıları yapanlar #AkbeleneDokunma etiketiyle Twitter'da paylaşımda bulunuyor. Etiket platformda Trend Topic listesinde girdi. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Yönetimi Kurulu Başkanı Cevahir Efe Akçelik de Twitter hesabından 94 yaşındaki Gülsüm ninenin ormanı korumak için Akbelen'e gittiği anların videosunu paylaştı.

"Biber gazı sıkıldı"

Bölgede ağaçların kesilmesine engel olmak isteyen İkizköylüler alana girmek istediklerini ancak jandarmanın biber gazı sıktığını paylaştı. İkizkoydireniyo adlı Twitter hesabından yapılan paylaşıma göre gözaltına alınanlarda oldu. Paylaşımda, "Kesim yapılan alana girmek istedik, jandarma bize biber gazı sıktı, jop vurdu, gözaltına aldı" denildi. 

Bir diğer paylaşımda ise biber gazı sıkılan anlar paylaşıldı. Gönderide, "Hukuksuzluğa dur demek istedik, çok sert müdahaleye uğradık. Toma ilaçlı su sıktı. Aramızda yaralananlar var. Bir köylümüz fenalık geçirdi. Tek bir insanımızın kılına zarar gelirse sorumlusu şirkettir, bu hukuksuzluğa izin veren kolluktur" ifadeleri yer aldı.

İkizköylülerin mücadelesi

Akbelen Ormanı’nın hemen yanında Türkiye’nin yıllık elektrik ihtiyacının yüzde 5’ni sağlayan YK Enerji’ye ait Yeniköy ve Kemerköy termik santralleri bulunuyor. Bu santrallerde yıllık 8 milyon ton linyit yakılıyor ve linyit ise bölgedeki madenlerden sağlanıyor. Akbelen Ormanı’nın altında ise 33.3 milyon ton linyit yatağı bulunuyor, bir başka ifadeyle her iki termik santralin topu topu 4 yıllık kömür ihtiyacının sağlanması için 780 dönümlük arazide bazıları 400 yıllık kızıl çam ve zeytin ağaçlarının yok edilmesi isteniyor. İşte Akbelen’in bu zenginliği yüzünden alan önce maden sahası ilan edildi, 2019 yılında istimlak işlemleri başladı. Köylülerin bir çoğu sahip olduğu araziyi satmak istemedi ve hukuki mücadele başlattı.  

Hukuki süreç devam ederken Yeniköy Kemerköy Termik Santrali’ne (YK Enerji) kaynak sağlanması için kömür madeni sahasının genişletilmesi için bakanlık kararına karşı çıkan İkizköylüler, karşı dava açmış ve bölgede üçüncü bilirkişi keşfi yapılmıştı. Çıkan bilirkişi keşfi raporunun ise bilimsellikten uzak olduğunu söyleyen İkizköylüler, rapora itiraz etmiş ve raporu hazırlayan bilirkişiler hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Muğla 1. İdare Mahkemesi ise üçüncü bilirkişi raporuna dayanarak geçen ağustos ayında verdiği ‘yürütmeyi durdurma’ kararını kaldırdı.