22 Kasım 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.08.2024 22:25 | Son Güncelleme: 22.08.2024 22:42

Sağlık Bakanlığı mahkemenin 'topuk kanı' kararını istinafa taşıyor

Kars Aile Mahkemesi, bebeklerinden topuk kanı aldırmayan aileye yönelik Sağlık İl Müdürlüğü’nün ‘çocuğun sağlık tedbirlerinin alınması’ talebiyle yaptığı başvuruyu reddetti. Sağlık Bakanlığı, mahkemenin kararına karşı istinaf yoluna başvuru sürecinin başlatıldığını açıkladı
Sağlık Bakanlığı mahkemenin 'topuk kanı' kararını istinafa taşıyor

Sağlık Bakanlığı, Kars Aile Mahkemesi'nin 'Yenidoğan Tarama Programı' kapsamında topuk kanı alınmasına ilişkin kararına karşı istinaf yoluna başvuru sürecinin başlatıldığını bildirdi. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, Kars Aile Mahkemesi tarafından, 20 Ağustos'ta, topuk kanı alınması hakkında verilen kararın, ilk derece mahkemesi kararı olduğu ve kesin hüküm taşımadığı bildirildi.

"Kesin hüküm niteliği taşımıyor"

Topuk kanının, Yenidoğan Tarama Programı kapsamında çocukların hastalıklarını erken teşhis ederek tedavilerini başlatmak amacıyla alındığı hatırlatılan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: "Kesin hüküm niteliği taşımayan mezkur kararın hatalı olduğunu değerlendirdiğimizden, bu karara karşı Bakanlığımızca istinaf yoluna başvuru süreci ivedilikle başlatılmıştır. Hukukun, adalet ve doğruluk temelinde vereceği karara olan inancımız tam olduğundan, yargı süreci sonuçlanıncaya kadar Yenidoğan Tarama Programı aynı şekilde devam edecektir."

Ne olmuştu? 

Kars'ta ebeveynler K.S ile S.S, doğuştan zeka geriliği, beyin hasarı, kas hastalıkları ve ölümlere yol açabilen hastalıkların taranması için bebeklerinden topuk kanı alınmasını reddetti. Ailenin ikna edilememesi üzerine Sağlık İl Müdürlüğü konuyu mahkemeye taşıdı. Sağlık İl Müdürlüğü'nün talebini reddeden hakim Muhammed Koç, gerekçeli kararında çocuğun ebeveynlerinin topuk kanı vermeme özgürlüğü olduğunu savundu.  Tıp doktoru olmayan ‘alternatif tıpçı‘ Aidin Salih’in eserlerine atıf yapan hakim Koç'un kararında, “WHO’nun (Dünya Sağlık Örgütü) güdülendirmesi ile neonatal (yenidoğan) tarama adı altında ne için yaptığı/yaptırdığı belli olmayan bir uygulama olması nedeniyle ve hegemonik bir dikteyle üye ülkelere dikte edilen bir uygulama olması nedeniyle talebin reddine karar verilerek hüküm kurulmuştur" ifadeleri yer aldı. 

Topuk kanı taraması 

Türkiye'de doğan her bebek, fenilketonüri, konjenital hipotiroidi, kistik fibrozis ve biyotinidaz eksikliği yönünden taranıyor. Taramalar sayesinde, bu hastalıklar nedeniyle oluşabilecek geri dönüşümü olmayan hasarlar engellenebiliyor veya etkileri azaltılabiliyor. Bebeklerde bu hastalıkların olup olmadığının araştırılması için topuk kanı örneğinin alınması gerekiyor. Topuktan alınan birkaç damla kan ile çocukların hayata sağlıklı bir şekilde başlaması sağlanabiliyor.