25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.10.2021 04:30 | Son Güncelleme: 25.06.2022 17:18

Sahne korkusunu Callas unutturdu

Monica Bellucci, Maria Callas’ı canlandırdığı tek kişilik oyunla 14 Aralık’ta Zorlu PSM’de olacak. Ünlü oyuncu, rolü için sahne korkusunun üzerine gidiyor
Sahne korkusunu Callas unutturdu

Monica Bellucci yaklaşık çeyrek asırdır önce model, ardından oyuncu olarak dünyayı kendine hayran bıraktıran bir isim. Hukuk fakültesini yarıda bırakıp modelliğe adım atarken de, şansını setlerde denemeye karar verirken de gayet cesurdu. Ama her cesur insanın korktuğu bir şey var. Bellucci’ninki de sahneydi. 2020’de yayımlanan bir röportajında bu korkusuna detaylıca değinmişti.  Onun bu korkusunu besleyen iki temel faktör vardı. Bunların ilki; sinema filmlerinde hissettiği dış dünyaya karşı korumanın tiyatroda bulunmamasıydı. Tiyatro oyuncunun kendini savunmasız hissettiği bir yerdi. İkincisi, film çok sayıda kısa sahne çekilerek oluşturuluyordu. Oysa tiyatroda kesintisiz performans sergilemek gerekiyordu. Ve bu da onu dehşete düşürüyordu. 

Mektuplardan sahneye

Güzel yıldızın fikrini değiştiren ise, Tom Volf oldu. 2017’de Maria by Callas belgeselini yöneten Volf, iki yıl sonra bu defa gözünü tiyatroya dikti. Callas rolü için de Monica Bellucci’nin kapısını çaldı. Bu teklif üzerine Bellucci korkusunun üzerine gitmeye karar verdi. İşte 14 Aralık’ta onu Maria Callas: Mektuplar ve Anılar / Lettres et Mémoires by Maria Callas ile Zorlu PSM sahnesine taşıyacak süreç böyle başladı.  Ama oyuna geçmeden önce Maria Callas’ın hayatında da biraz dolaşmak gerek. Callas, 2 Aralık 1923’te New York’ta, Yunan göçmeni bir ailenin çocuğu olarak Sophie Cecilia Kalos ismiyle dünyaya geldi. La Callas lakabıyla 20. yüzyıla damgasını vuran sanatçı, çok özel ses tonu sayesinde profesyonel kariyerine çok genç bir yaşta başladı. Ancak kariyeri, 1949’da Les Puritains ve Valkyrie’deki rollerindeki başarılardan sonra tüm dünyada alkışlanıyordu. Menajer eşi Giovanni Battista Meneghini ile birlikte on yıl boyunca çok başarılı bir kariyere sahip oldu. 1949’dan sonra Callas’ın kariyeri yavaşladı. Sahnelerden uzaklaşması, onu sonradan Jackie Kennedy için terk edecek olan Aristotle Onasis ile tanışmasıyla eş zamanlı oldu. Bu aşk acısı onun sonunu hazırladı. Callas 16 Eylül 1977’de, 53 yaşında Paris’te yalnız öldü.

Tom Volf ve Monica Bellucci
Tom Volf ve Monica Bellucci

2 Aralık’ta izleyeceğimiz gösteri Callas’ın efsanevi şöhretinin ötesinde, sadece Maria olarak kim olduğuyla ilgileniyor. Nereden geldiğini, şöhretini ne zorluklarla kazandığını, dostluklarını ve aşklarını öğreniyoruz. Bize 20’nci yüzyılın en büyük seslerinden birinin dokunaklı hikayesini yakından gösteriyor. Bunu yaparken araçları, aynı adlı otobiyografiden alınan mektuplar ve bazı pasajlar oluyor. Bellucci, bu metinlerden oluşan bir tekstle yaklaşık 80 dakika tek başına sahnede kalıyor. Dev sopranonun kimliğine tamamen bürünüyor. Callas’a ait iki elbiseyi giyecek kadar hatta. Ne ilginç ki oyuncunun üzerine tam olan kıyafetler rötuş bile gerektirmemiş. Bellucci bundan özellikle etkilendiğini söylüyor: “Aynı ölçüler... Çok duygulandım, elbiseyi ilk kez giydiğimde herkes titriyordu.’’ Gerek Fransa ve Yunanistan’da oyunu izleyen seyirciler, gerekse yönetmen iki diva arasındaki bağlantıdan söz etmeden geçemiyor. Geçen yıl Madame Figaro dergisine verdiği röportajında bundan bahseden Bellucci, Callas’ın Yunan köklerine vurgu yaparak “Her şeyden önce o da benim gibi bir Akdenizli” diyor: “Beni en çok etkileyen şey, sınırsız duyarlılık, her şeye bir derinlik kazandırabilme yetisi. Hassas bir kalbi varmış ve belki de onu öldüren bu oldu. Mektuplar o kadar güzel ki, bu harika sanatçının ruhuna girmemek imkansızdı”.

İngilizce sahnelenecek

Oyunun orijinali Fransızca olsa da, Bellucci İtalya’daki temsillerde anadilinde oynayabilmek için metnin İtalyancasını da ezberlemiş. Bu arada belirtelim; Fransa, İtalya ve Yunanistan’ı (O geceyi İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da izlemişti) gezen oyun, dünyada ilk kez Türkiye’de İngilizce sahnelenecek. Elbette altyazılı olarak. Sergilendiği tiyatrolarda izleyenlerin genel olarak beğenisi toplayan ve duygulandıran oyun için yapılan ender eleştiriler arasında Bellucci’nin sesinin orta sıralardan itibaren çok net duyulmaması yer alıyor. Türkiye’deki organizatörlere bir uyarı yapmış olalım. Bellucci tecrübeye rağmen yenemediği sahne korkusunun üzerine gitmeye devam edecek gibi görünüyor. Artık yeni teklifleri duymaya hazır. Ama şimdilik eli dolu, hakkını vermesi gereken bir efsaneyle uğraşıyor.  Monica Bellucci: Maria Callas “Mektuplar & Anılar /  14 Aralık 2021 Salı 21.00 / Zorlu PSM / Biletler 145 TL-1950 TL.

"İçimdeki sanatçıya aşıksın, bana değil"

Maria Callas kendinden söz ederken iki kişiden bahsederdi: Herkesin tanıdığı “La Callas” ve az bilinen Maria. Monica Bellucci bu oyunda Maria’yı canlandırabildiğini umuyor. Maria Callas’ın eşi Giovanni Battista Meneghini’ye 30 Ekim 1947 tarihinde yazdığı ve Bellucci tarafından okunan mektuptan bir bölüm: Peki ya beni kim mutlu edecek? Herkesin mutlu olması için her şeyi yapıyorum ama şöhretim ve hiçbir değeri olmayan duygularımla yalnız kalıyorum. Senin sadece La Callas’a âşık olduğunu görüyorum, sanatçı olana, ama ruhumu unutuyorsun.