27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.04.2023 13:51 | Son Güncelleme: 05.04.2023 14:24

Sazlıbosna Barajı'nda kimyasal madde alarmı

İstanbul Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Arnavutköy'deki Sazlıbosna Barajına kimyasal madde döküldüğü ihbarı üzerine alarma geçti. Olay yerine intikal eden İstanbul Çevre Denetimi Dairesi'nden ekipler inceleme çalışmalarına başladı
Sazlıbosna Barajı'nda kimyasal madde alarmı

Arnavutköy'deki Sazlıbosna Barajı'nın Hacımaşlı Mahallesi sınırları içindeki alana kimyasal madde döküldüğü ihbarı üzerine İstanbul Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'ne bağlı Çevre Denetim ekiplerinin bölgeye gitti.

Alanda inceleme yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı İSKİ ekipleri de Sazlıbosna Barajı'ndan su örneği aldı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Denetimi Daire Başkanı Barış Ecevit Akgün, barajı çevresine dökülen atıkların, ısıl işlemden kaynaklanan dip külü, cüruf ve kazan tozu olduğunun değerlendirildiğini belirterek, alandan gerekli numunelerin alındığını söyledi.

Söz konusu atıkları dökenlerin tespiti amacıyla başlatılan soruşturma kapsamında bölgedeki MOBESE kayıtları ve uydu görüntülerinin incelenmesine yönelik sürecin devam ettiğini bildiren Akgün, "Söz konusu atıkları, çevreye zarar verecek şekilde ve mevzuatta belirtilen usul ve esaslara aykırı olarak bertaraf ettiği tespit edilecek kişilere, analiz sonuçlarıyla belirlenecek atığın muhteviyatına göre idari para cezası uygulanacak" dedi.

2022 yılında gerçekleştirilen 67 bin çevre denetimi işleminde 375 işletme faaliyetten men cezası alırken 5 bin 705 işletme ve 380 deniz aracına toplam 725 milyon lira ceza verildi 

Türk Ceza Kanunu'nun çevreyi kasten kirletmek başlıklı 181. maddesi kapsamında adli süreç başlatılması için suç duyurusunda bulunulacağını söyleyen Akgün, "Alandaki atıkların kaldırılarak Bakanlık tarafından lisans verilmiş bertaraf tesislerine gönderilmesi sağlanacaktır. Ceza miktarı analiz sonuçlarına göre 2 milyon 458 bin lira ile 36 milyon 600 bin lira arasında olabilir" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA