26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.08.2022 16:10 | Son Güncelleme: 05.08.2022 16:55

Sinpaş, Kızılbük davasında ilk aşamayı kaybetti: ÇED gerekli değildir kararı iptal edildi

Mahkeme, Marmaris Kızılbük'te Sinpaş GYO'nun otel ve konut inşaatı projesine verilen ÇED gerekli değil kararını iptal etti. Sinpaş kararı temyize götüreceğini açıkladı, Marmaris Kent Konseyi ise ruhsatın iptal edilmesi ve inşaatın durdurulması için mücadeleye devam ediyor
Sinpaş, Kızılbük davasında ilk aşamayı kaybetti: ÇED gerekli değildir kararı iptal edildi

Oksijen'in 14 Ocak 2022 tarihli sayısında duyurduğu; Muğla’nın Marmaris ilçesinde Kızılbük Koyu’nda 30 yıl önce başlatılan ve sonrasında Sinpaş GYO’ya satılan otel-devremülk projesine ilişkin davada karar çıktı. Muğla 3’üncü İdare Mahkemesi, projeye verilen “ÇED gerekli değildir” kararını iptal etti. Kararın gerekçesinde, otel ve konut inşaatının bir arada yer aldığı projenin ÇED’den muaf tutulamayacağı belirtildi.

Marmaris Kent Konseyi kararın ardından Sinpaş’ın ruhsatının iptal edilmesi ve inşaatın durdurulması talep etti hatta bunun için üyeleri eylem kararı aldı. Yazılı açıklamada ekolojik yıkım vurgusu yapıldı: Yaşam alanlarımızı savunduğumuz onurlu mücadele hukukta karşılığını buldu. Muğla 3. İdare Mahkemesi Sinpaş'a ÇED sürecini tamamlamadan inşaatına devam edemezsin, ekolojik yıkım yapamazsın dedi.

Marmaris Kent Konseyi, inşaatın durdurulması ve ruhsat iptali için eylemlerine devam ediyor

 

Şinpaş'tan KAP bildirimi

Sinpaş ise dün KAP'a yaptığı bildirimde mahkeme karanını temyize götüreceğini şu sözlerle duyurdu: Marmaris'te yer alan Sinpaş Kızılbük Thermal Wellness Resort projemizle ilgili verilen "Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir" kararının iptali istemiyle Muğla Valiliği aleyhine açılan davada, Muğla 3. idare Mahkemesi tarafından "ÇED Gerekli Değildir" kararının iptali kararı verilmiştir. Alınan karar bugün (04.08.2022) Şirketimize tebliğ edilmiştir. Karar Şirketimiz tarafından temyiz edilecektir.

Olayın geçmişi

Proje için 13 Ağustos 2021 tarihinde ‘çevresel etki değerlendirme (ÇED) gerekli değildir’ kararı verilmişti. Bunun üzerine Marmaris Kent Konseyi, kararının iptali için yargı sürecini başlatmıştı.

Şirketin kamusal alan olan yolu özel mülk ilan etmesi en çok tartışılan konulardan bir tanesi

Bilirkişi raporunda, Sinpaş’ın Kızılbük koyuna inşa ettiği devasa tesis Milli Park’ı, kıyıyı, ormanı ve endemik türleri tahrip ettiği belirtilmişti. Ayrıca raporda yasaya aykırı pek çok şey bulunmuştu. Buna rağmen şirket inşaattı bitirme noktasına geldi

Değeri 8 milyar liraya ulaşacak (Daha fazla bilgi)

Oksijen'den Nimet Kıraç, ocak ayında Kızılbük ile ilgili haberinde projenin detayları ile ilgili tüm bilgiler var: Kızılbük GYO’nun KAP’a bildirdiği rapora göre çalışmaların devam ettiği projede her etabın inşaatı yaklaşık 3 yıl sürecek.

Otel 2023 yılında faaliyete geçecek ve proje 2027’de tamamlanmış olacak. Yine raporda yer alan ifadeye göre arsanın değeri Mayıs 2021 itibarıyla 4 milyar 150 milyon lira, inşaatı süren projenin şu anki değeri ise 5 milyar 530 milyon lira. Proje tamamlandığında bu değer 7.9 milyar liraya yükselecek.Raporun hazırlandığı tarih olan 27 Mayıs 2021’de doların değeri 8.4 lira alınarak projenin dolar değeri ise toplam 936 milyon 796 bin dolar olarak hesaplanmış.

173 bin metrekare, 277 bin metrekare inşaat

Kızılbük’teki 173 bin metrekarelik arazide yapılan 277 bin metrekarelik inşaata çevrecilerden büyük tepki var. İnşaatta izinlere aykırı bir durum yok, yoğunluğu yaratan ise verilen 1.30’luk emsal. Bodrum’da benzer yerlerde 0.30’luk emsal uygulanıyor. Kızılbük GYO A.Ş. 30 Mart 2021 tarihinde 240 milyon lira sermaye ile kuruldu, hakim ortağı Sinpaş GYO. Şirketin yönetim kurulu başkanı aynı zamanda Sinpaş’ın Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yürüten Avni Çelik.

Kızılbük GYO halka açık bir şirket ve 12 Ocak 2022 tarihi itibarıyla piyasa değeri yaklaşık 8 milyar lira. Şirket halka açık olduğu için tüm bilgilere ulaşmak mümkün. Şirketin sahip olduğu arazi ile ilgili olarak 27 Mayıs 2021 tarihinde Lotus Gayrimenkul Değerlendirme ve Danışmanlık A.Ş. tarafından bir değerlendirme raporu hazırlandı ve bu rapor KAP’a bildirildi. Şimdi raporda yer alan bilgilere bakalım...

İnşaat ruhsatı 3 defa yenilendi

Şirketin sahibi olduğu denize sıfır arazi Marmaris’e kuş uçusu 8 kilometre, İçmeler’e ise 1.4 kilometre uzaklıkta. İki parselden oluşan arazinin toplam alanı 173 bin 477 metrekare. Marmaris Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından belirtilen imar durumuna göre her iki parsel için inşaat emsali 1.30. Fonksiyon olarak bir parsel ‘turistik tesis’ alanı diğer parsel ‘turistik tesis artı konut’ alanı olarak belirlenmiş durumda.Söz konusu alan için ilk inşaat ruhsatı 27 Temmuz 2000 tarihinde alınmış ve daha sonra 2012 ve 2018 tarihlerinde yenilenmiş. Son ruhsat yenileme işlemi ise 16 Nisan 2021’de yapılmış.  

1407 devremülk 260 villa olacak

Proje 4 etaptan oluşuyor. Bu etaplarda 1+0’dan başlayıp 4+1’e kadar varan 1407 adet devremülk, 205 odalı otel ve AVM, 260 adet devremülk villa, su parkı, macera parkı, 4 adet plaj bölgesi, sosyal tesis, termal, wellness park ile açık ve kapalı havuzlar bulunuyor. Toplam inşaat alanı ise 277 bin 069 metrekare. Bunun 230 bin 711 metrekaresi satışa ya da kiralamaya uygun alan. Binaların yükseklikleri ise etaplara göre 2 ile 10 kat arasında değişiyor. Otel zemin artı 7 kat olmak üzere 8 katlı olarak inşa ediliyor