1980’lerde Hattat Holding’e 150 dönümlük orman arazisinin tahsisiyle başlayan, 2009’da ise arazinin Sinpaş’a geçmesiyle dev bir otel ve devremülk projesine dönüşen Kızılbük/Sinpaş projesine karşı 29 Haziran 2022 tarihinde açılan davada bilirkişi raporu hazırlandı. Muğla 3. İdare Mahkemesi’nde açılan ruhsat iptali davasında bilirkişi, 26 Temmuz tarihli raporunda istinat duvarı dışındaki 16 adet ruhsat ve ‘imar durum belgesi’nin mevzuata aykırı olduğu sonucuna vardı.
‘ÇED olumlu’ yeni imar planlarına göre verilmedi
Rapora göre, 10 Mart 2023 tarihinde ‘Marmaris Kızılbük Resort Otel ve Devremülk (206 odalı otel ve 1323 adet devremülk)’ projesine verilen ‘ÇED olumlu’ kararına dayanak oluşturan proje tanıtım dosyası, bir uygulama imar planına değil 1986 tarihli mevzi imar planına dayanılarak hazırlandı. Ancak bu planda yıllar içinde değişiklikler oldu ve 1996 yılında bu alan Marmaris Milli Parkı ilan edildi. Yeni uygulama imar planları hazırlandı ancak söz konusu kullanım ve yapılaşma koşulları projeye dayanak olan mevzi imar planı üzerinde değiştirilmedi. Yani milli park ilan edilmesine ve imar planları değiştirilmesine rağmen, 2023’te verilen ‘ÇED olumlu’ kararı 1986 tarihli bir imar planına dayanılarak verildi.
Sahil şeridi yer almıyor
Bununla birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığı onaylı 2005 tarihli uygulama imar planında, kıyı kenar çizgisinden itibaren Kıyı Kanunu’na göre gösterilmesi gereken sahil şeridinin yer almadığı tespit edildi. İmar durum belgesinin ise imar planında turizm ve konut şeklinde ayrı kullanımlar yer almasına rağmen tek bir kullanım varmış gibi gösterilmesi nedeniyle imar ve kıyı mevzuatına uygun şekilde hazırlanmadığı sonucuna varıldı.
Plana aykırı katlar tespit edildi
Bilirkişi, mimari inceleme açısından yapılan değerlendirmede de imar planı ve imar durum belgesine aykırılıklar tespit etti. Buna göre, 1. etap projesinin 2’nci bodrum kat içermesi, blok boyları ve kat adedi ile 2. etap projesinin 2’nci ve 3’üncü bodrum kat içermesi hukuka aykırı bulundu. Ayrıca 28 Ekim 2021’de belediye tarafından verilen tadilat ruhsatı ile 15 adet yeni ruhsatın da projelerdeki uygunsuzluklar nedeniyle mevzuata uygun olmadığı tespit edildi.
Deprem şartnamesine uygunluğu da incelenmeli
Ve tüm bu gerekçelere dayanılarak, 21 Eylül 2021’de Marmaris Belediyesi tarafından yenilenen imar durum belgesinin imar planına, plan notlarına, imar ve kıyı mevzuatına aykırı olduğu sonucuna varıldı. Bilirkişi ayrıca Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca yetkilendirilmiş bir yapı malzemeleri laboratuvarı tarafından yerinde yapılacak testlerle, otel ve devremülk bloklarının deprem şartnamesine uygun olup olmadığının da tespit edilmesi gerektiği kanaatine ulaştı.
Marmaris Kent Konseyi’nden yetkililere çağrı
Marmaris Kent Konseyi, bilirkişi raporuyla ilgili yaptıkları açıklamada, halkın yaşadığı kente sahip çıkması, kente dair hazırlanan her projeden, plandan, karardan bilgisinin olması ve söz hakkı kullanmasının kamusal fayda yarattığına dikkat çekerek “Atanan ve seçilenlerin demokratik yollarla denetlenmesinin kamusal faydaya/toplumsal çıkara hizmet ettiği bu mücadeleyle bir kez daha ispatlanmıştır” dedi.
Yerel mahkemenin de bilirkişi raporuna uygun şekilde karar vermesini beklediklerini belirten konsey, açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı: “Bilirkişi raporu sonrası başta Muğla valisi ve Marmaris kaymakamının üzerine başka bir sorumluluk daha düştüğüne inanıyoruz. 2021 senesinden bugüne yapmış olduğumuz onlarca şikâyete rağmen Sinpaş’ın kendi parseli haricinde halka ait alanda yıktığı, duvar ördüğü, illegal yol açtığı, tahrip ettiği yani talan ve işgal ettiği, etmeye devam ettiği 15 dönüm milli park alanının ivedilikle boşaltılmasının sağlanması, şirket hakkında gerekli yaptırımların hayata geçirilmesidir. Aşıklar Tepesi’ndeki kapının sadece vatandaş geçişine izin verilecek şekilde düzenlenmesi ve Sinpaş’ın tahrip/talan ettiği milli parkımızın şirketten tahsil yoluyla ıslah ve tımar edilerek ağaçlandırılmasının sağlanması mutlaka gerçekleşmelidir.”