19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.01.2024 17:21 | Son Güncelleme: 28.01.2024 18:26

Siyasilerden Sarıyer'deki Santa Maria İtalyan Kilisesi saldırısına tepki

Sarıyer'de bulunan Santa Maria Kilisesi'ne pazar ayini sırasında maskeli 2 kişi tarafından yapılan silahlı saldırıya siyasilerden tepki geldi. Siyasi isimler saldırıyı kınarken olaya dair soruşturma sürüyor
Siyasilerden Sarıyer'deki Santa Maria İtalyan Kilisesi saldırısına tepki

Sarıyer Büyükdere Mahallesi'ndeki Santa Maria Kilisesi'ne gelen maskeli 2 kişi, içeride düzenlenen ayin sırasında henüz belirlenemeyen bir nedenle silahla ateş açtı. Silahlı saldırıda silahla vurulan C.T. adlı bir kişi hayatını kaybetti. Polis kaçan şüphelilerin yakalanması için çalışma başlattı. Olayın ardından saldırıya tepki gösteren siyasi isimler başsağlığı mesajlarını iletti. 

Erdoğan'dan başsağlığı telefonu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan başsağlığı telefonu Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Sarıyer Kaymakamı Ömer Kalaylı, Santa Maria İtalyan Kilisesi Rahibi Anton Bulai ve Polonya'nın İstanbul Başkonsolosu Witold Lesniak ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini belirtti.

Fahrettin Altun açıklamasında, "Tüm cemaate başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerini ileten Sayın Cumhurbaşkanı'mız, faillerin en kısa sürede yakalanması için gereken adımların atılmakta olduğunu ifade etti" bilgisini verdi. Altun, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın telefon görüşmelerine ilişkin videoyu da paylaştı. Buna göre Erdoğan, Santa Maria İtalyan Kilisesi Rahibi Anton Bulai'ye başsağlığı dileklerini ileterek, "Şu an emniyet teşkilatımız bütün imkanlarıyla seferber durumda. Öyle zannediyorum ki kısa zamanda bu fail yakalanacaktır" dedi.

Özel: Saldırıyı kınıyorum

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, sosyal medya hesabından, "Sarıyer Santa Maria Kilisesi'nde yaşanan ve 1 kişinin yaşamını yitirmesine neden olan silahlı saldırıyı kınıyor, saldırının sebeplerinin tüm yönleriyle bir an önce açığa çıkmasını temenni ediyorum" mesajını paylaştı.

Akşener: Bir daha yaşanmamasını temenni ediyorum

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Santa Maria Kilisesi'ndeki saldırıyı kınayarak, "Vefat eden vatandaşımıza Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Ülkemizde böylesi provokatif şiddet olaylarının bir daha yaşanmamasını temenni ediyorum" ifadelerini kullandı.

Bakan Yerlikaya: Bu alçak saldırıyı şiddetle kınıyoruz

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"Bugün saat 11.40 sıralarında Sarıyer Büyükdere Mahallesi'nde bulunan Santa Maria Kilisesi'ndeki ayin sırasında, ayine katılanların içinde bulunan C.T, maskeli 2 kişi tarafından silahlı saldırıya uğramış ve maalesef hayatını kaybetmiştir. Konuyla ilgili geniş çaplı soruşturma ve saldırganları yakalamak için çalışmalar başlatılmıştır. Bu alçak saldırıyı şiddetle kınıyoruz."

Yerlikaya ardından olay yerine giderek basın açıklamasında bulundu.

Adalet Bakanı Tunç: Saldırıyı şiddetle kınıyorum

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç "İstanbul Sarıyer’de Santa Maria kilisesinde ayin sırasında maskeli iki kişinin gerçekleştirdiği silahlı saldırıyı şiddetle kınıyorum. Bir kişinin hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmış olup, olayın aydınlatılması için bir Başsavcı Vekili ve iki Cumhuriyet Savcısı görevlendirilmiştir. Saldırıyı gerçekleştiren şüphelilerin tespiti ve yakalanması için çalışmalar devam etmektedir. Soruşturma çok yönlü ve titizlikle sürdürülmektedir" dedi. 

Kurtulmuş: Başsağlığı diliyorum

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, sosyal medya açıklamasında "Sarıyer'deki Santa Maria Kilisesi'nde pazar ayini sırasında gerçekleştirilen alçak saldırıyı telin ediyor ve hayatını kaybeden vatandaşımızın yakınlarına ve dostlarına başsağlığı diliyorum. Milletimizin birlik ve beraberliğine, vatandaşlarımızın huzuruna kast edenlere bugüne kadar imkan vermedik bundan sonra da asla vermeyeceğiz" dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: En güçlü şekilde kınıyoruz

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, olayın aydınlatılması için geniş çaplı soruşturma yürütüldüğünü bildirdi. Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "İstanbul Sarıyer’de Santa Maria Kilisesinde ayin sırasında bir şahsa yapılan silahlı saldırıyı en güçlü şekilde kınıyor, hayatını kaybeden şahsın ailesine başsağlığı diliyoruz. Güvenlik güçlerimiz olayın aydınlatılması ve faillerin adalet önünde hesap vermesi için geniş çaplı bir soruşturma yürütmektedir" ifadelerini kullandı.

AK Parti Sözcüsü Çelik: Asla emellerine ulaşamayacaklar

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, silahlı saldırıyı şiddetle kınadıklarını belirtti. Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, güvenlik güçlerinin saldırıyla ilgili geniş çaplı soruşturma yürüttüğünü bildirerek, şu ifadeleri kullandı:

"Ayin sırasında bir vatandaşımıza yönelik silahlı saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Vatandaşlarımızın huzur ve güvenliğine kastedenler, asla emellerine ulaşamayacaktır."

İmamoğlu: Birliğimizi bozmaya çalışanlara izin vermeyeceğiz

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, konuya ilişkin kişisel X hesabında paylaştığı mesajında saldırıyı kınadı. Hayatını kaybeden C.T. için taziyelerini, yaralılara şifa dileklerini ileten İmamoğlu, "Şehrimizin inanç mekanlarına saldırarak birliğimizi ve huzurumuzu bozmaya çalışanlara asla izin vermeyeceğiz" dedi.

Murat Kurum'dan başsağlığı telefonu

İBB AK Parti Başkan Adayı Murat Kurum, "Sarıyer Büyükdere Mahallemizde bulunan Santa Maria İtalyan Kilisesindeki ayin esnasında gerçekleştirilen saldırıyı şiddetle kınıyorum. Rahip Anton Bulai’i arayarak başsağlığı dileklerimi ilettim. Yüzlerce yıllık kardeşlik hukukumuzu ve bir arada yaşama irademizi hedef alan bu alçak saldırılar asla hedefine ulaşamayacak" dedi. 

DSP Genel Başkanı Aksakal saldırıyı kınadı

Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Önder Aksakal sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, saldırının "hem alçak hem de çok tehlikeli bir sürecin işaret fişeği" olduğunu ifade etti. İbadet yaparken yaşamını yitiren kişiye Allah'tan rahmet dileyen Aksakal, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu hadisenin çok detaylı ve derinlemesine bir soruşturmaya muhtaç olduğunu da belirtmek isterim. İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya'nın koordinasyonuyla emniyet güçlerimizin bu hadiseyi en kısa zamanda aydınlatacağına inanıyor, bu alçak saldırıyı şiddetle kınıyorum."