22 Aralık 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.07.2024 23:37 | Son Güncelleme: 23.07.2024 13:08

Sokak hayvanları yasa tasarısında düzenleme: Ötanazi kelimesi çıkarıldı

Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmeleri, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda devam ederken, AK Parti'nin "ötanazi" ibaresinin tekliften çıkarılması yönünde komisyona verdiği önerge kabul edildi
Sokak hayvanları yasa tasarısında düzenleme: Ötanazi kelimesi çıkarıldı

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda, sokak hayvanlarına ötanazi uygulanması yolunu açan 17 maddelik ‘Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin 5. maddesi kabul edildi. AKP tarafından verilen önergeyle ötanazi ibaresi tekliften çıkarılarak yerine, “Veterinerlik Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem  Kanunu’nun 9. maddesi’nin 3. Fıkrası’nda yer alan" hükümler uygulanacak.

Muhalefet görüşmeler sırasında, "Ötanazi ifadesinin çıkarılarak, veterinerlik kanunundaki ilgili maddenin uygulanması" yönündeki önergenin yeterli olmayacağını belirterek teklifin tüm maddelerinin yeniden değerlendirilmesi ve hayvanların toplanarak öldürülmesinin önüne geçecek şekilde düzenlenmesi gerektiğini ifade etmişti. 

Kanun teklifinde yer alan "ötanazi" ifadesini içeren 5. maddenin ilgili kısmı şöyle:

"Düzenlemeyle sahipsiz hayvan popülasyonunun kontrol altına alınabilmesi maksadıyla, söz konusu hayvanlar toplanılarak hayvan bakımevlerine götürüldükten sonra alındıkları ortama geri bırakılmaları yerine, öncelikle sahipsiz köpeklerin sahiplendirilmesi esas alınmakta ve ötanazi yapılacak hayvanların nitelikleri belirlenmektedir. Ayrıca yerel yönetimlerce ötanazi uygulaması yapılabilmesinin kamu güvenliği ve sağlığının korunması açısından doğru bir yöntem olduğu değerlendirildiğinden yerel yönetimlere yetki verilmektedir"

Ötanazi işlemi veteriner hekim gözetiminde yapılacak

AK Parti'nin verdiği, "Bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarına 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 9 uncu maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen tedbir uygulanır" önergesiyle "ötanazi" ifadesinin yerine gelecek hükümler ise şöyle:

"Hayvanlara ötenazi yapmak yasaktır. Ancak, hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında, akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda, davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda, veteriner hekim tarafından ötenazi yapılmasına karar verilebilecek. Ötanazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılacak"

Kedileri kapsamayacak

Komisyonda söz alan TİP Milletvekili Sera Kadıgil, düzenlemenin sokak köpekleri için getirildiği söylenmekle birlikte sokak hayvanları ifadesinin kedileri de kapsadığını, teklifin bu haliyle son derece belirsiz olduğunu söyledi.

Bunun üzerine söz alan teklifin ilk imzacısı AK Parti Milletvekili Harun Mertoğlu, Sera Kadıgil’e geçen hafta Çarşamba günkü görüşmelerde bu konuda kendilerini uyardığı için teşekkür ederek düzenlemenin kedileri kapsamaması için önerge hazırladıklarını söyledi.

Hayvanseverler salona da koridora da alınmadı

Komisyon görüşmeleri, hayvanseverlerin salona alınmaması, komisyon salonunun bulunduğu yerdeki televizyonların da kaldırılması nedeniyle gergin başladı. Komisyonu izlemek için Meclis’e gelen hak savunucuları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve avukatların birçoğu Meclis’e alınmadı. Meclis’e girebilenler ise komisyonun bulunduğu koridorların da dışında bekletildi.

Geçen toplantıda salona alınmayan katılımcıların toplantıyı takip ettiği koridordaki ekranın da kaldırıldığı görüldü. Komisyonun olduğu koridora bile alınmayan hayvanseverler, zaman zaman alkış ve sloganlarla tepkilerini dile getirdiler.

Gerginlik komisyondaki görüşmelere de yansıdı. Muhalefet milletvekilleri, hangi kurumların katıldığını sorunca Başkan Vahit Kirişçi, resmi olarak onaylanan kurumların katıldığı söylemekle yetindi.

Milletvekilleri ayrıca Veteriner Hekimler Birliği Başkanı ve Türkiye Barolar Birliği Hayvan Hakları Komisyon Başkanı’nın toplantıya katılımının sağlanmasını istedi.