09 Mayıs 2025, Cuma Gazete Oksijen
Abone Ol Giriş yap
Haber Giriş: 18.02.2025 18:01 | Son Güncelleme: 18.02.2025 21:23

Tahliye talebi reddedildi: Ümit Özdağ hakkında 'Cumhurbaşkanı'na hakaret'ten yeni iddianame

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ hakkında 'Cumhurbaşkanı'na hakaret' suçundan 4 yıl 8 aya kadar hapis istemiyle yeni iddianame hazırlandı. 'Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik veya aşağılama' suçlamasından tutuklu bulunan Özdağ'ın tahliye talebi ise reddedildi
Tahliye talebi reddedildi: Ümit Özdağ hakkında 'Cumhurbaşkanı'na hakaret'ten yeni iddianame
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült
email [#52C1F5] Created with Sketch. Her gün aynı saatte, en önemli gelişmeler e-posta kutunda! Şimdi ücretsiz üye ol, gündemi kaçırma!

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ hakkında 'Cumhurbaşkanı'na alenen hakaret' suçundan 1 yıl 2 aydan 4 yıl 8 aya kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 'müşteki', Ümit Özdağ ise 'şüpheli' olarak yer aldı.

İddianamede, Özdağ'ın 19 Ocak'ta partisinin il başkanları istişare toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik kullandığı sözlerden dolayı resen soruşturma başlatıldığı hatırlatıldı. Özdağ'ın kullandığı ifadelerle 'Cumhurbaşkanına hakaret' suçunu işlediğinin değerlendirildiği ifade edilen iddianamede, söz konusu suçla ilgili Adalet Bakanlığından kovuşturma izni alındığı kaydedildi.

İddianamede, Özdağ hakkında "halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçundan tutuklama kararı verildiği, bu suç yönünden ayrılan soruşturmanın devam ettiği aktarıldı.

Şüpheli Özdağ'ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik toplantıda kullandığı ifadelerin Cumhurbaşkanının onur, şeref ve saygınlığını zedeleyici söz ve beyanlar olduğu, "Cumhurbaşkanına alenen hakaret" suçunu işlediğine dair hakkında kamu davası açılması için gereken yeterli şüphenin bulunduğu vurgulandı.

Siyasi yasak da istendi

Bu iddianame kapsamında tutuksuz şüpheli olan Özdağ hakkında "Cumhurbaşkanına alenen hakaret" suçundan 1 yıl 2 aydan 4 yıl 8 aya kadar hapis cezası istendi.

Özdağ hakkında ayrıca, Türk Ceza Kanunu 53. maddesinin 1. fıkrasında yer alan "kişi, kasten işlemiş olduğu suçtan dolayı hapis cezasına mahkumiyetin kanuni sonucu olarak, 'sürekli, süreli veya geçici bir kamu görevinin üstlenilmesinden; bu kapsamda, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliğinden veya devlet, il, belediye, köy veya bunların denetim ve gözetimi altında bulunan kurum ve kuruluşlarca verilen, atamaya veya seçime tabi bütün memuriyet ve hizmetlerde istihdam edilmekten yoksun bırakılır" maddesinin uygulanması da talep edildi. İddianame, değerlendirilmek üzere Asliye Ceza Mahkemesine gönderildi.

Tutukluluğunun devamına karar verildi 

Özdağ’ın 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik veya aşağılama' suçlamasından tutukluluk incelemesi de bugün yapıldı. Duruşmaya tutuklu bulunduğu Silivri’deki Marmara Cezaevi’nden SEGBİS ile bağlanan Ümit Özdağ tahliyesini talep etti ancak reddedildi. 

Zafer Partisi: Avukatlarına haber verilmeden mahkemeye çıkarıldı

Zafer Partisi'nden yapılan açıklamada ise Özdağ'ın bildirilen tarihten bir gün önce, avukatlarına haber verilmeden mahkemeye çıkarıldığı savunuldu. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: "‘Tutukluluk İncelemesi’nin 19 Şubat 2025 günü yapılacağının müdafilere bildirilmesine ve bir kısım müdafinin Ankara’dan gelerek incelemeye katılacaklarını ifade etmesine rağmen, haber verilmeden, adeta kaçırılırcasına, ‘Tutukluluk İncelemesi’ bildirilen tarihten bir gün önce yani 18 Şubat 2025 günü yapılmış İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği tarafından, müdafisiz şekilde SEGBİS sistemi ile ifadesi alınan Genel Başkanımızın tutukluluk halinin devamına karar verilmiştir. Genel Başkanımızın tutukluluk süreci boyunca yaşananlar, yalnızca bir usulsüzlük değil, doğrudan yargının siyasallaştırıldığının ve hukukun ayaklar altına alındığının kanıtıdır. Adalet mekanizmasının temel ilkelerinden biri olan savunma hakkı, açıkça gasp edilmiş ve yargı süreci, siyasi baskının bir aracı haline getirilmiştir."