08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.07.2024 21:44 | Son Güncelleme: 17.07.2024 22:12

TBMM'de 'atama' tartışması

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, Uşak İl Sağlık Müdürlüğü'ndeki atamaların tamamının AK Parti Uşak Milletvekili İsmail Güneş'in kontrolü altında yapıldığını savundu. Günaydın'ın iddiasını yalanlayan Güneş ise "Bir tanesinde dahi benim dahlim olduğunu ispatlayın, ne gerekirse yaparım" dedi
TBMM'de 'atama' tartışması

TBMM Genel Kurulu'nda CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın ile AK Parti Uşak Milletvekili İsmail Güneş arasında atama tartışması yaşandı. Genel Kurul'da söz alan Günaydın, liyakatlı atamalar için mülakatın kaldırılması gerektiğini söyledi.

"Sen yapmadıysan kim yaptı?"

Uşak İl Sağlık Müdürlüğü'nde yapılan tüm atamaların Güneş'in kontrolünde olduğunu savunan Günaydın şu ifadeleri kullandı: "Uşak’taki İl Sağlık Müdürlüğüyle ilgili atamaların tamamının doğrudan arkadaşın kontrolü altında yapıldığını da biliyoruz. Peki, ne olmuş? 1 Temmuz 2024 tarihi itibarıyla aynı soyadına sahip 9 eş, karı-koca orada çalışıyor, sen yapmadıysan kim yaptı? 2 kardeş orada çalışıyor, sen yapmadıysan kim yaptı? Bir anne-kız orada çalışıyor, sen yapmadıysan anne-kızı kim oraya soktu? Bir amca-yeğen orada görev yapıyor, kim bunları oraya soktu? Arkadaşlar, bir eve taş atmadan evvel kendi evinizin camdan olduğuna bir dönüp bakacaksınız. Kaldı ki dün burada bir araştırma önergesi verdik. Bu, Türkiye’nin kanayan yarasıdır, milletvekilleri böyle işlerle muhatap olmasınlar. Ne yapalım o zaman? O zaman, gelin, mülakatı ortadan kaldıralım. Eski doktor, eski başhekim, bilmem ne sağlık müdürlüğünün atamalarında yetki sahibi olmasın. Adı ister AKP vekili olsun ister CHP vekili olsun. Ne yapalım? Tümüyle mülakatı ortadan kaldıralım ve Kamu Personel Seçme Sınavı’na (KPSS) göre adam alalım, dolayısıyla hiç kimse etki edemesin."

"Bir tanesini ispatlayın, gereğini yaparım"

Günaydın'ın sözleri üzerine sataşma olduğunu belirterek söz alan AK Parti Güneş ise şunları söyledi: "Bir kere sağlık müdürlüğünde 300 kişi civarında çalışan var; bunların hepsi ya KPSS’yle gelmiştir veya diyelim ki noter huzurunda kurayla gelmiştir. Bunların içinde geçici görevlendirmeler vardır. 20 yılda oraya aşağı yukarı 4-5 tane sağlık müdürü gelmiştir; bunların yaptığı işlemlerdir. Bunlardan bir tanesinde dahi benim dahlim olduğunu ispatlayın, ben ne gerekirse yaparım. Diğer taraftan şunu söylediniz, benim birinci, ikinci, üçüncü dereceden herhangi bir akrabam hiçbirisi yönetici de değildir, sağlık müdürlüğünde de çalışmamaktadır. Uşak Milletvekili Ali Bey bunu iddia ediyor. Diyorum ki ben, iddiasını ispatlamayan müfteridir kardeşim, böyle bir şey olamaz. Gökhan Başkan, ben size soru soruyorum, ben size şunu soruyorum: Gençleri niye tehdit ediyorsunuz kardeşim? Gençleri tehdit etmeyin, gençleri, insanları işinden etmeyin" dedi.

"Kamuoyu gerçek dışı bilgilerle aldatılıyor"

Kamuda işe alımlarda mülakat uygulamasıyla ilgili kamuoyunun manipülatif bilgilerle aldatıldığını savunan AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu ise şöyle konuştu: "Bu mülakat meselesi gündeme geliyor ama gerçek dışı bilgilerle dezenformatik olarak kamuoyu aldatılıyor. Hepimizin malumu değil mi Sayın Mehmet Moğultay’ın ve Sayın Seyfi Oktay’ın, 'Yahu, ben şu kadar bin hakim ve savcı kadrosunu tabii ki CHP’lilere verecektim, SHP’lilere verecektim' diyen, CHP, SHP kongresinde bizzat kendisi değil miydi? Hakim ve savcılarla ve kaymakamlıklarla ilgili mülakatın devam edegeldiğini herkesin bildiği halde kariyer meslekleriyle ilgili her zaman sınavların yapıldığı, mülakatların yapıldığı hepimizin malumu olduğu halde bu konuyla ilgili tamamen farklı noktadaki, 'bilgilendirme' adı altındaki dezenformatik, manipülatif ve yanlış bilgilerle kamuoyunun başka noktalara çekilmesinin doğru olmadığını bir kez daha vurgulamak istiyorum. KPSS sınavları çerçevesinde mülakatsız da kamuya alımlar söz konusudur. Biraz evvel örneğini gördüğümüz sağlık mensuplarıyla ilgili, doktorlarla ilgili, hemşirelerle ilgili kamuda birçok kura yöntemiyle ve noterlerin huzurunda alınan alımlarda mülakat olmadan da yüz binlerce insanın kamuda çalışma imkanı var."

"Dilediğiniz kadar 'manipülatif' demeye devam edin"

Akbaşoğlu'nun sözlerine yanıt veren CHP Grup Başkanvekili Günaydın ise şunları söyledi: "Şimdi, bir bilginin Sayın Akbaşoğlu’nun deyimiyle, 'dezenformatif' ya da 'manipülatif 'olup olmadığı, verinin nasıl ortaya koyulduğuyla ilişkilidir. Deniliyor ki, 'Kaymakamlık sınavında bu adam sınavı ilk 5’te bitirdi sonra mülakattan çok düşük puan aldı, elendi; adı, soyadı bu. Sonra deniyor ki, 'AKP'li bir vekilin bilmem yeğeni, kızı, damadı çok düşük bir puan almasına rağmen mülakattan 91 aldı ve kaymakam olarak atandı. 'RTÜK üyesinin, kontenjanınızdan RTÜK üyesi olmuş, insanın oğlu atandı, milletvekilinizin danışmanı atandı. Siz bunlara dilediğiniz kadar, 'dezonformatif' demeye devam edin, dilediğiniz kadar 'manipülatif' demeye devam edin. O kaymakamlık sınavına girmiş, hakkı yenmiş olan insanlar sizin ne yaptığınızı biliyorlar. Siz şimdi bana diyorsunuz ki, 'Kanıtlayın.' Nasıl kanıtlayacağım acaba?"