29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.02.2024 18:24 | Son Güncelleme: 21.02.2024 18:36

TBMM'de Kürtçe tartışması: DEM Parti'li vekilin mikrofonu kapatıldı

Genel Kurul'da Kürtçe konuşan DEM Parti'li Altın'ın mikrofonu kapatıldı. Partinin Grup Başkanvekili Temelli, "Mikrofon kapatma söz hakkının gaspıdır" derken AK Parti Grup Başkanvekili Usta, DEM Parti'nin kendisini sadece etnik köken ve dil üzerinden siyasi bir zemine oturtmaya çalıştığını söyledi
TBMM'de Kürtçe tartışması: DEM Parti'li vekilin mikrofonu kapatıldı

DEM Parti Mardin Milletvekili Beritan Güneş Altın'ın, Genel Kurul'da yerinden Kürtçe konuşması üzerine mikrofonu kapandı. TBMM Başkanvekili Celal Adan, Anayasa'yı hatırlatarak konuşmaların Türkçe yapılması gerektiğini aksi durumda içtüzük uyarınca mikrofonun kapandığını söyledi. Adan, milletvekillerinden bu hususa dikkat etmelerini istedi.

DEM Parti: Mikrofon kapatma hak gaspı

DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli de bugünün uluslararası anadili günü olduğunu, bunun kutlamasını herkesin kendi anadilinde yapması gerektiğini söyledi. Temelli, "Biz anadilimizde selamlama yapacağız. Buna yönelik bu mikrofon kapatma, bir kere, bir söz hakkının gaspıdır" dedi.

 

AK Parti: Müsaade etmiyoruz

AK Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta da bugünün 21 Şubat Dünya Anadili Günü olduğunu, ana dilin korunması ve yaşatılmasının herkesin sorumluluğu olduğunu vurguladı. Kürtçe ana dilde savunma hakkını AK Parti iktidarı döneminde kendilerinin getirdiğini belirten Usta, Kürtçe dilde eğitimle beraber Kürtçe dilde yayın hakkının da kendi dönemlerinde getirildiğini söyledi. Usta, "Kendilerini sadece etnik köken ve etnik dil üzerinden siyasi bir zemine oturtmaya çalışanların elbette ki birilerine karşı saldırması ve kendini güçlü göstermesi gerekiyor, buna müsaade etmiyoruz" dedi.

 

Kaynak: AA