29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 26.04.2023 15:35 | Son Güncelleme: 26.04.2023 15:51

The Guardian: Deniz seviyesindeki değişiklikler depremleri nasıl tetikleyebilir?

Türkiye'nin güneyindeki sismik faaliyetlerin incelenmesi, küçük dalgalanmaların bile büyük etkileri olabileceğini gösteriyor. The Guardian'ın yazdığı araştırmaya göre Marmara Denizi'ndeki küçük dalgalanmalar bile 4,5 büyüklüğündeki bir depreme neden olabilir
Türkiye'de 6 Şubat'ta meydana gelen depremler birçok ilde yıkıma yol açtı.
Türkiye'de 6 Şubat'ta meydana gelen depremler birçok ilde yıkıma yol açtı.

Deprem faylarının çoğunun kayması için büyük bir enerji gerekiyor ancak bazen küçük bir itme yeterli olabilir. Marmara Denizi'nin güney kıyısındaki Armutlu yarımadasından elde edilen son veriler, deniz seviyesindeki dalgalanmalarla ilişkili küçük stres değişikliklerinin 4,5 büyüklüğüne kadar depremleri tetiklemek için yeterli olduğunu gösteriyor.

6 ay izlendi

The Guardian'da yer alan habere göre bilim insanları bölgedeki sismik aktiviteyi ve deniz seviyesindeki değişimi altı ay boyunca izledi ve deniz seviyesi yükseldiğinde yarımadada deprem olasılığının önemli ölçüde arttığını tespit etti. Bu etki, deniz seviyesindeki değişimlerin daha fazla olduğu kış aylarında daha da arttı.

Geophysical Research Letters dergisinde yayımlanan makalenin başyazarı Patricia Martínez-Garzón, "Marmara Denizi'ndeki deniz seviyesi değişimleri 0,8 metreye kadar küçük, dolayısıyla bu küçük değişimlerin depremlere yol açması, bu fayların kırılması için yalnızca küçük bir sarsıntıya ihtiyaç olduğunu gösteriyor" ifadelerini kullandı. 

Armutlu fayı ana Kuzey Anadolu Fayı'nın küçük bir kolu ve karada yer aldığı için izlenmesi kolay. Ancak asıl soru, İstanbul'a sadece 20 km mesafede su altından geçen Kuzey Anadolu Fayı'nın ana kolunun da deniz seviyesindeki değişikliklerle tetiklenip tetiklenemeyeceği. Bu büyük fay en son 1766 yılında kırıldı ve bunun 7 büyüklüğünde ya da daha büyük bir depreme bağlı olduğuna inanılıyor.