18 Kasım 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.02.2023 04:30 | Son Güncelleme: 24.02.2023 04:30

Travma yaşayan depremzede çocuklara nasıl davranmalıyız?

TOÇEV (Tüvana Okuma İstekli Çocuklar Vakfı) kurucusu Ebru Uygun 1994'ten bu yana edindiği deneyimleri ekibiyle birlikte deprem bölgesindeki çocuklara aktaracak
Travma yaşayan depremzede çocuklara nasıl davranmalıyız?

Deprem binlerce çocuğa büyük bir travma yaşattı. Hayatlarında asla unutmayacakları ve hayatlarını değiştiren büyük bir felaket yaşadılar. TOÇEV Kurucusu Ebru Uygun travma yaşamış çocuklara nasıl davranılması gerektiğini özetledi.

• Depreme maruz kalan çocuklar korkmuş, kafası karışmış ve kaygılı hissedebilirler. Yapmamız gereken öncelikle en temel ihtiyaç olan çocuğun fiziksel olarak güvenli bir alanda olduğundan emin olmamızdır.
• Dinlemek ve duygularını onaylamak önemlidir. Çocukların bir depremden sonra pek çok soruları ve endişeleri olabilir. Duyguları ve endişeleri hakkında konuşmaları için onları cesaretlendirmek gerekir ve onları yargılamadan dinlemek ihtiyaçlarına iyi gelecektir.
• Eğer bir yetişkinseniz ve destek olmak istiyorsanız onlar için orada olduğunuzu ve her türlü endişeleri veya soruları için size gelebileceklerini belirtebilirsiniz. Ancak tutulamayacak sözler ise hayal kırıklığı yaratacağı için söylenilenlerin dürüstlük temelinde olmasında fayda vardır.
• Çocuklar duygularını ifade etmekte zorlanabilirler. Onları sanat, müzik veya diğer yaratıcı etkinliklerle kendilerini ifade etmeye teşvik edebilirsiniz.
• Uyumakta, yemek yemekte zorlanıyorsa veya özellikle endişeli veya içine kapanık görünüyorsa, travma konusunda uzmanlaşmış bir akıl sağlığı uzmanından profesyonel yardım almayı düşünmek doğru bir karar olacaktır.
• Çocukların evlerini kaybettikten sonra pek çok soruları ve endişeleri olabilir. Kendilerini ifade etmeleri ve hissettiklerini anlatmaları için onları doğru bir şekilde yönlendirmek gerekir. Ayrıca onları dinlerken de yargılamamalıyız, kendilerini açabilmelerine yardımcı olmalıyız.
• Depreme maruz kalan ve ailesini kaybeden çocuklar, şok, inanmama, kafa karışıklığı, kaygı, psikolojik çöküş gibi derin ve karmaşık duygular yaşıyor olabilirler. Öncelikle fiziksel güvenlikleri önemlidir. Hala deprem riski varsa, çocuğun herhangi bir tehlikeden uzak, güvenli bir yerde olduğundan emin olmak önemlidir. Aksi halde hızlı şekilde tetiklenebilirler.
• Depremde ailesini kaybeden çocuklara destek olmak uzun soluklu bir süreçtir ve sabır, şefkat ve özveri gerektirmektedir.
• Bir depremde bir uzuv kaybetmek, çocuklar için travmatik ve yaşamı değiştiren bir deneyimdir. Çocuğun fiziksel ihtiyaçlarının karşılandığından ve gerekli tıbbi bakıma veya protez cihazlara erişebildiğinden emin olunması şarttır.
• Bir uzvunu kaybetmiş çocuklar keder, öfke, hayal kırıklığı ve üzüntü gibi bir dizi yoğun duygu yaşıyor olabilir.
• Güçlü yanlarına ve yeteneklerine odaklanmalarına yardımcı olup hedeflerini ve hayallerini hâlâ gerçekleştirebileceklerini bilmelerini sağlayabilirsiniz.
• Bir uzvunu kaybettikten sonra, çocuklar şaşırmış hissedebilir ne yapacaklarından emin olamazlar. İstikrar ve rutin, kendilerini daha güvende hissetmelerine yardımcı olabilir. Onları sanat, müzik veya diğer yaratıcı etkinliklerle kendilerini ifade etmeye teşvik etmek gerekmektedir.