25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.05.2021 06:00 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:15

‘Türk arkadaşlarımıza hava atıyoruz’

Yaklaşık 16 milyon kişinin yaşadığı İstanbul’un keyfini turistler yaşıyor. Kimisi bu durumdan çok memnun, “Sokaklar, vapurlar, boş; trafik yok” diyor. Kimisi ise “Fotoğraflarda gördüğüm enerjisi yüksek İstanbul’u bulamadım” diyerek şikayet ediyor
‘Türk arkadaşlarımıza hava atıyoruz’
Yusuf Akcakaya
Türkiye, Covid-19 salgınının üçüncü pikini yaşadı ve toplam vaka sayısı 5 milyonu geçti. Salgının önlenemez yükselişini kesmek için de 29 Nisan tarihinden itibaren tam kapanma uygulamasına geçildi. Günlük ihtiyaçların sekteye uğramaması izin bazı sektörler bu uygulama dışında bırakılırken sokaklar ise neredeyse boş kaldı. Ancak bu yasakların geçerli olmadığı tek bir kesim var, onlar da turistler. Kapanma sürecinde İstanbul’u ziyaret eden turistlere onların gözünden Şehr-i İstanbul’u sorduk. 
Chiara ve Lydia
Chiara ve Lydia

“Türk arkadaşlarımızla sadece evlerinde görüşebiliyoruz”

Chiara (21) ve Lydia (21), İtalya  İnternette İstanbul’u arattığınızda 7 gün 24 saat yaşayan bir şehir olarak görüyorsunuz. Ancak biz bunu pek yaşayamadık. Birçok Türk arkadaşımız oldu ama onlarla yalnızca evde buluşabiliyor, evde parti yapabiliyoruz. Dışarıya çıktığımızda çektiğimiz fotoğrafları Türk arkadaşlarımıza gösterip onlara hava atıyoruz.  
Kaveh
Kaveh

“Kendimi imtiyazlı hissediyorum”

Kaveh (30), İran  İstanbul’daki yoğunluk sizi yoruyor. Kapanma tedbirleri burayı daha yaşanabilir bir hale dönüştürdü.Bebek sahiline yürüyüşe çıkıyorum. Bir bankta oturup saatler geçiriyorum, inanılmaz huzur duyuyorum. İstanbul’a bu dönemde geldiğim için kendimi şanslı hatta imtiyazlı hissediyorum.
Yelisey ve annesi Renata
Yelisey ve annesi Renata

“Fotoğraflarda gördüğüm İstanbul’u bulamadım”

Yelisey (14), Ukrayna  Annemle (Renata, 41) birlikte 3 günlüğüne İstanbul’a gezmeye geldik. İstanbul’u fotoğraflardan tanıyorum. Ancak fotoğraflarda gördüğüm İstanbul’u bulamadım, terk edilmiş bir şehir gibi geldi. Lüks AVM’lerin olduğunu biliyordum, ucuz olduğu için de alışveriş yapmayı planlamıştım. Ama onların kapalı olduğunu gelince öğrendim. Bu bende hayal kırıklığı yarattı. Yine de bir gün mutlaka tekrar geleceğim. 
Huton ve Alina
Huton ve Alina

“Az para harcayarak güzel bir tatil yaptık’’

Alina (29) ve Huton (32), Ukrayna Ukrayna’da Kviv’de yaşıyoruz, İstanbul’a ikinci gelişimiz. Avrupa, Türkiye kadar renkli ve ucuz değil. Burada birçok kültürden ve dinden insana hitap eden mekanlar var. İstanbul’un adalarını da çok seviyoruz. Özellikle bu sefer geldiğimizde çok daha güzellerdi. Daha önce saatlerce sıra beklerken, şimdi çok rahatız. Hem büyük bir metropolde geziyorken hem de sakin bir tatil kasabasında eğleniyoruz. Az bir parayla güzel bir tatil yaptık.

“Trafik yok, vapurlar boş”

Daniyar (41) ve Nurzhan (41), ABD Aslen Kırgızistanlıyız ama ABD’de yaşıyoruz. İstanbul’a 5 günlüğüne geldik, buradan sonra bir aylığına Antalya’ya gideceğiz. Eşimle birlikte çalıştığımız şirket uzaktan çalışma sistemine geçtiği için Türkiye’ye geldik. Bir yandan tatil yaparken bir yandan da çalışacağız. İstanbul’u sevdiğimiz ve kendimizi buraya yakın hissettiğimiz için sık sık geliyoruz. Fakat bu sefer daha çok zevk aldığımızı söyleyebilirim. Trafik yok, vapurlar ve metrolar boş… İstediğimiz yere istediğimiz saatte gidebiliyoruz, planlarımız aksamıyor. Kapanma fırsatını bulmuşken ve insanlar evindeyken Antalya’da da güzel bir vakit geçirmeyi istiyoruz. Bir aylığına geldik ama kim bilir belki de daha uzun kalırız.
Nikolay ve İnne
Nikolay ve İnne

“Stres ve yorgunluğumuzu attık’’

Nikolay (44) ve İnne (37), Polonya Daha önce Türkiye’ye gelmemiştik. Hafta sonu vakit bulmuşken 3 günlüğüne İstanbul’a gelmek istedik. İşlerin yorgunluğu, Covid-19’un yarattığı stres ve belirsizlikten sonra İstanbul’da sakin sakin gezmek bize çok iyi geldi. Eminönü’nden başlayıp Bebek Sahil’e kadar yürüdük. Mükemmel bir şehir, daha önce niye gelmedik diye kendimize soruyoruz.  Bu şehri bir de kalabalık olarak görmek istiyoruz ama turistlerin gelmesine izin verilmesi bizce doğru bir karar.