28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 05.03.2022 23:21 | Son Güncelleme: 06.03.2022 15:06

Türkiye hafta başında Aybar kar fırtınasının etkisine giriyor

Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır sözü bir kez daha doğrulandı. Meteoroloji çok sayıda il için kar uyarısında bulundu. Türkiye 10-14 Mart 2022'de Aybar kar fırtınasının* etkisine girecek
Türkiye hafta başında Aybar kar fırtınasının etkisine giriyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü son verileri paylaştı. Mart ayı ile birlikte havalar tekrar soğumaya başladı. Meteoroloji çok sayıda il için kar yağışında bulunurken 2 güne dikkat çekti. Hafta başından itibaren sıcaklıklar düşecek ve Türkiye yeni yağışlı havanın etkisine girecek. İstanbul'da da ocak ayının son günlerinde yaşanan kar yağışı yeniden etkisini gösterecek.  Perşembe ve cuma günleri hava sıcaklığının 0 dereceye kadar düşmesi ve mega kentte kar yağışının yeniden etkili olması bekleniyor.

İstanbul için meteorolojinin 5 günlük hava durumu verileri

 

Meteoroloji tarafından yapılan son değerlendirmelere göre: Ülkemiz genelinin parçalı ve çok bulutlu, Marmara, Ege, Batı Akdeniz, Doğu Anadolu'nun güneydoğusu ile Eskişehir ve Hatay çevrelerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

Genellikle yağmur ve sağanak, Doğu Anadolu’nun güneydoğusu ve Afyonkarahisar çevreleri ile Antalya'nın doğusunun iç kesimlerinin yükseklerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması beklenen yağışların; öğle saatlerinde Aydın, Muğla ve Denizli çevrelerinde yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor. Sabah ve gece saatlerinde iç ve doğu kesimlerde buzlanma ve don olayı bekleniyor.

Hava sıcaklığı: İç ve doğu kesimlerde 3 ila 5 derece artacağı, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı, mevsim normalleri civarında seyredeceği tahmin ediliyor.

Rüzgar: Genellikle kuzey ve batı, zamanla Marmara'da güney yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette esmesi bekleniyor.

Türkiye için 5 günlük hava durumu verileri

 

Uyarılar

Kuvvetli yağış uyarısı: Yağışların; öğle saatlerinde Aydın, Muğla ve Denizli çevrelerinde yerel olarak kuvvetli olması beklendiğinden meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

Çığ tehlikesi uyarısı: Doğu Karadeniz'in iç ve yüksek kesimleri ile Doğu Anadolu'da yüksek kar örtüsü bulunan eğimli yamaçlarda çığ riski olmasından dolayı meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

*Aybar kar fırtınası nedir?

Aybar kar fırtınası, 10-14 Mart 2022 tarihleri arasında Türkiye'yi etkilemesi beklenen kar yağışlı ve fırtınalı soğuk hava dalgasına verilen addır. Sibirya üzerinden bulunduğumuz coğrafyaya gelmesi beklenen soğuk hava dalgasının, Mart ayında geniş bir alanda kar yağışlarına neden olması beklendiğinden gösterişli, heybetli, görkemli anlamına gelen AYBAR ismi verilmiştir. Aybar kar fırtınası, Ocak ayının son haftası İstanbul’da etkili olan Avar kar fırtınasındaki yoğun kar yağışları gibi etkili kar yağışlarına neden olabilir.

Avar kar nedir?

Avar kar; kar yağışı ile fırtınayı içinde barındıran soğuk hava dalgasına denir. ''Avar'' kelimesi, eski Türkçe'de heybetli' anlamına gelmektedir. Bu kavramdan yola çıkarak yoğun kar yağışının etkili olacağı düşünülebilir.