Ankara'da TUSAŞ yerleşkesinde gerçekleştirilen ve 5 kişinin şehit olduğu, 22 kişinin yaralandığı terör saldırısı dış basında da yankı uyandırdı. Birçok gazete saldırıyı manşetine taşıdı.
New York Times: Türk Havacılık ve Uzay şirketine yapılan terör saldırısında 5 kişi öldü
ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times, dün Ankara'daki, havacılık ve uzay şirketinin genel merkezine, Türk yetkililerin “terörist” olarak nitelendirdiği bir saldırı gerçekleştiğini yazdı. Haberde İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın saldırının faili olarak terör örgütü PKK'yı işaret ettiği belirtildi. Saldırıya dair bilgilerin aktarıldığı haberde, "Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, Türkiye'nin yabancı savunma şirketlerine olan bağımlılığını azaltmak amacıyla kuruldu ve uçaklar, helikopterler, insansız hava araçları ve diğer teknolojiler için parça üreten büyük bir işveren konumunda. Saldırı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın en yakın siyasi müttefiklerinden birinin, PKK'nın hapisteki lideri Abdullah Öcalan'ın, grubunun isyanını sona erdirdiğini açıklaması halinde serbest bırakılabileceğini söylemesinden bir gün sonra gerçekleşti. Şaşırtıcı serbest bırakma önerisi, Türkiye ile PKK arasında uzun süredir devam eden barış görüşmelerinde yeni bir hareketlenme olasılığını gündeme getirdi" ifadeleri yer aldı.
Reuters: Birkaç saat boyunca sığınaktan çıkılmasına izin verilmedi
İngiliz haber ajansı Reuters'ta saldırıyı, "Saldırganlar Türk havacılık sahasında 5 kişiyi öldürdü, 22 kişiyi yaraladı" başlığıyla duyurdu. Görgü tanıklarıyla konuşan ajansın haberinde şu ifadeler yer aldı:
Reuters'a konuşan görgü tanıkları, bina içindeki çalışanların yetkililer tarafından sığınaklara götürüldüğünü ve birkaç saat boyunca kimsenin dışarı çıkmasına izin verilmediğini söyledi. Görgü tanıkları, duydukları patlamaların çalışanlar işten ayrılırken farklı çıkışlarda gerçekleşmiş olabileceğini söyledi. Tanıklar daha sonra TUSAŞ kampüsünden personel tahliyesinin başladığını ve operasyon sona erdiği için otobüslerin ayrılmasına izin verildiğini aktardı.
BBC: Hiçbir grup saldırının sorumluluğunu üstlenmedi
Saldırıyı manşetine taşıyan BBC aynı zamanda teröristlerin, TUSAŞ'a giriş anlarının görüntülerini de yayınladı. Haberde saldırıyı henüz hiçbir örgütün üstlenmediği aktarıldı. Saldırıya dair yayın yasağı getirildiği hatırlatılırken, dün akşam sosyal medya platformlarındaki erişim kısıtlaması da anlatıldı. Haberde, "Türkiye Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Ebubekir Şahin, olayla ilgili tüm görüntülerin sosyal medyadan kaldırılması gerektiği uyarısında bulundu ve kullanıcıları “terörizmin amacına hizmet edecek” görüntüleri paylaşmamaya çağırdı" denildi.
Washington Post: Saldırganların kimlikleri belirlenmeye çalışılıyor
Washington Post da "Türkiye, havacılık şirketine düzenlenen 'terör saldırısında' en az 5 kişinin öldüğünü, 22 kişinin yaralandığını açıkladı" başlığıyla yayınladığı haberde, hala olayı üstlenenin olmadığını ancak Bakan Yerlikaya'nın PKK'yı işaret ettiğini aktardı. Haberde, Türkiye Savunma Bakanlığı'nın Ankara'daki saldırıya misilleme olarak Irak ve Suriye'de 30'dan fazla terörist hedefi vurduğu ifade edildi.
Wall Street Journal: Terörist saldırı Türkiye'deki büyük savunma tesislerini vurdu
Wall Street Journal saldırıya ilişkin haberinde, "Yetkililere göre Türkiye'nin başkenti yakınlarındaki büyük bir savunma tesisinde meydana geldiğinden şüphelenilen terör saldırısında çok sayıda kişi hayatını kaybetti. Görüntüler çarşamba günü öğleden sonra Ankara'nın kuzeybatısındaki Türk Havacılık ve Uzay Sanayii'nin genel merkezinde büyük bir patlama ve karşılıklı ateş açıldığını gösteriyor" ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sosyal medyadan saldırıya ilişkin yaptığı paylaşıma yer verilen haberde, "Storyful tarafından doğrulanan görüntülerde, silahlı kişiler yanmış gibi görünen bir aracın yanında karşılıklı ateş ederken tesisin önünden dumanların yükseldiği görülüyor. Storyful, The Wall Street Journal'ın ana şirketi olan News Corp'a aittir" ifadeleri kullanılarak saldırıya ilişkin görüntüler paylaşıldı.