Türkiye’nin önemli milli parklarından Uludağ’ın statüsünde yapılan değişiklik çevreci grupları harekete geçirirken turizmcileri heyecanlandırdı.
Toplam alanı 120 bin dönüm olan Uludağ’ın 20 bin dönümlük kısmındaki yetki 18 Ocak’ta çıkan kanunla Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden alınarak yeni kurulan Uludağ Alan Başkanlığı’na verildi. Çevrecileri asıl endişelendiren, yeni başkanlığın alanı genişletme olasılığı.
Bursa Su Kolektifi adına konuşan Caner Gökbayrak “Cumhurbaşkanı isterse tüm milli parkı Alan Başkanlığı bünyesine katabilecek. Kanun böyle bir yetki sağlıyor” diyor.
Bugün için Uludağ Alan Başkanlığı’nın yetkisi altına alınan 2 bin 800 futbol sahası genişliğindeki bölgede 32 endemik bitki yaşıyor.
Dağda Türkiye’ye özgü 171 bitkinin yanı sıra kaya kartalı, paçalı baykuş, sakallı doğan gibi ender ya da Apollo kelebeği gibi endemik türlerin yaşadığına dikkat çeken Gökbayrak “Yapılaşmayı ormanda değil yaylalarda yapacaklarını söylüyorlar ama bu endemik bitkilerin gelişme alanı ise zaten o yaylalar. Orayı bozacak, yıpratacak neler yapacaklar, kim bilir?” diyerek endişelerini dile getiriyor.
Çevre grupları tasarının yasalaşmasından önce imza kampanyaları düzenlerken bazı muhalefet milletvekilleri eleştirilerini dile getirdi. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer “Uludağ’a yazık olacak” derken HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu “Uludağ milli park statüsünden çıkarılıp yetkiler, otel patronlarına, sermayedarlara devrediliyor” diyen bir paylaşımda bulundu.
Haber Giriş: 27.01.2023 04:30 | Son
Güncelleme: 27.01.2023 04:31
Uludağ’da çevreci endişeli turizmci memnun
Uludağ Alan Başkanlığı’nın milli parktaki doğal yaşama zarar vermesinden ve yapılaşmayı genişletmesinden kaygılanan çevreci gruplara otelciler karşı çıkıyor