Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Marmara Denizi, İstanbul'un Silivri ilçesi açıkları olan 3,9 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi. Ardından 12.49'da Silivri açıklarında 6,2 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.
Yaşanan depremler büyük panik yaratırken gözler uzmanlara çevrildi.
Yer bilimci Prof. Dr. Okan Tüysüz, depremin büyük depremin beklendiği Kuzey Anadolu Fayı’nın batı ucu üzerine denk geldiğini söyledi.
"Bir süre izlememiz gerekiyor"
NTV yayınına katılan Okan Tüysüz’ün açıklaması şöyle: "Dikkatli olmak gerekiyor, 4 arkasından 6 büyüklüğünde deprem. Bu değerler değişebilir. Büyük deprem beklediğimiz Kuzey Anadolu Fayı’nın batı ucu üzerine denk geliyor. Bir süre izlememiz gerekiyor. Daha küçük depremler olursa bağımsız depremler olduğu yönünde konuşacağız. Şu aşamada söyleyebileceğimiz çok fazla bir şey yok. Bu büyüklükteki bir depremin daha büyüğünü tetikleme olasılığı zayıf. Bu depremin arkasından 5'lik bir deprem beklenebilir. 4'lük bir öncüyle başladı, 6 ile devam etti. Arkasından 5 ve daha küçük depremler olası."
"Deprem beklenen deprem değil"
Deprem Uzmanı Prof. Dr. Ziyadin Çakır, depremin büyük depremin beklendiği yerde olmadığını ancak ana fay üzerinde meydana gelen depremin gerilimi artırdığını söyledi. Çakır, "Deprem, büyük depremin beklendiği noktaya yaklaşık 30 km uzaklıkta meydana geldi. Deprem beklenen deprem değil." ifadelerini kullandı.
Dr. Ramazan Demirtaş da söz konusu depremle ilgili yaptığı açıklamada, söz konusu depremim 26 Eylül 2019'da yaşanan 5.9 büyüklüğündeki depremle aynı yerde olduğunu açıkladı. Demirtaş, "Bu deprem beklenen Marmara deprem değil, bu deprem sonrası yakından izlenmeli" dedi.
Naci Görür: Bu deprem öyle oldu, bitti, geçti denecek bir deprem değil
Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul'da meydana gelen 6.2 büyüklüğünde deprem sonrasında Candaş Tolga Işık'a telefonda yaptığı açıklamada "Bu deprem öyle oldu, bitti, geçti denecek bir deprem değil" dedi.
Görür şöyle devam etti: "Türkiye, asla değişmemesi gereken gündemini tekrar hatırladı. Büyük deprem geliyorum diyor. Yetkilileri İstanbul'la ilgili bir kez daha uyarıyorum. Kaybedecek zamanımız yok, kalmadı"
Sosyal medya hesabından bir paylaşım yapan Görür şu ifadeleri kullandı:
"İstanbul’da Marmara Denizinde, Kumburgaz fayı üzerinde çok deprem oluyor. Değişik büyüklükte. Bunlar Marmara’da beklediğimiz büyük deprem değil. Bunlar bu fayın biriktirdiği stresi artırıyor. Yani kırılmaya zorluyor. Burada asıl deprem daha büyük ve 7’nin üzerinde olacak. Deprem deprem olduğu zaman konuşulmayacak kadar önemli bir konudur. Depremin olmadığı zaman konuşup önlem almak lazım. Bunu başta hükümet, sonra belediye ve halk el ele vererek kenti depreme hazırlaması lazım. Kentsel dönüşüm, bina yapmak kenti depreme hazırlamak değildir. Deprem dirençli kent apayrı şeydir. Artık gerekeni halk yapmalıdır. Yapacağı şey gözetim ve denetimdir"
İstanbul’da Marmara Denizinde, Kumburgaz fayı üzerinde çok deprem oluyor. Değişik büyüklükte. Bunlar Marmara’da beklediğimiz büyük deprem değil. Bunlar bu fayın biriktirdiği stresi artırıyor. Yani kırılmaya zorluyor. Burada asıl deprem daha büyük ve 7’nin üzerinde olacak…
— Prof. Dr. Naci Görür (@nacigorur) April 23, 2025
Trafik uyarısı
Deprem Uzmanı Prof. Dr. Zafer Akçığ da, "Deprem İzmir'de de hissedildi. Bundan sonra enerjinin nereye doğru transfer olacağı önemli. Şimdi İstanbul tarafına doğru gidecek mi gitmeyecek mi bunlarla ilgili sismologlar çalışacak. Uygu verilerinden yararlanarak bakılacak. Ayrıca araçlara binip trafiğin kilitlenmemesi gerekiyor" şeklinde konuştu.
Depremi değerlendiren İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nin (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Can veya mal kaybı yaşanabilir. Ekiplerce taramalar başlamıştır. Depremin şiddetini göz önüne aldığımızda tsunami etkisini beklemiyoruz. Artçı sarsıntıların olması iyi bir şey. Deprem Kuzey Anadolu Fayı üzerinde meydana geldi. Fayın tümü değil bir kısmı kırıldı. Birkaç saat sonra gelen bilgiler ışığında fayın nereden ne kadarının kırıldığını daha iyi anlayacağız. Ucuz kurtulduk, geçmiş olsun" dedi.
Prof. Dr. Utkucu: Uyarı olarak nitelendirilebilir
Sakarya Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Murat Utkucu, İstanbul'da meydana gelen depremlere ilişkin, "Beklenen İstanbul depremi var. Bunu oluşturacak fayın uzun yıllardır kırılmayan İstanbul Kartal ile Silivri açıklarına uzanan kesimi sismik boşluk olarak biliniyor. Son depremler, bu sismik boşluğun batı ucunda olmasından dolayı deprem tehlikesi açısından uyarı olarak nitelendirilebilir." dedi.
Utkucu, sismiğin batı ucunda Silivri açıklarında 2019'da 5,7 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini anımsatarak, Sakarya Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü olarak yaptıkları araştırmalarla, bu depremin, 1999 Marmara Depremi ile tetiklenmiş olabileceği ve azalarak da olsa hala bu sismik boşluk üzerinde gerilme yükü oluşturduğu sonucuna ulaştıklarını kaydetti. Bu açıdan bakıldığında 1999 Marmara Depremi'nin tetiklemelerinin halen sürdüğünün söylenebileceğini dile getiren Utkucu, "Son yaşanan depremler sismik boşluk üzerinde meydana gelebilecek büyük bir deprem için de uyarı olarak ele alınıp, acilen ve hızlıca risk azaltım çalışmalarına girişilmelidir." diye konuştu.
"Bugün olsa sürpriz değil, 30 yıl sonra olsa da sürpriz değil"
Prof. Dr. Utkucu, şunları kaydetti: "Bu deprem, beklenen İstanbul depreminin habercisidir. Zaten 2019'da meydana gelen Silivri depremini incelediğimiz bir araştırmanın sonucunu, uluslararası makale olarak yayımladık ve 'Büyük bir depremin işaretçisi mi' diye de başlık attık. O büyük depremin işaretçisi midir, evet fakat o büyük deprem ne zaman olur kimse bilemez. Yani bugün olsa sürpriz değil, 30 yıl sonra olsa da sürpriz değil. Bu konuda bir tarih verilemez. Yani bu deprem oldu, o zaman büyük deprem hemen olacak, böyle bir şey yok."