28 Nisan 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.04.2023 11:16 | Son Güncelleme: 25.04.2023 12:13

Wall Street Journal yazdı: İstanbul'da ABD'li emekli olmak nasıl bir şey?

Avrupa'da emeklilik yaşı Türkiye'de emekli maaşları tartışılırken, Wall Street Journal, emekliliğini İstanbul'da geçirmeyi tercih eden ABD'li bir çifti yazdı. New York'ta 25 yıl yaşadıktan sonra Faber çifti Türkiye'ye taşındı ve kararlarından memnunlar
Wall Street Journal yazdı: İstanbul'da ABD'li emekli olmak nasıl bir şey?

Fransa'da emeklilik yaşını 64'e çıkaran yasa değişikliği ülkede protestolara neden olurken Türkiye'de 14 Mayıs seçimleri öncesi alınan kararla 2 milyondan fazla insan erken emekli oluyor. Ancak Mart ayında yapılan son zamla en düşük emekli maaşı 7 bin 500 lira. Türkiye'de emekli maaşı ve hayat pahalılığı krizi tartışılırken ABD merkezli Wall Street Journal gazetesi, emekliliklerini İstanbul'da geçiren New York'lu bir çifti yazdı.  

Eric ve Kay Farber çifti 1979'da Detroit'te evlendikten sonra 25 yıl New York'ta yaşadı. 2004 yılında emekli olan çift Türkiye'ye taşındı. Wall Street Journal gazetesi için İstanbul'daki emekli hayatını yazan Eric Farber, Türkiye'de sık sık neden buraya geldiklerinin sorulduğunu belirtti. Küçüklüğünden beri tarihe ilgisi olduğunu ve antik dünyanın merkezine yakın bir yerde yaşamak istediğini belirten Faber, bu nedenle İstanbul'u tercih ettiğini söyledi. 

"Evi 500 bin dolara aldık"

Moda'da oturduklarını anlatan Faber, burada Batı'nın büyük şehirlerinde giderek daha nadir görülen bir topluluk duygusu bulduklarını aktardı. ABD'li yazar, her gün yürüyüşe çıktıklarını ve fırın, kasap, manav, banka, kuaför gibi hepsi artık tanıdıkları kişilerden oluşan sokaklarda insanların sık sık merhaba demek için onları durdurduklarını anlattı. Peki ekonomi nasıl? Faber yaşadığı bölgenin, ülke standartlarına göre özellikle konut için pahalı olduğunu belirtti. Oturdukları daireyi yıllar önce 500 bin dolara aldıklarını ve yenilikler için 100 bin dolar harcadıklarını söyleyen yazar, emlakçıların bugün evleri için 1,5 milyon dolar fiyat biçtiğini ekledi. İstanbul'da arabaları olmadığını da vurgulayan Faber, sık sık toplu taşıma kullandıklarını ve şehrin karmaşık sokak hayatının sevdiklerini anlattı.  

"Gelirimiz dolar olduğu için rahat yaşıyoruz"

Faber, yüksek enflasyona rağmen gelirleri dolar cinsinden olduğu için Türkiye'de çok rahat yaşadıklarını ve 25 dolara bir restoran da iki kişi yemek yiyebildiklerini söyledi. 75 yaşındaki Faber ayrıca uygun fiyata aldığı sağlık sigortasıyla, İstanbul'daki modern ve konforlu özel hastanelerde sağlık hizmetlerinden faydalanabildiğini belirtti.