27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.11.2023 18:11 | Son Güncelleme: 09.11.2023 09:38

Yargıtay'dan Anayasa Mahkemesi üyelerine suç duyurusu

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, tutuklu TİP Milletvekili Can Atalay hakkında ihlal kararı veren Anayasa Mahkemesi üyelerine suç duyurusunda bulundu
Yargıtay'dan Anayasa Mahkemesi üyelerine suç duyurusu

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Türkiye İşçi Partisinden (TİP) milletvekili seçilen Gezi Parkı davası sanığı Can Atalay'ın Anayasa Mahkemesince (AYM) verilen hak ihlali kararına ilişkin yeniden yargılanması ve tahliyesi kararına uyulmamasını kararlaştırdı. 

Anayasa Mahkemesinin Can Atalay ile ilgili ihlal kararının ardından dosyanın gönderildiği Yargıtay 3. Ceza Dairesi incelemesini tamamladı. Daire, Can Atalay hakkındaki Anayasa Mahkemesinin verdiği ihlal kararına uyulmamasına, Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesine yönelik işlemlere başlanması için kararın örneğinin TBMM'ye gönderilmesine ve ihlal kararı veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

Ne olmuştu? 

Anayasa Mahkemesi, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edildikten sonra 14 Mayıs'ta yapılan 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde milletvekili seçilen Atalay'ın bireysel başvurusunda, "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma" hakkı ile "kişi hürriyeti ve güvenliği" haklarının ihlal edildiği sonucuna varmış, ayrıca Atalay'a 50 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetmişti. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Can Atalay’ı tahliye etmezken, dosyayı Yargıtay Başsavcılığı 3. Ceza Dairesi’ne göndermişti. Anayasa’nın 14. maddesinin hatırlatıldığı ve Atalay’ın hüküm giydiği suçun da bu kapsamda olduğu belirtilen mütalaada, "Tahliye talebinin reddi veya kabulü konusunda takdir Yüksek Daire’nindir" denilmişti.

Kaynak: AA