18 Haziran 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.06.2024 17:34 | Son Güncelleme: 15.06.2024 11:17

Yazar Eylem Tok ve oğlu ABD'de yakalandı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, dün ABD'de yakalanan yazar Eylem Tok ve oğlu C.T'nin tutaklandığını ve 18 Haziran'da hakim karşısına çıkarılacaklarını duyurdu
Yazar Eylem Tok ve oğlu ABD'de yakalandı

Adalet Bakanı Tunç X hesabından yaptığı açıklamada "ABD Adalet Bakanlığı yetkililerinden bugün aldığımız bilgiye göre Eylem Tok ve Cihantimur Tok ABD’de iade talebimiz kapsamında yakalanmışlardır. Süreci Bakanlık olarak yakından takip ediyoruz" dedi.

 

ABD'nin Boston Polis Departmanı (BDP), T.C ve annesi Eylem Tok'un, evlerine düzenlenen baskınla yakalandığını açıkladı. Polis raporuna göre Florida Bölge Mahkemesi'nin çıkardığı tutuklama kararı üzerine Boston Kaçaklar Birimi polisleri, iki sanığın bulunduğu eve yerel saatle sabah 9.30 civarında baskın düzenledi ve anne ile oğlunu olaysız şekilde gözaltına aldığı. Federal mahkeme binasına götürülen T.C için tutuklama kararında "kasıtsız adam öldürme ve yaralama", annesi Tok'un da "suçluyu koruma" suçlamalarıyla Türkiye'ye iadesinin istendiği belirtildi.

18 Haziran'da mahkemeye çıkacaklar

Adalet Bakanı Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı başka bir paylaşımda, “Ülkemize iade talebimiz kapsamında ABD'de yakalanarak gözaltına alınan şüpheli Eylem Tok ve oğlu Timur Cihantimur, Boston’da çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklanmıştır. Tutukluluğun gözden geçirileceği duruşma, 18 Haziran’da yapılacaktır. Bu duruşma sonrası başlayacak iade yargılaması sürecini yakından takip edecek, şüphelilerin ABD’den ülkemize iadeleri için gerekli girişimlerimizi sürdüreceğiz” dedi.

Olayın geçmişi

Eyüpsultan’da 1 Mart 2024’de iddiaya göre yazar Eylem Tok’un 17 yaşındaki oğlu T.C., saat 23.50 sıralarında 34 EEG 06 plakalı araçla seyir halindeyken yol kenarında arıza nedeniyle park halinde bulunan 3 adet ATV tipi araca çarpmış, kaza sonucu 29 yaşındaki Oğuz Murat Acı hayatını kaybederken orada bulunan diğer kişiler yaralanmıştı. Kazanın ardından polis ekiplerinden önce olay yerine gelen anne Eylem Tok, oğlu T.C.’yi olay yerinden kaçırmış, ekiplerce yapılan incelemeler sonucunda anne ile oğlunun ertesi gün saat 03.50 sıralarında İstanbul Havalimanı’ndan Mısır’a çıkış yaptıkları tespit edilmişti. Olaya ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma çerçevesinde ise aynı gün şüpheli Eylem Tok hakkında ’suçluyu kayırma’ suçundan, şüpheli T.C. hakkında ’bir kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olmak’ suçundan tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılırken, kırmızı bülten çıkarılması da talep edilmişti. Soruşturma çerçevesinde daha sonra şüphelilerin ABD’ye kaçtıkları ortaya çıkmıştı ve iade talebinde bulunulmuştu, Ayrıca baba Bülent Cihantimur’a ’yurt dışına çıkış yasağı’ ve ‘imza atma’ şeklinde adli kontrol tedbiri uygulanmıştı.