17 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.12.2023 19:01 | Son Güncelleme: 27.12.2023 21:55

Yeni asgari ücret 17 bin 2 lira

Asgari ücret, 700 lirası asgari ücret desteği olmak üzere yüzde 49 artışla net 17 bin 2 lira olarak belirlendi. TÜRK-İŞ Genel Başkanı Atalay, açıklanan rakama katılmadıklarını ve muhalefet şerhi koyacaklarını söyledi
Yeni asgari ücret 17 bin 2 lira

Yaklaşık 7 milyon asgari ücretli çalışan başta olmak üzere, toplumun genelini ilgilendiren yeni asgari ücretin belirlenmesine yönelik süreç sonlandı. İlk toplantısını 11 Aralık'ta, ikinci toplantısını 18 Aralık'ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yapan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda taraflar müzakerelerini tamamladı.

Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat IşıkhanTÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsilcileri ile AK Parti Genel Merkezi'nde bir araya geldi. Görüşmenin ardından bakanlıkta işçi ve işveren temsilcileriyle birlikte kameraların karşısına geçen Bakan Işıkhan, yeni yılda uygulanacak net asgari ücret için fikir birliğine varıldığını belirtti. Işıkhan, yeni asgari ücretin 700 lirası asgari ücret desteği olmak üzere 17 bin 2 lira olduğunu duyurdu. Işıkhan, "Yeni miktarla çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeme sözümüzü bir kez daha yerine getirmiş olmanın memnuniyeti içerisindeyiz" dedi.

TÜRK-İŞ: Talebimiz 18 bin lira ve yılda iki zamdı

Işıkhan'ın ardından söz alan TÜRK-İŞ Genel Başkanı Atalay asgari ücret taleplerinin 18 bin lira ve yılda iki kez zam yapılması olduğunu söyledi. Atalay, açıklanan rakama katılmadıklarını ve muhalefet şerhi koyacaklarını da ekledi. TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol ise, "Hedefimiz ortalama ücretin artması olmalıdır. Asgari ücret desteği için de sayın Cumhurbaşkanımıza ve sayın Bakanımıza teşekkür ediyorum" dedi. 

Yüzde 49 artış

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 13 bin 414 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 11 bin 402 lira 32 kuruş olarak uygulanıyordu. Açıklanan rakamla asgari ücrette yüzde 49 artış sağlanmış oldu. 

Yeni asgari ücret birçok kalemi etkileyecek

Yeni asgari ücret rakamıyla işsizlik maaşı, kıdem tazminatı, GSS primleri, askerlik ve doğum borçlanması, isteğe bağlı sigorta primleri, staj ücretleri, asgari ücretlilerin rapor ücretlerinin de aralarında olduğu birçok kalemde tutarlar değişecek.