09 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.11.2023 04:36 | Son Güncelleme: 17.11.2023 10:33

Yerel seçime 135 gün kaldı: Bugünden Mart 2024’e bakış

Yerel seçime 135 gün kala moral üstünlüğü iktidarda. AKP ile MHP’nin bir büyük avantajı da, dışarıya karşı ‘sorunsuzmuş’ gibi görünen ittifakları. Muhalefet hâlâ dağınık ve kaybetmenin stresini atabilmiş değil. Liderlik değişimi ise CHP için bir şans...
Yerel seçime 135 gün kaldı: Bugünden Mart 2024’e bakış
Bekir Ağırdır:

2024 yerel seçimlerine doğru olasılıklar ve senaryolar

31 Mart’ta iktidar blokunun dezavantajı enflasyon ve ekonomik kriz olacak. Seçmen genel seçimlerde oyunu güvenlik endişesiyle kullanmış olsa da bu kez iktidarı cezalandırabilir. Muhalefet aktörleri ise kibirlerini ve öfkelerini bir kenara bırakırsa, 48-52’lik dengeyi değiştirebilirler. Özellikle büyük şehirlerde parti düzeyinde olmasa bile adaylar ve meseleler üzerinden ittifaklar mümkün olabilir.

Can Selçuki / İstanbul Ekonomi Araştırma Genel Müdürü:

Küskünlük tablosu değişime gebe

Seçimden sonra oy kullanmayacağını söyleyenler yüzde 30’lara ulaşmıştı ama CHP’deki değişimle birlikte bu duygu da değişime gebe. Muhalefetin, seçmeni değişimin sürekliliğine inandırması gerek. 

Aydın Erdem / KONDA Genel Müdürü:

Seçmeni dinleyen seçimi kazanacak

Büyük şehirlerde seçim sonucunu büyük oranda muhalefet aktörlerinin aralarında ne kadar anlaşacakları belirleyecek. Bu seçimde ayrıca “Seni anlıyorum” diyen, kendisini anlatacağına anlatılanı dinleyen kazanacak. 

Hatem Ete / PANORAMATR Araştırma Direktörü:

%50’lik muhalefet hesaba katılmalı

Sadece muhalefetin mayıs seçimlerini kaybetmesini hesaba katmak eksiklik olur. Yüzde 50’lik toplumsal muhalefeti de dikkate almalıyız. Ekonomik krizin de seçmenin tercihlerinde doğrudan etkili olacağını öngörmek yanlış olmaz.