Boğaziçi’ndeki protestoların 500’üncü gününü izlemek üzere üniversiteye girdiğimde ne ile karşılacağımı merak ediyordum. 1,5 yıl önce başladığında ülke gündeminde en çok yer kaplayan tartışmalardan biri olan rektör atamasını yakından aktaranlardan biri olarak ben de beş-altı aydır Hisarüstü’nün yolunu tutmamıştım. Acaba bir yılgınlık ve kabulleniş mi vardı?
Güney Kampüs’teki çimlere adım attığımda, her gün sırtını dönerek nöbet tutan hocaları gördüm yine. Yaklaştığımda tanıdık yüzler belirdi. Ülke gündemi değişse de, onların gündeminin aynı olduğunu hissettim o anda. Aynı cübbeleriyle, ‘Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz’ dövizleriyle oradaydılar.
Gelenekselleşmiş nöbetleri bitince Prof. Dr. Ünal Zenginobuz’a yaklaştım. Kendisi hem Senato hem de Üniversite Yönetim Kurulu (ÜYK) üyesi olduğundan, rektörle olan tartışmaların yakın tanığı…
Büyük kırılma geçen hafta yaşandı
Kritik kararlar alınan en yetkili birim ÜYK’daki son durumu derin bir nefes alarak anlatmaya başladı: “Protestocu son iki üyeden benim görev sürem 9 Mayıs’ta doldu, sonra da 11 Mayıs’ta Taner Bilgiç Hoca’yı toplantıların düzenini bozduğu gerekçesiyle üyelikten çıkardılar. Önceden ÜYK toplantılarında olduğumuzdan olan biteni biliyorduk ve hukuksuz kararlara karşı dava açıyorduk. Bundan sonra orada ne konuşulduğunu, ne karar alındığını bilemeyeceğiz. Zaten biz varken hiçbir toplantı yüz yüze yapılmadı, hepsi online’dı. Ancak biz çıktıktan sonraki ilk toplantı yüz yüze yapılmış…’’
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünden Prof. Dr. Mine Eder ‘atama ve yükseltme esasları’ hakkında alınan karara dikkat çekiyor: “Alım süreçlerinde adayın kendi araştırmasını İngilizce sunması, İngilizce ders vermesi esastı. Yeni kriterde, aday yurt dışında ders vermişse ya da herhangi bir sunum yapmışsa İngilizcesi yeterli sayılacak. Bunun yanında işe alımlarda genel anlamıyla uluslararası standartların da düşürülmesi söz konusu. Ayrıca adayların değerlendirmesinde bölümler saf dışı bırakıldı, bu karar artık dekanda. Bunlar belki de en büyük kırılmalar.”
Matematik bölümünden Prof. Dr. Betül Tanbay da benzer bir endişeyi dile getiriyor: “Bu kararlar uygulamaya geçerse, Boğaziçi’ni kazandım diye sevinenler artık bu sevinci duyamazlar. Üniversitenin en büyük gücü akademik kadrosunun kalitesidir.”
500’üncü günde düzenlenen protestosda öğrenciler görüş belirtmeye çekiniyorlardı. Adının gizli kalması şartıyla konuşan bir öğrenci, Rektör Naci İnci ve yardımcılarının kampüste görünmediklerini anlattı. Ben de önceki seferlerde ve bu eylem gününde de hiçbirine kampüs içinde denk gelmemiştim. Öğrenciler İnci’nin sabah rektörlük binasının kapısına kadar arabayla geldiğini, doğrudan içeri girdiğini mesaisi bittiğinde de aynı şekilde kampüsten çıktığını söyledi.
Yeni yönetim kurulu adım adım nasıl oluştu?
8 Şubat 2021: Prof. Dr. Bulu’nun atanması sonrası ilk Üniversite Yönetim Kurulu toplantısı yapıldı. Prof. Bulu 6’ya karşı 1’idi.
17 Şubat 2021: Yeni açılan Hukuk Fakültesi’nin dekanlığına Prof. Dr. Selami Kuran atandı. Böylece ÜYK’da otomatik olarak bir sandalye arttı ve oy dağılımı 6’ya 2 oldu.
30 Haziran 2021: Durum 5’e 5 oldu. İlk oy, Mühendislik Fakültesi dekanlığına yeniden seçilmiş Prof. Dr. Günay Anlaş’ın yerine Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fazıl Önder Sönmez’in vekaleten atanmasından geldi. İkinci oy, diğer Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu’nun yeni kurulan İletişim Fakültesi’ne Dekan Vekili olarak atanması oldu. Üçüncü oy ise, boşalan bir sandalyeye Prof. Dr. Bulu’nun kendine yakın gördüğü Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Haluk Özener’i seçmesinden kazanıldı.
3 Şubat 2022: Üç fakültenin seçilmiş dekanları, rektörlüğün açtığı soruşturma sonrası (soruşturma henüz sonuçlanmadan) YÖK tarafından görevden alındı. Yerlerine rektör ve rektör yardımcıları vekil atandı ve Prof. Dr. İnci ÜYK’da 3 oy daha kazandı. Böylece 8’e karşı 2’lik oy dağılımına ulaşıldı. Bu tarihten itibaren rektörün istediği karar alınabilir hale geldi.
9 Mayıs 2022: ÜYK’da kalan iki kişiden biri olan Prof. Dr. Ünal Zenginobuz’un dört yıllık görev süresi bitti ve kuruldan ayrıldı. 8’e karşı 1 oy kaldı.
11 Mayıs 2022: Senato toplantısında son kalan ÜYK üyesi Prof. Dr. Taner Bilgiç, ‘ÜYK toplantısında yeterli katkı yapmadığı ve oy kullanmadığı gerekçesiyle’ oy çokluğuyla görevden alındı. Son durumda ÜYK içinde Prof. Dr. İnci’nin aleyhinde oy kullanan kimse kalmadı. Senato, Prof. Dr. Zenginobuz ve Prof. Dr. Bilgiç’ten boşalan iki sandalyenin yerine yeni üyeleri seçecek.
18 Mayıs 2022: Karşı oyların tasfiyesi sonrası yapılan ilk ÜYK toplantı tarihi olarak belirlendi.