26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.08.2022 10:34 | Son Güncelleme: 24.08.2022 11:21

Zeytinli Rock Festivali'nin ardından Milyonfest de iptal edildi

Zeytinli Rock Festivali'nin ardından Milyonfest de kaymakamlık tarafından iptal edildi. Gerekçe olarak ise festivalin yapılacağı alanın Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde olması gerekçe gösterildi
Zeytinli Rock Festivali'nin ardından Milyonfest de iptal edildi

Muğla'nın Fethiye ilçesinde, bu yıl 1-4 Eylül'de ikincisinin düzenlenmesi planlanan müzik festivali 'Milyonfest Fethiye', kaymakamlık tarafından iptal edildi. Kaymakamlık gerekçe olarak festivalin yapılacağı plajın, Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde yer aldığını gösterdi. 

Bir süredir internet üzerinden biletleri satılan Milyonfest'te Mor ve Ötesi, Cem Adrian, Sena Şeker, Hedonutopia, Manga, Dolu Kadehi Ters Tut, Ozbi, Gökçe, Athena, Fatma Turgut, Eypio, Dedublüman, Duman, Flört, Evdeki Saat ve Selda Bağcan gibi isimler yer alacaktı. 

Kaymakamlık'tan yapılan açıklamada, "Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nün İnlice Halk Plajı ile ilgili yapılan incelemede söz konusu alanın Fethiye-Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi, doğal karakteri korunacak alan ve arkeolojik SİT alanı içerisinde kaldığı, organizasyonun incelenmesi neticesinde, çadır, kamp alanları, karavan park alanları gibi şekilde düzenlemeler olacağı ve bu düzenlemeler sonucu bölgede yoğun insan trafiği, ses ve ışık etkileri yoğun insan faaliyetleri sebebiyle ekolojik dengeye zarar verilebileceği, özel koruma bölgeleri ile doğal SİT alanlarında izin alınmasının uygun olacağı, Fethiye Orman İşletme Müdürlüğü'nün İnlice Mahallesi'ndeki orman ve halk plajı civarındaki ilgili festivalin yapılmamasına dair görüşü, İnlice Muhtarlığını ve İnlice Köyü Kalkındırma Geliştirme, Çevreyi Koruma Derneği'nin faaliyetin yapılmamasına dair 15 Ağustos tarihli dilekçeleri, tüm bu gerekçelerle 01-04 Eylül 2022 tarihlerinde İlçemiz İnlice Mahallesi İnlice Halk Plajında yapılması planlanan Milyonfest 2022 Rock Festivali organizasyonunun yapılması kaymakamlığımızca uygun görülmemiştir" denildi. 

"İdare Mahkemesi'ne başvuracağız"

Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bu yıl yine çok güzel projelerimiz vardı ama sabah valilikten aldığımız bir haberle üzüldük. Gençlerimizi İnlice Plajı'nda 16 sanatçıyla buluşturacağımız Milyonfest'i, kaymakamlık iptal etti. Gerekçesi yok. İdare Mahkemesi'ne başvuracağız. Kendine yakın insanların konserleri iptal edilmiyor. Ancak söz konusu Fethiye Belediyesi'nin İnlice Plajı'ndaki yapacağı konser olunca iptal ediliyor. Bu kararı gençlerimizin takdirine sunuyorum" dedi.

Organizatörlerden açıklama

Festivalin organizatörler iptal gerekçesinin 'İl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü'nün festivalin yapılacağı bölgedeki ekolojik dengeye olumsuz etki edeceği yönündeki görüşü' olduğunu duyurdu. Açıklamada, "Festival konumunu değiştirmek dahil alternatif çözümler üzerine çalışıyor, ürettiğimiz alternatifler üzerine ilgili birimlerle değerlendirme yapıyoruz. Çevre ve ekolojinin biz, festival katılımcıları ve sahne alacak sanatçılar için en az ilgili müdürlük kadar hassas bir konu olduğunu hatırlatıyor, olayın tüm boyutları ortaya çıkana kadar sabrınızı rica ediyoruz" açıklamasına yer verildi.

Zeytinli Rock Festivali de mahkemeye taşındı

İlki Edremit ilçesi Zeytinli Mahallesi Altınkum sahilinde 2005 yılında düzenlenen Zeytinli Rock Festivali'nin bu yıl Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde, 17- 21 Ağustos tarihleri arasında yapılması planlanıyordu. Festival iptal edildi, Burhaniye Kaymakamlığı'nca konuyla ilgili, "Milyon Yapım Organizasyon Firması tarafından 17-21 Ağustos 2022 tarihlerinde Burhaniye Ali Çetinkaya Mahallesi Orjan Sahil Sitesi'ne yakın bölgede düzenlenmesi planlanan kamplı Zeytinli Rock Festivali'ne ilişkin başvurusu, daha önceki yıllarda düzenlenen Zeytinli Rock festivallerinde yaşanan çeşitli olumsuzluklar ile vatandaşlar tarafından yapılan şikayet ve yakınmalardan dolayı Burhaniye Kaymakamlığı tarafından uygun görülmeyerek 05 Ağustos'ta gerek telefonla gerekse yüz yüze defalarca izin verilmeyeceği iletildiği halde süreci ısrarla devam ettiren ilgili firmaya yazılı olarak bildirilmiştir" denildi.

Biletler iade edilebilecek

Organizasyon firmasının avukatları, konuyu 12 Ağustos'ta Bölge İdare Mahkemesi'ne taşıdı. Kaymakamlık ise savunma için ek süre talep etti. Talebin kabul edilmesiyle festival tarihi geçmiş oldu. Festival 22-25 Eylül'e ertelenirken organizasyon şirketi, katılımcılardan isteyenlerin biletlerini iade edebileceğini duyurdu.