21 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.12.2022 04:30 | Son Güncelleme: 23.12.2022 04:31

Derinliğin kaybı ve özgürlük üzerine

Duygusal kurgularla bizleri avlama gücüne sahip sistemin, birbirinden cazip tekliflerine karşı direnebilmenin belki de tek yolu; o kaybetmeye başladığımız derinlik noktalarına tekrar inebilmek, kendi kendimize kalabilmek, içe kapanmak değil ama içe açılmak dediğimiz, o insana içkin özelliği tekrar
Derinliğin kaybı ve özgürlük üzerine

Koray Malhan

İletişimin ve teknolojinin sağladığı bağlantılı dünyada kazandıklarımız ve kaybettiklerimiz mutlaka tartışmaya değer. Çağımızdaki en değerli kayıplardan birinin de ‘derinlik’ kaybı olduğunu söyleyebiliriz.
Derinliği birçok farklı anlamda ele almak mümkün. Herhangi bir konuda edinilmek istenen bilginin derinliği, o konuya ayrılabilecek zamanın derinliği hatta o zamanın kalitesi gibi birçok noktada, çok daha bağlantılı olduğumuz bu çağda, her şeye çok daha az vaktimizin kaldığı bir gerçek. Bir konuya yoğunlaşabilme süremizin kesintisizliği bile ciddi bir saldırı altında. Ortalama bir kişinin, günümüz iletişim araçları ile dakikada kaç kere uyarıldığı, ilgisinin ne sıklıklarda dağıldığı hepimizin malumu, bu konudaki istatistikleri yinelemeye gerek yok.