25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.12.2022 04:33 | Son Güncelleme: 23.12.2022 08:14

Dijital çağda ‘hikayen’ kadar varsın!

Messi gibi bir hikayesi olmasa bu Dünya Kupası biraz yavan kalacaktı. Mbappé’nin gelecekteki kahramanlık hikayesi ise belki de bu hüzünlü kaybedişle başlayacak. Ya çok iyi bir hayal taciri olmasa Elon Musk bu kadar zengin ve başarılı olabilir miydi?
Lionel Messi, Katar’daki Dünya Kupası’nda takımının dünya şampiyonu olmasının ardından galibiyeti kutluyor. (Fotoğraf:  Chris Brunskill/Getty Images)
Lionel Messi, Katar’daki Dünya Kupası’nda takımının dünya şampiyonu olmasının ardından galibiyeti kutluyor. (Fotoğraf: Chris Brunskill/Getty Images)

Benim “hikaye anlatıcılığı” (story telling) kavramı ile tanışmam 2010’lu yılların başında oldu. İnternet gazeteciliğindeki “tık” tuzaklarından bıkan okurlara internetten nasıl tekrar ‘temiz haber’ okutacağımıza dair bir toplantıda bu kavramı saatlerce tartışmıştık. O dönemde dijital medya hayatımızdaki ağırlığını iyice artırmaya başlayınca klasik gazeteciler için iyi bir “hikaye anlatıcısı” olma şartı zorunluluk haline gelmeye başlamıştı. Özellikle kağıt gazeteler, sosyal medya ve dijital kanallarla rekabet edebilmek için okurlara haberlerin ardındaki hikayeleri sunma yolunu seçmişti. Çünkü haberleri hızlıca ve kısa cümleler halinde biraz da telgraf gibi sunmak internet medyasının işi haline gelmişti.