23 Aralık 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.07.2024 08:49 | Son Güncelleme: 23.07.2024 14:23

ABD'li itfaiyeci riske karşı uyardı: Su dolu pet şişeyi arabada bırakmayın

Bazı cisimler sıcak havalarda arabada bırakıldığı zaman tehlike oluşturabilir. Pilli elektronik cisimler patlama riski taşırken içi sıvı olan pet şişeler düşük ihmal olsa da yangın çıkarma potansiyeline sahip. ABC News'e konuşan ABD'li itfaiyeciye göre renkli camlı araçlarda ihtimal daha düşük
ABD'li itfaiyeci riske karşı uyardı: Su dolu pet şişeyi arabada bırakmayın

Sıcak havalarda çocuklar ve evcil hayvanlar için en tehlikeli yerden biri arabaların içidir. Ancak gündelik eşyalar için de tehlikeli olabilir. Örneğin arabanın içindeki plastik su şişeleri uzmanlara göre bazı tehlikeler oluşturuyor. ABC News’e açıklama yapan Midwest City İtfaiye Departmanı'ndan David Richardson içinde berrak sıvı taşıyan şeffaf plastik su şişelerinin yangın çıkarma ihtimali olduğunu söyledi. Richardson, güneş ışığının varlığına bağlı olarak, şişenin ve sıvının yansıtıcı özelliğinin yakınındaki nesneleri tutuşturma noktasına kadar ısıtabileceğini söyledi.

Su şişelerinin potansiyel tehlikesini ilk öğrendiğinde buna inanamadığını söyleyen Richardson, kontrollü bir ortamda bu iddiayı test etmeye karar verdi. Yaptığı test sonucunda bir su şişesinin bir kağıdı yakabildiğini gördü.

Renkli camlarda risk daha düşük

Richardson, bu fenomenin gerçekleşmesi için doğru koşulların olması gerektiğini vurguladı. Sadece şişenin ve sıvının berrak olması değil, aynı zamanda güneş ışığının da arabaya tam olarak girmesi gerekir. Renkli camlı araçların muhtemelen benzer bir risk oluşturmayacağını söyleyerek “Şans oldukça düşük ama imkansız değil” diye açıkladı.

Sıvının tüketilmesi de riskli

Sıcak arabada kalmış pet şişe içindeki sıvının tüketilmesi de insan sağlığını etkileyebilir. Toksikolog ve acil tıp doktoru Dr. Stephanie Widmer ABC News'e yaptığı açıklamada, şişenin üretim süreci, kimyasal bileşimi, dış sıcaklık ve şişenin ne kadar süreyle ısıya maruz kaldığının, içindeki sıvının toksinlerle kirlenmesi ihtimalini doğurduğunu söyledi. Widmer, araştırmalar ve uzman görüşleri farklı olsa da riskin sıfır olmadığını söyledi. Widmer, daha kesin araştırmalar yapılana kadar yüksek sıcaklıklara maruz kalmış plastik şişelerden su içmekten kaçınmanın en iyisi olduğunu da sözlerine ekledi.

Arabada bırakılması tehlike oluşturan cisimler

Richardson, elektronik sigara, elektrikli scooter veya oyuncak gibi lityum pilli elektronik eşyaların da sıcak bir arabada bırakıldığında tehlike yaratabileceğini söyledi. Pili çevreleyen plastik muhafazanın erimesi ve lityum-iyon pilin yüksek sıcaklıklara ek olarak doğrudan güneş ışığına maruz kalması durumunda patlama olasılığı var. Uzmanların patlama potansiyeli nedeniyle sıcak arabalarda bırakılmaması konusunda uyardığı diğer günlük eşya arasında aerosol kutular, konserve, şişe soda ve çakmak bulunuyor. Güneş kremi, ilaç ve alkol gibi sıcak arabalarda bırakılan eşyaların bozulma potansiyeli var; gözlük ve güneş gözlüğü ise eriyip yamulabilir.