04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.01.2023 22:17 | Son Güncelleme: 02.01.2023 17:56

Benedict Cumberbatch, ailesinin köle ticareti geçmişi nedeniyle Barbados'a tazminat ödeyebilir

Köle sahibi ailelerin atalarının tazminat ödemesini sağlamak için yasal bir savaş yürüten Barbados hükümeti ünlü aktör Benedict Cumberbatch'ı mercek altına aldı. Ailesinin kölelik geçmişini inkar etmeyen oyuncu köle ticaretiyle tarihi bağlantıları nedeniyle tazminat ödeyebilir
Benedict Cumberbatch, ailesinin köle ticareti geçmişi nedeniyle Barbados'a tazminat ödeyebilir

400 yıllık geçmişin ardından Birleşik Krallık ile bağlantılılarını kopararak 2021'de cumhuriyet haline gelen Karayip ada ülkesi Barbados kölelerin torunlarından tazminat almak için bir kampanya yürütüyor. Ataları 18. yüzyılda bir şeker kamışı çiftliğine sahip olan Sherlock dizisindeki ya da 'Doctor Strange' filmindeki başrolleriyle tanınan İngiliz aktör Benedict Cumberbatch'ın ailesi, bu nedenle Barbados'un ilgi odağında. Cumberbatch da ailesinin Barbados'taki köle ticaretiyle tarihi bağlantıları nedeniyle yasal işlemle karşı karşıya kalabilir. 

Aktörün yedinci büyük büyükbabası Joshua Cumberbatch, 1728'de adanın kuzeyindeki Cleland çiftliğini satın aldı ve burada kölelik 100 yıldan uzun bir süre sonra kaldırılana kadar 250 kadar köleye sahipti. Tarım işletmeleri kapandığında, zengin İngiliz sahipler kölelerini kaybettikleri için İngiliz hükümeti tarafından tazmin edildi. Cumberbatch'in ailesi insan mülkü kaybı için 6.000 sterlin (bugünkü parayla 4 milyon dolardan fazla) tazminat aldı.  

"Daha yeni başlıyoruz"

Barbados hükümetinin Cumberbatch ailesine karşı yasal işlem başlatmak için kesin planları olup olmadığı sorulduğunda, adanın ulusal tazminat komisyonu başkan yardımcısı David Commissiong, "Henüz ilk aşamalarında. Daha yeni başlıyoruz. Tarihin çoğu ancak şimdi gerçekten gün ışığına çıkıyor” açıklamasını yaptı. Karayip Barış ve Bütünleşme Hareketi genel sekreteri David Denny ise konuyla ilgili The Telegraph'a yaptığı açıklamada, "Beyaz plantasyon sahiplerinin soyundan gelen ve köle ticaretinden yararlanan herkesten tazminat ödemesi istenmeli, Cumberbatch ailesi de dahil” dedi. Cumberbatch ailesi artık Cleland çiftliğine sahip olmasa da, kölelik kaldırıldığında onlara ödenen meblağın İngiliz Sterlini cinsinden yaklaşık 1 milyon dolar değerinde olduğu söyleniyor.

Hükümet tazminatı alt yapı için kullanmak istiyor

Geçen ay adanın en büyük çiftliği Drax Hall'u devralan İngiliz Parlamentosu'nun muhafazakar üyesi Richard Drax'tan tazminat talep etme planlarını açıklayan Barbados hükümeti toplanan paranın yerel kliniği hastaneye dönüştürmek, yerel okulları desteklemek, altyapıyı ve konutları iyileştirmek için kullanılmasını istiyor.

Cumberbatch'ın plantasyon sahibini canlandırdığı 12 Yıllık Esaret, özgürlüğünü geri kazanmaya çalışan bir adamın hikayesini anlatıyor.

Atalarının köle sahibi olduğunu inkar etmeyen oyuncu Benedict Cumberbatch, bir keresinde annesinin ona tazminat taleplerinden korktuğu için gerçek adını kullanmamasını tavsiye ettiğini açıklamıştı. Oyuncu geçmişte, kısmen ailesinin geçmişini telafi etmek için 2013 yılında Steve McQueen'in 12 Years a Slave'de bir plantasyon sahibi rolünü üstlendiğini öne sürmüştü. Usta aktör ayrıca 2006'da Amazing Grace filminde kölelik karşıtı bir Başbakan olan İngiliz Genç William Pitt rolünü oynadı.