21 Eylül 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.09.2024 15:11 | Son Güncelleme: 20.09.2024 17:28

Business Insider uzmanla konuştu: Şampanyayı yanlış içiyor olabilirsiniz

Şampanya içerken her zaman tercih edilen flüt kadehler keyifli bir içim için pek de ideal değil. Business Insider'a konuşan şarap garsonu Richard Hemming'e göre daha yoğun bir şampanya deneyimi için klasik şarap kadehi kullanmalısınız
Business Insider uzmanla konuştu: Şampanyayı yanlış içiyor olabilirsiniz

Şişe açıldıktan sonra flüt kadehe dökülen şampanyadan içiyorsanız muhtemelen içkinin köpük keyfini yanlış şekilde çıkarıyorsunuz. Business Insider'a konuşan usta şarap garsonu Richard Hemming'e göre flüt kadehlerin küçük, tutması kolay ve servis için uygun olması nedeniyle standart haline geldiğini ancak doldurmasının pek de kolay olmadığını çünkü köpürdüğü için üstüne ekleme yapmak gerektiğini söyledi. Bu da şampanyanın değerini anlamak için kötü bir yöntem.

İkonik kadehlerin uzun, dar şekli şampanyanın aromasını ve lezzetini bastırıyor, ayrıca kullanımını zorlaştırıyor. Hemming, "İçecekleri gerçekten içmek için başınızı çok fazla geriye eğmeniz gerekiyor" dedi. Kadehlerin dar ağızlı yapısı kabarcıkları yoğunlaştırıyor ve bardağa boşaltmayı ve içimi zorlaştırıyor.

Doğru bardak hangisi?

Hemming, iyi bir şampanya deneyimi için basit ve evrensel şarap kadehlerinin doğru tercih olduğunu söylüyor. Kadehin geniş haznesi şampanyanın aromasının yayılması için yeterli alanı sağlarken köpüğünü koruyor. Camın kalitesi de şampanyadan alacağınız hazzı etkileyen bir faktör.

Şampanya salgın sonrası bir yükseliş yaşadı, ancak satışlar büyük üreticiler için hezimetle sonuçlandı. Union des Maisons de Champagne'ye göre, 2021 yılında dünya çapında şampanya satışları Covid öncesi kayıtlara göre %14 artarak pandemi sonrası 5,7 milyar dolarla zirveye ulaştı. Ancak temmuz ayında, dünyanın en büyük şampanya üreticisi olan lüks devi LVMH, 2024 yılının ilk yarısında şampanya satışlarında bir önceki yıla göre %15'lik bir düşüş olduğunu bildirdi. LVMH CFO'su Jean-Jacques Guiony, artan ekonomik ve jeopolitik belirsizliklerin ardından daha az kutlama yapılması nedeniyle daha az insanın şampanya patlattığını söyledi.

Maliyet baskısı şişeleri hafifletti

Şampanyadaki maliyet düşürme çabası üreticileri daha hafif bir şişe icat etmeye yöneltti. Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından cam fiyatlarının yükselmesiyle birlikte, merkezi Fransa'da bulunan cam ambalaj şirketi Verallia, mevcut şişelerden 35 gram daha hafif olan 800 gram ağırlığında bir şampanya şişesi yarattığını açıkladı.