29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.12.2023 16:01 | Son Güncelleme: 18.12.2023 16:17

Eşinizle aynı yatakta yatmak zorunda değilsiniz

Horlayan bir eşle aynı yatakta yatmanın zor olduğunu belirten uzmanlar, uykunun daha önemli olduğunu ve bu nedenle de çiftlerin ayrı yatmasının ilişkilerini güçlendirebileceğini savunuyor. Ancak yatakları ayırırken dikkat etmeniz gereken bazı durumlar var
Eşinizle aynı yatakta yatmak zorunda değilsiniz

Eşiniz horlarken yanında uyamanın ne kadar zor olduğunu çoğu kişi deneyimlemiştir. Uyuyamadığınız için ayrı yatıyorsanız vicdan azabı çekmenize gerek yok. Zira terapistler ve uyku araştırmacıları çiftlerin ayrı uyumasının sorun olmadığını söylüyor. Böylece yatakları ayırmanın romantizmi öldüreceğine dair inancı çürütmüş oluyorlar. Wall Street Journal’a konuşan uyku bilimci ve klinik psikolog Wendy Troxel, uykunun sağlıklı bir vücut, zihin ve ilişki için gerekli olduğunu söyleyerek “Uykuya öncelik verilmeli” diyor.

Ancak terapistler bir konuda uyarıyor: Eğer ayrı yataklarda yatacaksanız hem duygusal hem de fiziksel yakınlığı sürdürmenin başka bir yolunu bulmanız gerekiyor. Birlikte uyumak cinsellik ve duygusal yakınlık için önemli fayda sağlar. İyi uyku cinsel hayatınızı da iyileştirebilir. Çiftlerin ilişkiye girmeyi bırakmasının ana nedenlerinden biri yorgunluk. New Yorklu çift terapisti Sari Cooper “Çiftler en tatmin edici cinsel deneyimlerini tatilde yaşadıklarını söylüyor. Burada dinlenmek için zamanları var” dedi. Eğer eşinizden ayrı uyumak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var.

Bir anda yatakları ayırmayın

Yatakları bir anda ayırmayın. Bu partnerinizin reddedilmiş hissetmesine neden olur. İkiniz de iyi dinlendiğiniz bir zamanda yatakları ayırma konuşması yapın. Ancak bu konuşma yatak odasında olmasın. Öncelikle partnerinize iyi uyuyup uyumadığını sorun. İkinizin de iyi uyumasını istediğinizi açıklayın. Bunun romantizmle değil uykuyla ilgili olduğu konusunda güvence verin.

Yatakları tamamen ayırmanıza gerek yok. Yoğun çalışma günlerinde ayrı uyuyabilirsiniz. Bu geçici yaklaşım özellikle bir partnerin ayrı uyumak isteyip diğerinin istememesi durumunda yararlı olabilir.

Düzenli yakınlaşma saatleriniz olsun

Ayrı yataklarda uyuduğunuzda cinsellik fırsatınız da azalır. Cinsellik terapisti Cooper, "Baştan çıkarma ve planlama konusunda bilinçli olmanız gerekiyor” dedi. Bunun için en rahat olacağınızı düşündüğünüz bir günü seçin ve bir saat önce yatmayı planlayın. Beklentilerinizi önceden oluşturun. Partnerinizin yatağına not bırakın.

Uyumaya birlikte gidin

Birbirinize sarılın, sohbet edin, film izleyin ve aynı zamanda yataklarınıza gidin. Iowa Eyalet Üniversitesi'nde sertifikalı uyku bilimcisi ve psikoloji profesörü Zlatan Krizan, "Her iki dünyanın da en iyisini hedefleyebilirsiniz: Birlikte yatakta uyanık kalmak ve iyi bir uyku" dedi.