14 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.12.2023 14:45 | Son Güncelleme: 18.12.2023 15:00

Ömrünüze yıllar ekleyecek 3 basit değişiklik

İnsan ömrünü uzatmak için tıpta ve teknolojide gelişmeler yaşanmaya devam ediyorken, yaşam tarzınızda yapacağınız yalnızca 3 basit değişiklik, sağlığınızda ciddi fark yaratabilir. Washington Post'un derlediği yazıda en dikkat çeken madde ise işitme cihazı
Ömrünüze yıllar ekleyecek 3 basit değişiklik

Teknoloji her ne kadar tıpta büyük yenilikler vaad etse de basit yaşam değişiklikleriyle sağlığınızı daha da iyiye götürüp ömrünüze yıllar katabilirsiniz. Washington Post 3 basit adımla daha uzun ömürlü olmanın yollarını yazdı.

İşitme cihazı

İşitme zorluğu yalnızca iş veya özel hayatınızda güçlükler oluşturmakla kalmaz, aynı zamanda fiziksel ve zihinsel sağlık sorunlarını da beraberinde getirir. JAMA Nöroloji dergisinde yayınlanmış 2011 yılında yapılan bir araştırma hafif işitme kaybı olan kişilerin demansa yakalanma riskinin neredeyse 2 kat daha fazla olduğu bulundu. Bu durum orta dereceli işitme kaybı olanlarda üç, ileri derecede işitme kaybı olanlarda ise neredeyse beş katına çıkıyor. Diğer çalışmalar işitme kaybını depresyon, düşme ve hatta erken ölümle ilişkilendiriyor.

Son araştırmalar, işitme cihazlarının tüm bu kötü etkilerin bazılarını tersine çevirebileceğini gösteriyor. Lancet'te bu yıl yayınlanan bir çalışma, işitme cihazı kullanan demans riski yüksek olan yaşlıların, kullanmayanlara oranla bilişsel gerilemelerinin neredeyse yüzde 50 daha az olduğunu buldu. Başka bir araştırma, işitme cihazı takan kişilerin düşme ihtimalinin takmayanlara oranla yarı yarıya daha az olduğunu keşfetti. İşitme cihaıznı sürekli olarak kullanan kişiler, kullanmayanlara kıyasla üçte bir daha az düşüyor.

İşitme kaybına yardımcı olan elektronik cihazlar yeni teknoloji sayılmaz. Yüzyıldan fazla süredir hayatımızda olan işitme cihazlarını 70 yaşın altındaki işitme engelli yetişkinlerin yalnızca yüzde 16’sının, 70 yaş ve üzerindeki işitme engelli kişilerin ise yüzde 30'unun işitme cihazı kullandığı tahmin ediliyor.

11 dakikalık egzersiz bile yeterli

Egzersizin faydalı olduğunu herkes bilir ancak az miktarda yapılan fiziksel aktivitenin ne kadar önemli olduğu sizi şaşkına uğratabilir. British Journal of Sports Medicine'de yakın zamanda yapılan bir araştırma, haftada 150 dakika orta veya yüksek yoğunluklu hareket tavsiyesine uyan kişilerin kişilerin kalp hastalığı ve felç riskini yüzde 27 oranında azalttığını buldu. Ayrıca kanser riskini yüzde 12 ve erken ölüm riskini de yüzde 31 azalıyordu.

Daha da önemlisi, önerilen miktarın yarısına ulaşanlarda da önemli faydalar görüldü. Haftada sadece yetmiş beş dakika (veya günde yaklaşık 11 dakika) egzersiz, kalp-damar hastalıklarında yüzde 17, kanser riskinde yüzde 7 ve erken ölüm ihtimalinde yüzde 23 azalma sağladı.

Egzersiz üzerine yapılan diğer pek çok araştırma, demans riskinin azalması ve zihinsel sağlığın iyileşmesi gibi çok sayıda farklı yararları olduğunu ortaya çıkardı. Egzersiziniz ne kadar artarsa daha sağlıklı olma ihtimaliniz de artıyor. Hiç egzersiz yapmayan biri rutinine 11 dakika tempolu yürüyüş eklerse belirgin bir şekilde faydalarını görecektir.

Sosyal ilişkileri sıkı tutun

Yalnızlık sadece depresyon, anksiyete ve bağımlılıkla ilişkili değil, aynı zamanda diyabet, felç ve erken ölümle de ilişkilidir. ABD Hastalık Önleme Merkezi’nin araştırmasına göre sosyal izolasyon kalp hastalığı riskini yüzde 29, demans riskini ise yüzde 50 artırıyor. İzolasyon, erken ölüm riskini günde 15 sigara içmek kadar artırıyor. Bazı uzmanlar her hastanın yalnızlık açısından da taranması gerektiğini ve sosyalleşmeye ne kadar vakit ayırdıklarının tespit edilmesi taraftarı. Daha uzun bir ömür için sosyal bağlantılarınızı sıkı tutmanız büyük önem taşıyor.