İster eski sevgiliniz ister utanç verici bir an olsun, hepimizin unutmayı tercih edeceği şeyler vardır. Araştırmacılar, insanlar uyurken onlara çeşitli sesler dinletmenin kötü anıları unutmalarına yardımcı olabileceğini keşfettiler.
29 katılımcı üzerinde uygulandı
York Üniversitesi’ndeki ekip çalışma bulgularının, travmatik ve takıntılı hatıraların hafifletilmesine yardımcı olacak tekniklere zemin hazırlayacağını umuyor. Ekip, çalışmayı 29 katılımcı üzerinde uyguladı. Katılımcılar, örneğin David Beckham ve bisiklet, bisiklet ve kale gibi birbiriyle örtüşen iki ayrı çift kelimeyi öğrendiler. Bu öğrenme süreci sırasında bisiklet kelimesinin de yüksek sesle çalındığını duydular. Bir sonraki adımda katılımcılar uyudular ve derin uyku olarak da bilinen yavaş dalga sürecine girdiklerinde bisiklet kelimesi tekrar yüksek sesle çalındı. Uyandıklarında hafızaları üzerinde birtakım testler yapıldı.
Çalışmanın ilk yazarı Doktor Bardur Joensen “Şu aşamada hala deney sürecinde olmasına rağmen çalışmamızın sonuçları, bir birey uyurken birtakım sesler çalma suretiyle belli anıları hatırlama kabiliyetimizi hem artırabileceğimiz hem de azaltabileceğimiz ihtimalini ortaya koyuyor. Travma geçiren kişiler, bu olaylarla ilgili hatıraları yüzünden pek çok ıstırap verici semptomlara maruz kalabilir. Hala çok uzun bir yol kat edilmesi gerekse de keşfimiz, bu anıları hafifletmek için mevcut terapilerle beraber kullanılabilecek yeni teknikler geliştirilmesine imkan sağlayabilir” açıklamasında bulundu.
Uyku ile hafıza arasındaki ilişki
Önceki araştırmalarda, bir çift kelime öğrenmenin ve uyku esnasında bu çift ile ilgili bir ses dinlemenin sonucunda katılımcıların sabah uyandığında kelime çiftini daha iyi hatırladıkları bulunmuştu. Ancak bu çalışma ile ilk kez kelime çifti ile ilgili hafızada bir azalma olduğu ortaya çıktı. Bu da uyku esnasında ilgili sesleri dinleyerek seçici unutmaya sebep olunabileceği sonucunu akıllara getirdi.
Kıdemli yazar Doktor Aidan Horner, çalışmayı “Uyku ve hafıza arasındaki ilişki büyüleyici. Bellek işleme sürecinde uykunun kritik bir öneme sahip olduğunu biliyoruz. Anılarımız, belli bir süre uykudan sonra genellikle daha iyi olur. Bu konunun mekanizmaları hala kesin olarak bilinmiyor. Ancak uykuda, önemli bağlantıların güçlendirildiği ve önemsiz olanların yok edildiği görünüyor. Bu etki, muhtemelen çakışan anılar arasındaki bir tür rekabetten dolayı meydana geliyor” şeklinde yorumladı. Bu çalışma ve bulguları Learning & Memory dergisinde yayınlandı.