26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.06.2023 13:08 | Son Güncelleme: 01.06.2023 13:12

Fransız'da yeni dönem: Influencerlar'ın faaliyetleri denetlenecek

Fransız Meclisi, influencerlar'ın sosyal medyadaki ticari faaliyetlerine denetim getiren yasa tasarısını onayladı
Fransız'da yeni dönem: Influencerlar'ın faaliyetleri denetlenecek

Fransa'da Ulusal Meclis genel kurulunda, influencerlar'ın sosyal medya platformlarında ticari faaliyetlerini denetlemeyi amaçlayan yasa tasarısı ikinci kez görüşüldü. Ticaretle uğraşan influencerlar'ın faaliyetlerine hukuki tanımlama getiren yasa tasarısı, oy birliğiyle kabul edildi. Tasarının yarın Parlamentonun diğer kanadını oluşturan senatodaki oylamadan sonra nihai olarak kabul edilmesi bekleniyor. Fransa'da bir yasa tasarısının nihai olarak kabul edilmesi için Parlamentonun iki kanadı olan meclis ve senatonun aynı tasarı metnini onaylaması gerekiyor.

Daha fazla bilgi

Ulusal Meclis, 30 Mart'ta influencerların faaliyetlerini denetlemeye yönelik tasarıyı oy birliğiyle kabul etmişti. Fransız Senato 9 Mayıs'ta, değişiklikler yaptıktan sonra tasarıyı oy birliğiyle kabul etti. 7 senatör ve 7 milletvekilinden oluşan ortak parlamenter komisyon 25 Mayıs'ta ortak tasarı metninde anlaşmış ve tasarı tekrar meclise gönderilmişti.

Ülkede 150 bin influencer olduğu tahmin ediliyor

Tasarı, influencerlar'a, alkol ve estetik operasyonu reklamı yapma yasağı ve paylaşımlarında "reklam" veya "ticari işbirliği" yazısını zorunlu hale getiriyor. Yasa tasarısı kapsamındaki yasakları ve yükümlülükleri ihlal eden influencerlara hapis ve para cezası verilmesi öngörülüyor.