10 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.09.2022 12:15 | Son Güncelleme: 03.09.2022 13:09

Kansere yakalanan Jane Fonda: Kurtulma şansım yüzde 80

Oscar ödüllü oyuncu Jane Fonda kansere yakalandığını açıkladı. Kemoterapiye başladığını söyleyen 84 yaşındaki Hollywood yıldızı Non Hodgkin Lenfoma'da hayatta kalma oranının yüzde 80 olduğuna dikkat çekti
Kansere yakalanan Jane Fonda: Kurtulma şansım yüzde 80

Aktivist oyuncu Jane Fonda, Instagram hesabından yaptığı paylaşımda kan kanserine (Non Hodgkin Lenfoma) yakalandığını duyurdu.  Altı ay boyunca kemoterapi alacağını belirten 2 Oscar ödüllü aktris bu süreçte iklim değişikliğiyle de mücadele edeceğini belirtti. Fonda "İnsanlık tarihinin en önemli zamanını yaşıyoruz çünkü şu anda yaptıklarımız ya da yapmadıklarımız nasıl bir geleceğin olacağını belirleyecek ve kanserin beni elimden gelen her şeyi yapmaktan alıkoymasına izin vermeyeceğim" dedi.

Sağlık sigortasının önemine dikkat çekti

Yakalandığı kanserden kurtulup hayatta kalma oranının yüzde 80 olduğuna dikkat çeken oyuncu, aynı zamanda sağlık sigortasının önemine değindi. Fonda "Ayrıca şanslıyım ki her tür tedaviye ulaşmama olanak sağlayan sağlık sigortam da var. Fark ettim ki bu sancılı bir süreç ama ben bu konuda ayrıcalıklıyım" diye yazdı.

Hodgkin Dışı Lenfoma (HDL) nedir?

Lenf sisteminin kanseridir. Kötü huylu bu lenfoid hücreler kan ve lenf dolaşımı aracılığı ile vücudun diğer kısımlarına da yayılabilir. HDL sıklığı sebebi bilinmemekle birlikte son yıllarda artış göstermektedir. Hastalık lenf bezleri, dalak gibi lenf sisteminin başlıca doku ve organlarında ortaya çıkabileceği gibi mide, barsak, sinir sistemi, meme, tiroid gibi organlardan da yani vücudun her tarafında bulunan lenf sisteminin herhangi bir yerinden de başlayabilir.

Fonda 2010'da memesinden kanserojen olmayan bir kitle alındıktan sonra 2016'da mastektomi yaptırdı. Ayrıca 2019'da dudağındaki kötü huylu bir tümorü aldırdı.

Hem erişkinlerde hem de çocuklarda görülür. Lenfositlerin tiplerine göre; B hücreli HDL'lar (en sık bu alt grup görülmektedir) ve T hücreli HDL'lar olarak alt gruplara ayrılırlar. Başka kriterlere göre de pek çok alt tiplere ayrılırlar ve bunlara tedavi yaklaşımları da farklıdır.  Fonda hastalığın hangi tepine yakalandığını açıklamadı.

Jane Fonda kimdir?

Henry Fonda'nın kızı olan Jane Fonda, Actor's Studio'da öğrenim görüp, kısa bir süre sahneye çıktıktan sonra, 1960'ta sinemaya geçti. Peşpeşe oynadığı filmlerle (Cat Ballou, Son Gerçek, Atları da Vururlar) kısa sürede dönemin en iyi kadın oyuncuları arasında sayılmaya başlandı.

 Fonda’nın son olarak rol aldığı, Netflix sitcom’u Grace ve Frankie’nin dizi finali nisan ayında yayınlandı

1971'de Fahişe (Klute), 1978'de Eve Dönüş (Coming Home) adlı filmlerle iki kez Akademi Ödülleri'ne adını En İyi Kadın Oyuncu sıfatıyla yazdırmayı başardı.  Kadın hakları için çalışıp, Vietnam Savaşı'na karşı çıkarak ve azınlık topluluklarının haklarının korunması için çalışarak toplumsal alanda da etkili olan Fonda bir yandan da oyunculuğa devam etti.