19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.03.2024 11:53 | Son Güncelleme: 11.03.2024 12:01

‘Kayıp Prenses’in fotoğrafı skandal oldu

İngiltere’de aralık ayından beri ortada görülmeyen Prenses Kate hakkında spekülasyonlar havada uçuşurken Saray tarafından yayınlanan fotoğrafı dünyanın en büyük dört uluslararası ajansı tarafından ‘manipülasyon’ gerekçesiyle kaldırıldı
‘Kayıp Prenses’in fotoğrafı skandal oldu

Dünyanın en çok fotoğrafı çekilen isimleri arasında yer alan Prenses Kate, 25 Aralık 2023'te Norfolk'ta Sandringham Kilisesi'ndeki Noel Sabahı Ayini'ne katıldıktan sonra kalabalığı selamlarken son kez halk arasında görüldü. 17 Ocak'ta Kensington Sarayı Kate'in planlanan mide ameliyatı için hastaneye yattığını duyurdu. Açıklamada bu yıl 31 Mart'a denk gelen Paskalya'ya kadar kamu görevlerine devam etmesinin "pek olası olmadığı" belirtildi. Ancak geçtiğimiz günlerde Kate’in dönüşü Haziran ayına ertelendi. Durum böyle olunca İngiliz basını ve sosyal medya da kaynamaya başladı. Saray spekülasyonları durdurmak için Kate’in anneler gününde çocuklarıyla çekildiği söylenen bir fotoğrafını uluslararası ajanslara servis etti. Ancak dört uluslararası fotoğraf ajansı, Galler Prensesi ve çocuklarının bir fotoğrafını "manipüle edildiği" endişesiyle geri çekti.

Sorumlu sosyal medya ekibi mi?

Getty Images, AFP, Reuters ve Associated Press, "Prenses Charlotte'un sol elinin hizasında bir tutarsızlık" olduğunu gerekçe gösterdi. Kensington Sarayı yorum yapmayı reddetti. Görüntü Galler Prensi ve Prensesi'nin sosyal medya hesaplarında Catherine'in bir mesajıyla birlikte paylaşılmıştı: Son iki ay boyunca nazik dilekleriniz ve devam eden desteğiniz için teşekkür ederim.

Kraliyet çiftinin özel aile günlerinde kendi fotoğraflarını yayınlamaları düzenli bir rutin. Çoğu zaman fotoğraflar Kate tarafından çekiliyor ve nasıl kullanılabileceklerine dair talimatlarla birlikte medyaya veriliyor. İngiliz basınına göre Prens William'ın ailesinin fotoğrafı internette yayınlanmadan önce, Galler Prensi ve Prensesi'nin online hesaplarını yöneten Kensington Sarayı'ndaki sosyal medya ekibinden geçti. Orijinal fotoğraf üzerinde bazı düzenlemeler yapılmış olabilir ve bu da fotoğrafın görünümünde farklılıklara yol açmış olabilir.

Acil açıklama bekleniyor

BBC’ye göre buradaki ima, fotoğrafın tamamının sahte olduğu ya da Galler Prensesi'nin görüntüde göründüğünden daha rahatsız olduğu değil. Bu pek olası görünmüyor ve Kensington Sarayı ekibi böyle bir strateji yapsaydı bu çok yüksek riskli olurdu. BBC, yeni fotoğrafı mümkün olan en kısa sürede kullanabilmek için Kensington Sarayı tarafından sosyal medya hesaplarında kullanılan fotoğrafı aldı. Ancak Pazar günü geç saatlerde, fotoğrafı dağıtan pek çok uluslararası ajanstan biri olan Associated Press bir "kill notification" - sektörde geri çekme için kullanılan bir terim - yayınladı. Bildiride şöyle deniyordu: Daha yakından incelendiğinde, kaynağın görüntüyü manipüle ettiği görülüyor. Yeni bir fotoğraf gönderilmeyecektir.

İkinci bir haber ajansı olan Reuters da "yayın sonrası incelemenin ardından" görüntüyü geri çektiğini açıkladı. Bunu üçüncü bir ajans olan AFP'nin "zorunlu yayından kaldırma bildirimi" izledi. Getty Images fotoğrafı geri çeken dördüncü kuruluş oldu. İngiltere'nin en büyük haber ajansı olan ve Kraliyet Ailesi'nin BBC de dahil olmak üzere resmi bilgilerini düzenli olarak yayınladığı PA Media, servisindeki fotoğrafı kaldırmadığını söyledi. Ancak bir sözcü, ajansın manipülasyona ilişkin endişeler konusunda Kensington Sarayı'ndan acil açıklama beklediğini söyledi.

Yatıştıracağına alevlendirdi

Galler Prensesi'nin iyileşme süreciyle ilgili tartışmaları yatıştırmak için tasarlanan fotoğraf, bunun yerine tüm söylentileri yeniden alevlendirdi. Pazar sabahı fotoğrafın, prensesin kamu sahnesinden uzak kalmasıyla ilgili bazı aşırı teorileri bastıracağı düşünülüyordu. Ancak saatler içinde sosyal medya Prenses Charlotte'un sol manşetinin ve Prens Louis'in parmaklarının yakınlaştırılmış görüntüleriyle çalkalandı.