29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 10.09.2022 22:28 | Son Güncelleme: 11.09.2022 00:25

Kral Charles erkek modasının da kralı olmaya aday

Kral Charles'ın iklim değişikliğiyle mücadele, opera, tiyatro gibi hem ilgi alanları hem de kraliyet görevleri bulunuyor. Ancak neredeyse her yıl en iyi giyinen erkekler listesinin üst sıralarında yer bulan Charles'ın stili, moda tutkusu ve sürdürülebilirliğe olan yatırımları da dikkat çekiyor
Kral Charles erkek modasının da kralı olmaya aday

Kruvaze takım elbiseler, ipek kravatlar ve renkli, çeşitli desenlerdeki mendiller...
Kral Charles'ın stilini 3 imza parçayla anlatacak olsak onlar yukarıda saydığımız parçalar olurdu. Ama elbette düzenli olarak 'en iyi giyinen erkek' listesinde yer alan İngiltere Kralı 3. Charles'ın stili ve modaya olan düşkünlüğü bu üç parça ile açıklanamaz. Bazı çevreler tarafından yaşlı ve demode bulunsa da çok az erkek düşük düğmeli kruvaze blazer ceketleri, İskoç ekose etekleri veya diz boyu binici botları Charles kadar çabasız ve rahat taşıyabilir. 

Şimdilik annesi Kraliçe 2. Elizabeth'in yasını tutmak için sadece siyah giyinecek olan Kral Charles'ın Austin Reed markasının yanı sıra İngiltere’nin erkek terzileri ile ünlü sokağı Savile Row terzilerinden Anderson ve Sheppard’dan giyindiği biliniyor. 2009 yılında Esquire dergisi tarafından 'Dünyanın en iyi giyinen erkeği' seçilen Charles'ın giyimi 'eksiksiz' diye tanımlanırken dergi “Prensin gardrobunun kendine has bir tarzı var; sarayında terzi dükkanı gibi bir odası olduğu söylendi bize” yorumunu yaptı. Öte yandan İngiliz GQ dergisi de her yıl kendisini en iyi giyinen erkek listesinde en üst sıralarda tutuyor.

Eski eşi Lady Diana zarafeti ve stiliyle hep konuşulsa da ya da perşembe günü vefatı duyurulan annesi Kraliçe Elizabeth'in renk renk takımlarıyla moda diplomasisini baştan yarattığı bilinse de Kral Charles'ın eski eşi Diana'yla olan çalkantılı ilişkisi ve eşi Camilla'yla birlikteliği arasında, moda tutkusu belki de onun gölgede kalan bir özelliği oldu. Kral 3. Charles, sadece şık ve stil sahibi dokunuşlarıyla değil İngiliz moda endüstrisi adına yaptığı çalışmalarla da adından epeyce söz ettiriyor. 

Sürdürülebilir modanın temsilcisi

"Bir terzinin el emeğiyle yapılmış bir kıyafetin kolaylıkla eskimeyeceğini, iyi korunarak, gerektiğinde yamanarak giyilmeye devam edilebileceğini düşünüyorum" diyen Charles, ekolojik sorumluluk moda dünyasında bu kadar konuşulmazken bile eski kıyafetlerini tamir ettirerek giydiğini ve modanın çevreci olması gerektiğini sürekli dile getiriyordu. Charles, "Kıyafetlerimi ve ayakkabılarımı asla atmam, gerekirse eskiyen yerleri yamanır ayakkabılarımın delikleri kapatılır. Biz böyle büyüdük" diyerek bu kültürü gençlere aktarılabilmek için yola çıkarak bir dernek kurdu. İskoçya'da tarihi bir binada konumlanan 'The Prince's Foundation' İngiliz Moda dünyasının ve markalarının ekonomiye yarattığı katkı ve istihdamı da destekleyebilmek için kaliteli ve sürdürülebilir moda eğitimi veriyor.

Vakfın temel amaçlarından biri kaybolmaya yüz tutmuş el becerileri ile üretilen terzilik, dantel ve el örgüsü gibi; geçmişte var olan günümüze taşımakta zorlanılan el sanatlarını modanın güncel etkisiyle modernize edip kaybetmemek. Kral Charles 2020 yılında Yoox ve Net-a-Porter üstünden sürdürülebilir bir kapsül koleksiyon koleksiyon çıkardı. 

İtalyan moda okulu Politecnico di Milano’dan 6 İtalyan öğrenci tarafından tasarlanan koleksiyon, o dönem prens olan Charles'ın derneğinin moda okulu Modern Artisan’dan 6 öğrencinin el işçiliğiyle üretildi.