26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Giriş: 27.09.2022 13:54 | Son Güncelleme: 27.09.2022 14:20

Kraliyet ailesinin 28 milyar dolarlık serveti nasıl yönetiliyor?

Kraliyet ailesinin serveti 28 milyar dolara ulaşırken Kraliçe'nin kişisel serveti de 500 milyon doları buluyor. İngiliz devleti tarafından atanan bağımsız kurum Crown Estate servetin 19 milyar dolarlık kısmını yönetiyor. Monarşi karşıtları ise servetin halka geri verilmesini savunuyor
Kraliyet ailesinin 28 milyar dolarlık serveti nasıl yönetiliyor? - Resim: 1

Kraliyet ailesinin servetinin değeri 28 milyar dolara ulaşıyor. Bu miktarın 500 milyon dolarlık kısmını Kraliçe 2. Elizabeth'in kişisel serveti oluşturuyor.

Servetin içinde Kraliçe 2. Elizabeth'in hayata gözlerini yumduğu İskoçya'nın Aberdeenshire bölgesindeki Balmoral Kalesi de dahil, kişisel yatırımlar, atlar, pul koleksiyonu, mücevherler ve sanat eserleri bulunuyor.

Kraliyet ailesinin 28 milyar dolarlık serveti nasıl yönetiliyor? - Resim: 2

Kişisel servet, 2. Elizabeth'a annesi Elizabeth Bowes-Lyon'un 2002'deki ölümünün ardından kalmıştı.

2. Elizabeth'in bu serveti, şimdi herhangi bir veraset vergisinden muaf şekilde oğlu yeni Kral 3. Charles'a kalacak.

Tartışmalı bir konu olarak yeniden gündeme gelen bu vergi muafiyeti, 1993'te dönemin Başbakanı John Major tarafından "Kraliyetin benzersiz önemine" yapılan atıfla birlikte sağlanmıştı.

Kraliyet ailesinin 28 milyar dolarlık serveti nasıl yönetiliyor? - Resim: 3

Kraliyetin mülklerini yöneten kurum: Crown Estate

Kraliyet ailesinin sahip olduğu malvarlığının büyük kısmı İngiliz devleti tarafından atanan bağımsız bir kurul tarafından yönetiliyor.

Crown Estate ismindeki ekonomik yapının kontrol ettiği malvarlığının toplam değeriyse, 19 milyar dolar civarında bulunuyor.

Bu malvarlıkları arasında Londra'nın meşhur caddelerinden Regent Street'in tamamı, geleneksel at yarışlarının düzenlendiği Royal Ascot pisti yer alıyor.

Kraliyet ailesinin 28 milyar dolarlık serveti nasıl yönetiliyor? - Resim: 4

 Financial Times gazetesinin kıdemli ekonomi yazarı Andrew Hill, "Crown Estate, Kraliyete ait şirketlerden oluşuyor. Monarşinin başında kim varsa teknik olarak Crown Estate'in de başında o bulunuyor. Monarşinin başındakine danışılabilir fakat Crown Estate'in en üst seviyesinde Kral ya da Kraliçe'nin rolü semboliktir" değerlendirmesinde bulundu.

Son olarak "Kraliçe 2. Elizabeth: Kraliyet ekonomisinin iç yüzü" başlıklı makale kaleme alan Hill, yaptığı araştırmaların sonucunda Kraliçe 2. Elizabeth'in bazı durumlarda "çok ince bir dokunuşla" fikirlerini komisyon üyelerine ilettiği bilgisine ulaştığını söyledi.