23 Kasım 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.03.2024 14:50 | Son Güncelleme: 11.03.2024 15:39

Microsoft'un eski İK yöneticisinden tavsiyeler: Mülakata girdiğiniz şirketi nasıl değerlendirirsiniz?

Microsoft’un eski İK müdür yardımcısı Chris Williams, Business Insider'da bu sefer mülakat masasının karşı tarafını değerlendirme altına aldı. Williams, işveren adayı olan şirket hakkında sonradan ortaya çıkabilecek sorunların görüşme aşamasında nasıl fark edilebileceğine dair tavsiyeler verdi
Microsoft'un eski İK yöneticisinden tavsiyeler: Mülakata girdiğiniz şirketi nasıl değerlendirirsiniz?

Kendisi Microsoft’un İK müdür yardımcısıyken şirkete başvuran adaylarının deneyimlerinin tanımlanmasına yardımcı olduğunu ve en yetenekli adayın bulunması için sıkı bir şekilde çalıştıklarını anlatan Chris Williams, öte yandan diğer şirketlerin iş görüşmesi süreçlerini incelediğini ve bu süreç boyunca karşı tarafın şirket kültürünü anlamaya yardımcı olan sayısız uyarı sinyali gördüğünü aktardı. Bu uyarı sinyallerinden öne çıkan dört tanesi ise karmaşa, bürokrasi, gizlilik ve kibir.

1. Karmaşa

Microsoft'un eski yöneticisine göre işe alım süreçlerinin en sık karşılaşılan özelliği karmaşa.  Net olmayan süreçler, kaçırılmış görüşme randevuları, tarih ve saat planlama konusunda kafa karışıklıkları ve düzensiz iletişim bu durumun bazı göstergeleri. İşe başvururken aday, uzun bir sessizlik sürecinin ardından hızlı bir geri dönüş ihtiyacıyla karşılaşabilir. Bunun yanında, görüşmeyi kimin gerçekleştireceği veya görüşmenin ne zaman gerçekleşeceği ile ilgili kafa karışıklığı ile karşılaşabilir. Küçük detayların atlanması veya sürekli değişiyor olması gibi bir durum da söz konusu olabilir.

Bu tarz bir karmaşanın şirketin bir hengâme içinde olması, işe alım ekibinin herhangi bir önceliği olmaması veya bu ekibin organizasyon eksikliği gibi birçok olası nedeni vardır. Öte yandan, sebebi ne olursa olsun bu tarz bir karmaşayı bir işaret olarak okuyabilirsiniz. Eğer şirketin yüzü olan kişi olası adaylar ile bir iş görüşmesi bile ayarlayamıyorsa o şirkette çalışmanın nasıl olabileceğini bir düşünmek gerekli.

2. Bürokrasi

Önemli bir diğer işaret de birden fazla sisteme bilgi yüklemeyi gerektiren uygulamalar veya bir telefon görüşmesinden önce atlanması gereken çok sayıda adım gibi durumlar ile örneklendirilebilecek şekilde şirketin bürokratik fonksiyonlarının kapsamı. Yedi aşamalı mülakatlardan veya örnek proje tamamlamak gibi geniş kapsamlı ön hazırlıklardan oluşan işe alım süreçleri geçmişte anlamlı olmuş olmakla birlikte artık çağımızın gerisinde kalan bir süreç.

Bu tarz işaretler, şirketin verimli çalışmadığını ve sürekli bir biçimde kendisini geliştirmeye çabalamadığını gösterir. İşe alım sürecini adaylar ve şirket için daha kolay hale getiremeyip bu kadar kapsamlı bürokratik adımlara bağlayan herhangi bir şirkette çalışacak birisinin günlük olarak yapacağı işlerde de bu tarz kapsamlı bürokratik adımlara bağlı kalmak zorunda kalabilir.

3. Gizlilik

Bazı şirketler, pozisyon, ekip ve hatta şirketin kendisi hakkında çok belirsizdir. Şirket misyonu hakkında idealist sözler etseler de gerek ücret gerekse organizasyonel yapı olsun, doğrudan sorduğunuz herhangi bir soruya cevap vermezler. Bu tarz şirketlerde, kimin için çalışacağınız veya yaptığınız işi neye göre değerlendirecekleri gibi en sıradan şeyler bile kesin bir biçimde “bilinmesi gerekenler” olarak bırakılmakta. Milli güvenlik kuruluşlarını hayran bırakacak bir yaklaşımla bu şirketler, gizlilik düzeyini genellikle yaptıkları işlerin önemini gösteren bir onur nişanı olarak görürler.

Öte yandan, bu durum genellikle sadece bir kibir veya gereksiz böbürlenmedir. En kötü ihtimalle ise kapalı kapılar ardında korkunç çalışma şartlarını saklıyor olabilirler. Hem yöneticilerini hem de çalışanlarını karanlıkta tutan bu tarz şirketler, yine de bu kişilerden kendilerinin belirsiz amaçları için yorulmaksızın çalışmalarını ister.

4. Kibir

Kurumsal bir kibir anlayışı genellikle teknoloji şirketlerinde gözlemlense de bazı üst seviye danışmanlık firmalarında ve diğer “elit” şirketlerde de görülüyor. Bu tarz bir kibir sahibi olan firmalar sadece en iyilerini işe aldıklarını iddia ederler ve sadece pozisyon için düşünülmüş olmanın bile şanslı hissetmenizi sağlamasını isterler.

Bu tarz bir kibir genellikle işe alım aşamasında birçok sıkıntıya yol açar Bu tip şirketler, çoğu zaman bir jüri ekibinin adayları adeta taciz ettiği kötü niyetli mülakatlara sahiptir. Yoğun miktarda ön hazırlık çalışması verip sonrasında da acımasızca ve dalga geçerek yargılarlar. Öte yandan, adayların firmalara benzer şekilde sorular sormasına izin vermezler veya soran kişileri doğrudan reddederler. Bu tarz durumlarla karşılaşılan bir mülakattan çıkıldığında, adayın karşılaştığı işaretler hakkında düşünmesi gerekir. İş teklifinin her türlü kabul edileceği durumda dahi bu tarz işaretlere dikkat etmiş olmak beklenmedik tatsızlıklarla karşılaşma ihtimalini azaltır.