29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 08.01.2023 21:08 | Son Güncelleme: 08.01.2023 21:41

Prens Harry'nin tartışmalı kitabı Spare'in arkasındaki isim kim?

Prens Harry'nin Yedek (Spare) adlı tartışma yaratan kitabının hayalet yazarı The Tender Bar filmi ve kitabıyla tanınan gazeteci/yazar JR Moehringer. Daha önce de ünlü isimlerin otobiyografisini yazan yazar aynı zamanda Pulitzer Ödülü sahibi
Prens Harry'nin tartışmalı kitabı Spare'in arkasındaki isim kim?

Sussex Dükü Prens Harry'nin henüz satışa çıkmadan olay yaratan otobiyografik kitabı Spare her ne kadar birinci sahış olarak anlatılsa da arkasında güçlü bir hayalet yazar var. Bu isim Nike’ın kurucusu Phil Knight’ın ‘Shoe Dog’ adlı kitabının ve eski tenisçi Andre Agassi’nin ‘Open‘ adlı otobiyografisinin de arkasındaki kalem JR Moehringer (John Joseph Moehringer). 

Pulitzer ödüllü

Kariyerine The New York Times'ta başlayan ardından Los Angeles Times'ta yazdığı uzun makaleleriyle tanınan JR Moehringer, 1998'de "Resurrecting the Champ" adlı makalesiyle Pulitzer Ödülü finalisti oldu. 2000 yılında Moehringer, " Crossing Over " adlı makalesiyle Pulitzer Ödülü'nü kazandı. 

Başarılı bir romancı 

Otobiyografi ve anı kitabı yazmaya kendi hikayesiyle başlayan Moehringer, The Tender Bar adlı kitabını 2005’te yayımlandı. Bu kitap ona kritik başarıyı getiren kitaptı. Babasız büyüyen yazarın bir çocuğun erkek olma mücadelesini ayrıntılarıyla anlatan ve kendini icat etme portresi olarak değerlendirdiği The Tender Bar, George Clooney tarafından filme çekildi, başrollerinde ise Ben Affleck, Tye Sheridan, Daniel Ranieri oynadı.

2009'da Olimpiyat tenisinde altın madalya kazanan ve sekiz kez majör şampiyon olan Andre Agassi'nin Open'ında ve 2016'da Nike'ın kurucu ortağı Phil Knight'ın Shoe Dog'unu kaleme alan yazar, hayalet yazar olma sürecinin kendisi hakkında anı yazmaktan nasıl farklı olduğunu, "Onların derisine girmeye çalışıyorsunuz ve üçüncü şahıs olarak düşünmenize rağmen, birinci şahıs olarak yazıyorsunuz, bu nedenle süreçler birbirinin ayna görüntüleri" sözleriyle tanımlamıştı. 

Prens Harry ve JR Moehringer'in yollarının nasıl kesiştiği tam olarak bilinmese de yazdığı biyografi George Clooney tarafından filme çekilen bu başarılı yazar, yaşadıklarını kaleme almaya karar veren Prens Harry'nin zaten kıskancındaydı. Diğer bir tahmin ise Prens Harry bir gölge yazar arayışına girdiğinde George Clooney’nin kendisine Moehringer’i önerdiği yönünde.