26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.01.2023 19:25 | Son Güncelleme: 06.01.2023 22:58

Prenses Diana’nın Vanity Fair çekiminde giydiği elbise satışa çıkacak

Prenses Diana'nın 1997 yılında Vanity Fair fotoğraf çekiminde giydiği ikonik elbiselerinden biri 27 Ocak'ta Sotheby's müzayede evi tarafından satışa çıkarılacak
Prenses Diana’nın Vanity Fair çekiminde giydiği elbise satışa çıkacak

Ölümünden yirmi yılı aşkın bir süre geçmiş bile olsa hala popüler kültürün en bilinen isimlerinden biri olan Prenses Diana’nın son fotoğraf çekimlerinden birinde giydiği elbisesi bu ay satışa çıkarılacak. Diana’nın Vanity Fair çekiminde giydiği elbise, Prenses için on yıldan uzun bir süre gece elbiseleri tasarlayan Victor Edelstein’a ait bir tasarım. Lale biçimli bir eteğe sahip straplez balo elbisesi koyu mor ve ipek kadife bir kumaşa sahip.

Elbise, Edelstein'ın 1989 Sonbahar koleksiyonunun bir parçasıyken, orijinal tasarım eskizinde sayfanın kenarlarında bir taç taslağı yer alıyordu. Sotheby's müzayede evi, elbiseyi tasarlarken Edelstein’ın aklında Diana'nın olduğunu belirtmiş olabileceğini söyledi.

120 bin dolara satılması bekleniyor

Diana, Kraliçe 2.Elizabeth’in kız kardeşi Prenses Margaret'in o zamanki kocası Lord Snowdon tarafından çekilen 1991 kraliyet portresi de dahil olmak üzere yaklaşık on yıllık bir süre boyunca elbiseyi birkaç kez giydi. Ayrıca, Diana'nın ünlü moda fotoğrafçısı Mario Testino ile ölümünden sadece aylar önce yaptığı ikonik 1997 Vanity Fair çekiminde de bir kaç fotoğrafta elbise kullanıldı. 25 yıl sonra ilk kez satışa çıkan elbisenin New York’ta 27 Ocak’ta düzenlenecek müzayedede 120 bin dolara satılması bekleniyor. 

Sotheby's

79 elbisesini satılığa çıkarmıştı

Elbise ilk olarak 1997'de, Diana bir araba kazasında ölmeden sadece aylar önce, en ikonik elbiselerinden 79'unu satmak için Christie's ile bir hayır kurumu müzayedesi düzenlediğinde el değiştirdi. Satış, prensesin şimdiki Kral III. Charles'tan resmen boşandıktan sonra yeni bir başlangıç ​​yapması olarak görüldü. Müzayedeyi tanıtmak için Vanity Fair fotoğraf çekiminde, Victor Edelstein'ın satılık kıyafeti de dahil olmak üzere birçok kıyafetiyle poz verdi. 

Travolta elbisesi

Kanser ve AIDS vakıfları için yaklaşık 3,3 milyon dolar toplayarak müzayede başarılı oldu. O gece en yüksek fiyata satılan elbise, Diana'nın 1985'te Beyaz Saray'da John Travolta ile dans ederken giydiği elbiseydi. Yine Victor Edelstein tarafından tasarlanan elbise 222 bin 500 dolara satıldı. Travolta elbisesi diye bilinen elbise en son 2019'da, ismi bilinmeyen sahibinin İngiltere'deki sarayları yöneten, Birleşik Krallık'ın kâr amacı gütmeyen kuruluşu olan Tarihi Kraliyet Saraylarına 347 bin dolara satmasıyla el değiştirdi. 

2020 yılında elbise, Diana'nın 15 yıldan fazla yaşadığı kraliyet konutu Kensington Sarayı'nda sergilendi. O zamanki müzayedenin diğer öne çıkan elbisesi ise Charles’ın evlilikleri sırasında sadakatsiz olduğunu kabul ettiği 1994 yılındaki röportajının ardından Diana’nın giydiği, intikam elbisesi diye anılan siyah elbiseydi. Christina Stambolian elbisesi İskoç işadamı Graeme Mackenzie tarafından 74 bin dolara satın alındı. Mackenzie ailesinin elbiseyi bir banka kasasında tuttuğu ve elbisenin 1997 müzayedesinden bu yana nadiren sergilendiği söyleniyor.