17 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.01.2023 20:01 | Son Güncelleme: 14.01.2023 22:34

Şeritlerin 15 yıllık savaşı: Adidas Thom Browne'a açtığı davayı kaybetti

Logo benzerliği sebebiyle  Thom Browne markasına Adidas tarafından açılan dava sona erdi. Mahkeme paralel şerit tasarımlarının tüketicilerde Adidas ürünleriyle ilgili kafa karışıklığına neden olmayacağını belirtti. Davayı kaybeden Adidas'ın 7,8 milyon dolarlık tazminat talebi de reddedildi
Şeritlerin 15 yıllık savaşı: Adidas Thom Browne'a açtığı davayı kaybetti

Adidas, 2021'de kendi adını taşıyan bir giyim markası kuran ABD’li moda tasarımcısı 57 yaşındaki Thom Browne markasına ayakkabılarında ve spor kıyafetlerinde kullandığı dört çubuklu ve 'Grosgrain' şerit desenlerinin, kendi imzaları olan üç şeritli ticari marka sembolünün haklarını ihlal ettiğini iddia ederek dava açmıştı. 3 Ocak'ta başlayan mahkeme Thom Browne'un paralel şerit tasarımlarının tüketicilerde Adidas ürünleriyle ilgili kafa karışıklığına neden olmayacağını tespit ederek davayı dün sonlandırdı. 

Anlaşmazlık 2008'de başladı

İlgili mahkeme belgelerine göre Adidas 2008 yılından bu yana 90'dan fazla dava açtı ve 200'den fazla uzlaşma sözleşmesi imzaladı. Ayrıca yine mahkeme kayıtlarına göre, Adidas dava açmadan önce iki şirket arabuluculuk sürecinde üç yıl geçirdi. Thom Browne daha önce kıyafetlerinde üç çubuklu bir tasarım kullanmış, 2007'de Adidas'ın itiraz etmesi üzerine bunu dört şeritli tasarıma çevirmişti. New York'ta görülen davada, Adidas’ın 7,8 milyon dolarlık tazminat talebi de reddedildi. O tarihten bu yana Thom Browne şirketi hızla büyüdü ve günümüzde dünya genelinde 300’den fazla noktada satılan bir markaya dönüştü. Son yıllarda spor giyime de yönelen şirketin kadın koşu taytları 680 sterlin (15 bin 600 TL), gömlekleri ise 270 sterline (6 bin 200 TL) satılıyor. 

"Hayal kırıklığı yaşadık"

Duruşmanın ardından açıklama yapan bir Adidas sözcüsü, karar yüzünden hayal kırıklığı yaşadıklarını fakat fikri mülkiyet haklarını korumak için gerekli temyiz başvurularını yapacaklarını söyledi.