22 Kasım 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.07.2024 04:30 | Son Güncelleme: 12.07.2024 04:33

Toplumsal cinsiyet eşitliği kadın meselesi değil demokrasi meselesi

2023 Sürdürülebilirlik Raporları’nı yayınlayan Boyner Grup, enerji, su tüketimi ve atık yönetimiyle ilgili son verilerini paylaşırken, toplumsal cinsiyet eşitliği için de yeni adımlar attı
Ümit Boyner
Ümit Boyner

Ümit Boyner Türkiye’de toplumsal cinsiyet ayrımcılığı konusunda uzun zamandan beri çalışan bir iş insanı. Hem şirketlerinde hem de bulunduğu STK’lar aracılığıyla bu konuda yol almak için sürekli projeler üretiyor. Geçen hafta Boyner Grup’un 2023 Sürdürülebilirlik Raporu açıklandı. Dünya, çevre ve toplum için sürdürülebilir bir gelecek yaratmak amacıyla yatırımlarına devam ederken, enerji verimliliği, su tüketimi, atık yönetimi gibi konularla ilgili verilerini açıklayan grup, önceliği toplumsal cinsiyet eşitliğine verdiğini açıkladı.

Tüm iş yapış biçimlerini sürdürülebilir kalkınma amaçları doğrultusunda hayata geçirdiklerini ve 17 sürdürülebilir kalkınma amacının 9’unda faaliyet gösterdiklerini söyleyen Boyner Grup Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Boyner, “Özellikle toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki çok net yaklaşımımızı istikrarla sürdürüyoruz. Eşitliği sağlamayı bir kadın meselesi değil, demokrasi meselesi olarak görüyoruz” dedi. Boyner olarak UNDP işbirliğiyle SHE LAB Genç Kadınlar için Sürdürülebilirlik Laboratuvarı projesini gerçekleştirdiklerini ve kadın liderler yetiştirmek için yola çıktıklarını anlatan Ümit Boyner, “Üniversitelerin 3. ve 4. sınıflarında okuyan kız öğrencilerinin katılımıyla gerçekleşecek olan proje 18 aylık online bir eğitim dönemini kapsayacak ve 210 genç kadına ulaşılacak” dedi. 

% 60 kadın oranı

Boyner Grup İcra Kurulu Üyesi, Strateji ve İş Geliştirme Başkan Yardımcısı Elif Ateşok Şatıroğlu da toplantıda, “Türkiye’de kadın çalışan oranı yüzde 47. İcra kurulundaki kadın oranı yüzde 60 olan tek şirketiz. Fırsat eşitliği, eşit işe eşit ücret ve yönetim kurullarında kadın yöneticilerin varlığı gibi konularda adımlar attık. Seninle Tamam, Biriz Birlikteyiz, İyi İşler projelerimizle kadın girişimcileri ve çalışanları desteklerken, Buluşum gibi projelerimizle gençlerimizin yanındayız. Tüm bu faaliyetlerimizi değer zincirinin tamamında uygulamaya devam edeceğiz” dedi. 

Boyner Grup’un şirketleri ve tüm çalışanlarıyla sürdürülebilir iyilik peşinde olduklarını paylaşan Boyner Grup CFO ve İcra Kurulu Üyesi Özgür Tokgöz Altun da, “Sürdürülebilirlik artık sadece yeşil yatırımlar, çevre veya sosyal alanlarla sınırlı değil. Bu yüzden çalışmalarımıza iç ve dış paydaşlarımızı da dahil ederek döngüsel bir ekonomi sistemi etrafında şekillendiriyoruz. 2023 yılında metrekare başı emisyonumuzu bir önceki yıla göre yüzde 37.8, baz yıl 2012’ye göre ise yüzde 38.3 oranında azalttık. Binalarda enerji verimliliği kapsamında da Boyner Büyük Mağazacılık’ta 2023 yılında metrekare başına düşen enerji tüketimimizi 2012 yılına göre yüzde 46 düşürdük. Torbalı binamızda hayata geçirdiğimiz “Yeşil Çatı” projemizde GES aracılığıyla ürettiğimiz enerji miktarını 2023’te 2.13 GWh’a çıkardık. Fabrika ve merkez ofisimizin tamamının elektrik ihtiyacını karşıladık. BR Mağazacılık’ta ise 2023 yılında GES Projesi sayesinde ofis enerji tüketimlerine bağlı emisyonlarımız 2022’ye göre yüzde 74 azaldı. 2023’te 2.9 milyon pet şişeyi hammaddeye dönüştürdük ve 124 ton sera gazı salımını önledik” dedi. Grubun 2023 yılına kadar plastik tüketiminde yıllık bazda 11.5 tonluk azaltım taahhüdü, 2023’te hedefin 5.5 katında seyrederken, yıllık plastik tüketiminde 63 tonluk azalma sağlanmış durumda.