07 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.03.2024 11:15 | Son Güncelleme: 24.03.2024 14:13

Washington Post yazdı: Galler Prensesi Kate'in satır aralarında söyledikleri

Prenses Kate Middleton, günlerce süren spekülasyonların ardından kanser olduğunu açıkladı. Kanser teşhisini duyurduğu videoya dair de sosyal medyada çeşitli teoriler dönse de videonun gerçek olduğu ve Prenses'in satır aralarında bu teorilere karşı mesajlar verdiği söyleniyor
Washington Post yazdı: Galler Prensesi Kate'in satır aralarında söyledikleri

Galler Prensesi Catherine, cuma günü sarı çiçekler ve yeşillikler arasında bir bankta otururken kanser teşhisini açıklayarak dünyayı şoke etti. İki dakikalık, sade bir konuşma metniyle hazırlanan video, nerede olduğu ve sağlığıyla ilgili haftalardır süren yaygın spekülasyonları sona erdirdi. Talk TV'nin kraliyet editörlerinden Sarah Hewson, "Bu çok güçlü bir ifadeydi. Yıkıcı teşhisini paylaşmak için doğrudan kameraya yani dünyaya hitap ettiğini görmek son derece dokunaklı" ifadelerini kullandı.

Catherine'in aile üyeleri ve dünyanın dört bir yanındaki hükümet yetkilileri hemen prensese destek açıklamaları yayınladı. Geçen ayı sosyal medyada tuhaf söylentiler, şakalar ve memler yayarak geçiren bazı prenses takipçileri pişmanlıklarını dile getirdiler. Ancak prenses videoda kanser teşhisinden daha fazlasını paylaştı ve uzmanlar onun en güçlü mesajlarından bazılarının dile getirilmediğini söylüyor. İşte Catherine'in satır aralarında açıkladıkları:

Kraliyet Ailesi bu konuyu çok ciddiye alıyor

Ocak ayında geçirdiği karın ameliyatı ve kamuoyundan uzaklaşmasının ardından Catherine'le ilgili endişe ve spekülasyonlar arttı. Bu endişeler, geçen haftalarda yayınlanan düzenlenmiş bir aile fotoğrafı ile yatıştırılamadı. Uzmanlar videoyu, Kraliyet Ailesi'nin söylentileri nihayet durdurmak için yaptığı son girişim olarak değerlendiriyor. 

News Agents podcast'inin sunucusu ve birkaç yıl önce Prens Andrew ile yaptığı sıra dışı röportajla tanınan Emily Maitlis, "Bence her şey merhum Kraliçe'nin şu sözüne dayanıyor: İnanmak için görülmeniz gerekir. Video, tüm spekülasyonları tek seferde sona erdirmesini sağladı. Photoshop olamazdı. Sahte olamazdı" dedi.  Hewson, Catherine'in önceden kaydedilmiş videosunda yayıncı BBC'ye de doğrudan atıfta bulunulduğunu ve bunun belki de bağımsız olarak yapıldığının görünür bir işareti olduğunu söyledi.

Video, Buckingham Sarayı'nın Şubat ayında Kral 3. Charles'ın kanser teşhisini duyuran kısa açıklamasından çok farklı. İngiliz reklamcı Mark Borkowski daha büyük bir jestin gerekli olduğunu belirtti. Burkowski, "Eğer bu sadece yazılı bir açıklama olsaydı, kimse buna inanmayacak ve çılgın söylentilerin çoğu devam edecekti" dedi.

Catherine ve ailesi mahremiyet istiyor

Catherine'in videosunda nerede olduğuna dair internetteki teorilerden bahsedilmiyor ve Borkowski bunun kasıtlı olduğuna inandığını belirterek, "Sosyal medyadaki bu gürültüden etkilendiklerine dair herhangi bir sinyal göndermek istemiyorlar" ifadelerini kullandı. Ancak inanılmaz derecede zor geçen birkaç ay olarak nitelendirdiği süreçten sonra ailesi ve onların ihtiyaçları hakkında tekrar tekrar konuşuyor. Kate videoda, "George, Charlotte ve Louis'e her şeyi onlar için uygun bir şekilde açıklamak zamanımızı aldı. Tedavimi tamamlarken bir aile olarak biraz zamana, alana ve mahremiyete ihtiyacımız olduğunu anlayacağınızı umuyoruz" dedi. Yani aslında Prenses insanlara kibarca geri çekilmelerini söyledi.

Hewson, "Komplo teorisyenlerine doğrudan hitap etmiyor ama bu açıklamanın çok net mesajları var. Kate neredeydi? Şok bir teşhisle sarsılıyor, tüm enerjisini kemoterapiye başlamak için yeterince güçlenmeye harcıyor ve her şeyden önce çocuklarını koruyordu" diye konuştu. 

Desteği var ama o da bir insan

Prenses videoda kısaca eşi Prens William'dan aldığı destekten bahsederek, "William'ın yanımda olması da büyük bir rahatlık ve güvence kaynağı" ifadelerini kullanıyor.  Bu ifade biraz kafa karışıklığına yol açtı, çünkü William çekimin hiçbir yerinde yok. Pek çok kişi Prensin neden Catherine'le birlikte oturup birleşik bir cephe oluşturmadığını merak etti. Redeemer Üniversitesi'nde yardımcı tarih profesörü olan Justin Vovk, Prensesi'n yalnız olması tercihinin kasıtlı olduğunu düşünüyor. Vovk, "Bu açıklamayı yapmak, kendi kişiliğini yeniden teyit etmek gerçekten Kate'in olması gereken bir andı. O sadece birinin karısı değil, kanser tedavisi gören bir kadın" dedi. 

Hewson, görülmemiş olsa bile, William'dan söz etmenin evliliklerinin durumu hakkındaki iftira dolu söylentileri bastırmak için yapılmış olabileceğini ekledi. Kate'in ortadan kaybolmasının nedenine dair olan komplo teorilerinden biri William'ın onu aldatması nedeniyle kamu görevlerine ara vermiş olduğuydu. 

Kanser hastalarını cesaretlendiriyor

Catherine videosunu diğer kanser hastalarına yönelik bir mesajla bitirdi: Her ne şekilde olursa olsun bu hastalıkla karşı karşıya olan herkes için lütfen inancınızı ya da umudunuzu kaybetmeyin. Yalnız değilsiniz.

Maitlis, Prenses'in verdiği haberin aileler, kanser hastaları ve küçük çocuklarıyla paylaşması gereken zor haberleri olan anneler üzerinde yaratacağı derin etkiyi bildiğine inanıyor. Maitlis'in söylediğine göre videoda Catherine'in etrafı, kanserden etkilenenler için umudu simgeleyen nergislerle çevriliymiş gibi görünüyor. Hewson, "En karanlık anında bile başkalarına umut ve destek mesajı vermeyi başardı" dedi.